22/04/2025

Un program cu fonduri UE, destinat prevenirii şi diagnosticării pacienţilor cu hepatita B şi C, începe la Câmpulung

Drumul către eliminarea hepatitei, o boală de care omul poate suferi fără să ştie, a început la Câmpulung, unde s-a lansat un program constând în testări gratuite pentru cetăţenii defavorizaţi social. Proiectul LIVE(RO) – 2 – SUD, finanţat cu fonduri europene, în cadrul căruia se derulează proiectul de screening al populaţiei, este implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA – A.R.A.S. Debutul lui s-a produs miercuri, 14 iulie 2021, la Câmpulung, graţie deschiderii oamenilor din zona noastră, şi autorităţi, şi medici de familie, contactaţi de echipa de proiect. Campania de testare, care va începe chiar în această lună, va demara în judeţele Argeş şi Dolj, reprezentative pentru cele două regiuni de dezvoltare, cărora li se adresează programul.

La conferinţa de lansare a programului, primarul Elena Lasconi le-a fost gazdă profesorului Liliana Gheorghe, medic primar Gastroenterologie şi managerul de proiect din partea Institutului Clinic Fundeni, profesorului dr.Corina Pop, medic primar Gastroenterologie, Lianei Velica, coordonator al proiectului din partea A.R.A.S., dr.Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Argeş, dr.Ioana Predoiu, expert judeţean medici de familie în cadrul proiectului, dr.Mihaela Udrescu, coordonator naţional al Grupului GastRO al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. Oficiile de moderator au fost asigurate de Marinela Debu, specialist în comunicare.

 

Câmpulungenii cu posibilităţi materiale reduse sunt ajutaţi să se testeze gratuit

Potrivit uneia dintre reprezentantele echipei de proiect, Elena Lasconi a înţeles cât de importantă este implicarea autorităţilor locale în ceea ce înseamnă drumul spre eliminarea hepatitelor virale. „Mă bucur foarte mult că acest program destinat prevenirii şi diagnosticării pacienţilor cu hepatita B şi C începe la Câmpulung. În acest an, nu suntem doar „Capitala Scrisului Românesc”, la 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu”. Datorită faptului că prevenţia începe de aici, putem spune că suntem o capitală şi din acest punct de vedere. Fac un apel la toţi câmpulungenii să apeleze la medicii de familie şi, în special, la medicii de familie care sunt în program.”, a fost îndemnul primarului Elena Lasconi pentru cetăţenii din oraş, cu o situaţie materială dezavantajoasă, cărora li se adresează cu precădere iniţiativa.

Primăriţa a anunţat că-i va mobiliza pe angajaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru ca orăşenii care, poate, nici nu figurează în evidenţa vreunui medic de familie să aibă acces la testările gratuite. „Sper ca, în urma testărilor, să nu avem rezultate îngrijorătoare, dar, la cum stau lucrurile în ţară, mă tem că vom avea o surpriză neplăcută. De aceea este foarte important să ne testăm. În mod special, persoanele defavorizate pot s-o facă. Dacă nu ştiu unde să se ducă, să apeleze la noi, pentru că vom pune la dispoziţie toate datele, astfel încât să ajungă la medicul de familie care este în program de prevenţie.”, a precizat Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!