Dacă primăriţa Elena Lasconi nu i-ar fi avut de partea ei pe cei trei consilieri POL, hotărârea care permite redeschiderea bazinului de înot pica la votul de luni, 19 iulie 2021. PSD-iştii şi PNL-iştii, fără viceprimarul Nicolae Zaharia, au avut o încercare ratată de a bloca activitatea de agrement cerută de câmpulungeni, programată să fie reluată începând de săptămâna viitoare. Motivul de a-i face opoziţie primăriţei a fost găsit uşor: tarifele cam „piperate”, în comparaţie cu cele practicate până în 2019, care trebuie să acopere cheltuielile suportate de acum înainte din bugetul local. Iar numărul beneficiarilor, în condiţii de pandemie, va fi mai mic. Or Primăria cheltuieşte la fel pentru încălzirea apei, pentru igienizare şi curăţenie, şi dacă sunt 10 inşi în bazin, şi dacă sunt 30. Aşadar, preţurile trebuiau să crească, pentru a acoperi costurile funcţionării unei facilităţi de mişcare şi distracţie, care nu este o activitate socială, ci una economică. Intraţi în vrie electorală, PSD-iştii, avându-i alături pe liberalii orientaţi împotriva Elenei Lasconi, au exploatat situaţia ingrată în care se găsea Executivul, de a nemulţumi cetăţenii cu preţuri dublate de nevoie.
PNL-iştii şi PSD-iştii, aliaţi împotriva primăriţei
Tonul ciorovăielii politice din Consiliul Local l-a dat PNL-istul Ionel State, care, pe la începutul mandatului, îi ciugulea slugarnic din palmă Elenei Lasconi. După niciun an, State a dat pupăturile de mâini pe muşcături la comandă politică, executată conştiincios şi de ceilalţi doi liberali, Anca Dumitrescu şi Cristi Creţu. Subterfugiul încercat de State, de a zădărnici luarea grabnică a deciziei de repunere în funcţiune a bazinului, i-a antrenat şi pe PSD-iştii Liviu Ţâroiu şi Ciprian Neculăescu, ultimul dezlănţuit într-o manieră şocantă. Omul nu-şi înfrânează etalarea fără jenă a lipsei totale de progres în domeniul administraţiei publice, în cele nouă luni de mandat trecute. Piesa de bază a PSD povesteşte în Consiliu ce spun vocile pe care le aude, în loc să aprofundeze documentaţia de şedinţă şi să ceară lămuriri Economicului sau Juridicului unde nu înţelege.
Primul înscris la cuvânt, Liviu Ţâroiu, a atins ce doare mai tare: creşterea simţitoare a tarifelor, motivată de Executiv prin majorările facturilor la energie electrică, gaz, etc. şi prin respectarea condiţiei de a limita folosirea bazinului de către maximum 10 persoane în acelaşi timp. După el, State şi Neculăescu, pe post de „sirene” ale unei opoziţii noi, PSD+PNL, copie a USL-ului din 2012, au jucat cartea reducerii preţurilor propuse. La 12 lei, în varianta Ţâroiu, sau la 15 lei, în varianta State, după modelul Mioveni, care îşi permite să subvenţioneze o activitate care, la Câmpulung, a fost ţinută pe pierdere.
În opinia bugetarilor de la PNL, exprimată de purtătorul de cuvinte goale State, pierderile nu sunt nefireşti, de vreme ce bazinul a fost conceput pentru utilitate publică şi pentru acces asigurat tuturor categoriilor sociale. Argumente care vor dispărea dacă administrarea va fi delegată, în viitor, unui operator privat, întrucât acesta urmăreşte profit, nu acte de caritate pentru populaţie. Deocamdată, administrator rămâne Edilul, dar sub o altă formă decât cea valabilă până în primăvara lui 2020, când bazinul a fost preluat de Primărie.
Oricum, tarifele “socialilor” din Consiliul Local, de 12-15 lei, erau mai mari decât costul per şedinţă, în ipoteza achiziţiei unui pachet cu patru şedinţe, taxate la preţ de trei. Cei 45 lei, percepuţi elevilor, studenţilor şi pensionarilor, pentru a intra de patru ori la bazin, însemnau 11 lei per şedinţă, sub preţul cerut de politicienii care îşi făceau campanie pe seama câmpulungenilor cu bani puţini şi dorinţă să înoate. La adulţi, într-adevăr, preţul saltă la aproape 19 lei, dar cum dau, fără reţinere, această sumă pe un pachet de ţigări, zilnic, bănuim că nu ajung în sapă de lemn dacă o achită o dată pe săptămână, pentru o oră de înot.
După Neculăescu, bazinul ar trebui să funcţioneze ca o baie comunală pentru asistaţi
Întrucât profesorul Neculăescu pare mai greu de cap, profesorul Zaharia a fost pus în postura de a-i explica, exact ca la şcoală, cum funcţionează gratuitatea pentru elevi, limitată la zece ore pe an şi considerată de PSD insignifiantă. „După ce a folosit cele zece şedinţe gratuite, elevul îşi va lua pachetul cu patru şedinţe, care înseamnă 11 lei. Iar pentru un adult, 18 lei (n.r. 18,75 lei).”, a susţinut viceprimarul, nevoit să-l liniştească pe Neculăescu şi că beneficiarul poate reprograma la următoarea dată disponibilă una dintre cele patru şedinţe aflate în pachetul de reducere, dacă nu se poate prezenta în ziua fixată.
Pe alesul PSD nu-l satisfăcea, însă, niciuna dintre clarificările primarului sau viceprimarului. Cum primea una, voia alta: decât şedinţe gratuite, mai bine intrare la 10 lei. Sau mai bine intrare gratis permanent, căci bazinul nu este un SRL. Dar nici baie comunală destinată asistaţilor social. Lasconi şi Zaharia ar putea să-i propună lui Neculăescu să administreze el bazinul dintr-un buget alocat şi, atunci, poate să primească fără bani toţi votanţii.
Neculăescu ori a uitat, ori „moţăie”, ori nu pricepe ce se discută la şedinţe, de vreme ce s-a trezit întrebând şi de banii alocaţi din bugetul local pentru reparaţii. Cei 50.000 de lei, preţul contractului încheiat cu Inic.
Primăriţa s-a prins ce urmăreau, de fapt, adversarii şi „aliaţii”
Dacă datul în stambă al lui Ciprian Neculăescu, a cărui prestaţie în Consiliu aduce a maimuţăreală, n-a surprins, în schimb, a generat bănuieli privind o apropiată ruptură a PNL de USR intervenţia intrigantă a lui Ionel State. Un ins uşor influenţabil, care schimbă fără ezitare tabăra. Luni nu s-a aflat sigur în cea a Elenei Lasconi, de vreme ce a încercat, susţinut de PSD, să îngreuneze funcţionarea bazinului, pledând pentru reducerea tarifelor, în condiţiile în care, obligatoriu, se reduce publicul.
State a cerut, repetat, să se amâne proiectul de hotărâre, de luni, până joi, ca să se rediscute preţurile, deşi clarificări primise destule în plen. „Sugestia mea ar fi să nu amânăm – a intervenit Elena Lasconi -, pentru că blocăm deschiderea bazinului. Noi, înainte de a stabili tarifele, ne-am consultat cu specialişti. (…) Este o situaţie cu totul şi cu totul specială, pentru că totul se va face cu programare. Am luat în calcul faptul că nu există posibilitatea să facem abonament, dar trebuie să-l prindem, având în vedere că, peste patru-cinci luni, o să intrăm într-o normalitate şi o să avem abonamente. Din abonamente chiar se câştigă. Ar fi fost cea mai bună variantă pe care s-o scoatem pe piaţă, pentru că toate bazinele din ţară, care se respectă, câştigă din abonamente. Dar am dat posibilitatea oamenilor să plătească patru şedinţe la preţ de trei, făcând programarea deja. Dacă a făcut programarea şi nu s-a prezentat este ca şi cum s-a prezentat. Plus că toate preţurile au crescut. N-a fost făcută profesionist întreţinerea lui. Preţul pe care l-am pus noi este un preţ mic. Dar dacă vreţi să blocăm activitatea bazinului…”, a intuit Elena Lasconi ce se urmărea de fapt.
Dacă aleşii POL nu votau propunerea lui Lasconi, hotărârea pica
„Experimentul” propus de Elena Lasconi a fost susţinut doar de consilierii POL, al căror vot a salvat, practic, hotărârea. Opt aleşi PSD şi PNL, Ionel State, Anca Dumitrescu, Cristi Creţu, Liviu Ţâroiu, Constantin Ivan, Mărgărin Blidaru, Mirabela Manea şi Ciprian Neculăescu, au votat pentru propunerea lui State, de amânare a proiectului de hotărâre. Doar nouă, USR-iştii Elenei Lasconi, din rândurile cărora au lipsit Constantin Ţurţulea şi Dan Belu, consilierii POL, Dorin Mirea, Octavian Dumitraşcu şi Dan Şain, şi viceprimarul Nicolae Zaharia, au respins inutila solicitare de amânare.
Până şi în acest moment de final, Neculăescu nu s-a abţinut de la spectacolul ieftin, făcut pe parcursul şedinţei, întrebând dacă s-a votat „împotriva amânării sau împotriva proiectului de hotărâre”. Colegul care l-a dojenit că nu e atent a fost prea blând. Însă mustratul „distrat” nu s-a oprit aici, contestând până şi numărul consilierilor prezenţi. „9+8 = 17.”, l-a ajutat să priceapă a doua olimpică la Matematică de la prezidiu, Ramona Simion. Neculăescu, chipurile, numărase 16, după el, viceprimarul Nicolae Zaharia nefiind membru al Consiliului Local. La votul final, State şi Neculăescu au respins vehement hotărârea, în timp ce restul susţinătorilor lor, Dumitrescu, Creţu, Ţâroiu, Ivan, Blidaru şi Manea, s-au eschivat în spatele unei abţineri. Magda BĂNCESCU