În ultima perioadă, atacurile urşilor s-au intensificat în Muscel. La Câmpulung, o jivină de mari dimensiuni a omorât doi porci şi l-a rănit pe al treilea, într-o gospodărie de pe strada Traian. Apoi s-a mutat la Bughea de Sus. Dar şi la Bughea de Jos şi Godeni şi-au făcut simţită prezenţa mai mulţi urşi, iar la Dâmbovicioara şi Rucăr, prezenţa lor este ceva la ordinea zilei.
Cele mai recente prezenţe ale urşilor au fost semnalate la Bughea de Sus şi Godeni, în seara de sâmbătă spre duminică. La interval de 20 de minute, după ora 23.00, RO ALERT a transmis muscelenilor mesaje despre aceste pericole.
Dacă până acum ursul cobora la limita pădurii, acum nu mai are nicio teamă să intre în comunitate. La Bughea de Sus, carnivorul a fost semnalat în centrul comunei, în zona Băilor, la un magazin din proximitate. În aceeaşi zonă a mai intrat în gospodăriile mai multor localnici acum două săptămâni, distrugându-le gardurile şi omorându-le lighioanele.
La Bughea de Jos, ursul a atacat porcii, măgarii şi mânjii localnicilor
După mai multe „vizite” în centrul comunei, primarul de la Bughea de Jos a transmis Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş o solicitare de luare de măsuri urgente pentru îndepărtarea urşilor din comună. În plus, Dorel Tănăsescu îi îndeamnă pe săteni să depună la Primărie sesizări în scris dacă suferă pagube materiale după vizitele animalelor sălbatice, care vor fi redirecţionate către instituţiile statului abilitate a stabili măsuri de protecţie. „Alăturat înaintăm cererile mai multor cetăţeni din comuna Bughea de Jos, referitor la faptul că pe raza localităţii, în ultima perioadă, s-a constatat prezenţa mai multor urşi, care au pătruns în gospodăriile persoanelor, producând pagube materiale, din cauza atacurilor repetate asupra porcilor, măgarilor, mânjilor, animale cărora le-au produs răni foarte grave sau moartea. De asemenea, s-a constatat distrugerea spaţiilor destinate pentru adăpostul animalelor domestice, a gardurilor care împrejmuiesc proprietăţile, totodată, existând pericolul să fie atacate şi persoanele care locuiesc în locuri izolate, cât şi în apropierea lizierelor de pădure, urşii fiind prezenţi chiar în interiorul localităţii. Faţă de cele menţionate mai sus, vă rugăm să dispuneţi luarea unor măsuri de îndepărtare a acestora, pentru a preveni eventualele pagube materiale de animale, cât şi punerea în pericol a cetăţenilor.”, a fost solicitarea semnată de primarul Ion Dorel Tănăsescu şi de Eugeniu Trandafir, consilier la Registrul Agricol, şi trimisă prefectului de Argeş.
Simona Bucura Oprescu a fost la întâlnirea cu ministrul Mediului despre atacurile urşilor
Deputatul de Argeş Simona Bucura Oprescu a fost la întâlnirea ministrului Mediului, Tanczos Barna, cu reprezentanţii Asociaţiei Oierilor de Munte, ai crescătorilor de bovine şi ai apicultorilor, ai asociaţiilor cinegetice, precum şi cu primarii, reprezentanţi ai comunităţilor din Argeş, Buzău, Braşov, Harghita, Covasna. Parlamentarul argeşean a susţinut cauza locuitorilor din nordul judeţului nostru: „Domnule ministru, ne aflăm aici, pentru că nu se mai poate! Este nevoie de acţiune urgentă, iar decizia dumneavoastră poate reprezenta soluţie pentru problemă. Vin dintr-un judeţ unde, deja, de ani mulţi, locuitorii din nord, primarii, ne semnalează faptul că, dacă până acum o ursoaică avea unul, doi pui, datorită faptului că au fost schimbate condiţiile de mediu, în sensul îmbunătăţirii acestora, acum are de la 4 la 6 pui născuţi. Asta înseamnă, pe de o parte că s-au triplat efectivele, pe de altă parte că inclusiv pentru urşi nu este bine, pentru că au nevoie de un areal de 200 de hectare pe urs, dar, pe lângă asta, urşii mari au început să atace puii, pentru că avem un număr prea mare al efectivelor. În primul meu mandat, ca deputat, să ştiţi că eram tot în Comisia pentru Administraţie, atunci exista un act normativ pe circuit pentru rezolvarea problemei câinilor, dar, din păcate, nimeni, fiind o problemă foarte sensibilă, nu acţiona. Şi nu s-a acţionat până nu a apărut acel moment în care a murit copilul muşcat de câini. Eu nu vreau ca fiecare dintre noi, cei care putem să avem o contribuţie la decizie, să avem pe conştiinţă oameni şi copii din România, care ajung să fie atacaţi şi omorâţi de carnivorele mari, sau oameni cu poveşti de viaţă, mutilaţi şi distruşi pentru totdeauna din cauza atacului acestora.
În judeţul Argeş, situaţia este deja din ce în ce mai complexă. Pe de o parte, din cauză că suntem puşi în situaţia de atac la viaţa oamenilor, dar pe de altă parte, într-adevăr, afectează situaţia economică a judeţului, activităţile de turism şi alte activităţi. În momentul acesta, problema urşilor este una gravă. Rugămintea pe care o am la dumneavoastră este aceea de a nu mai aştepta, de a acţiona. Am văzut că există pe site-ul Ministerului lansată o licitaţie pentru un program de management al carnivorelor mari, care are termen 30 noiembrie. Domnule ministru, este prea târziu! Gândiţi-vă că dacă acel plan va fi gata la 30 noiembrie, asta înseamnă că măsurile vor fi abia în anul următor. În momentul acesta este nevoie de o reglementare urgentă pe această chestiune, este pusă în pericol viaţa omului, este pus în pericol echilibrul pe tot lanţul trofic, pentru că urşii de la munte au coborât dincolo de Piteşti. În momentul acesta vom ajunge cu ursul în lanţul trofic până în Câmpia Bărăganului.
Pe de altă parte, şi urşii sunt în pericol pentru că oamenii, pentru a-şi apăra viaţa… Să ştiţi că dacă nu se va face vânătoare la urs şi nu vor fi cote de vânat, vor ajunge în situaţia de a căuta, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene, Albania, aici, lângă noi, alte metode prin care să otrăvească, să omoare urşii, astfel încât să-şi apere viaţa. De ce să nu fim corecţi cu noi? Să ştiţi că eu am făcut o analiză, m-am uitat şi pe cea a dumneavoastră, am cerut şi la universităţile de profil şi am cerut şi departamentului de la Camera Deputaţilor să facă o analiză cu gestiunea populaţiei pentru carnivorele mari, planul de management din ţările Uniunii Europene. Să ştiţi că peste tot există modele pe care noi le putem adopta şi peste tot există un plan de management, nu ştiu de ce în România nu putem să facem acelaşi lucru pe modele existente.
Prin urmare, rugămintea pe care o am la dumneavoastră este să fim înţelepţi, corecţi şi să înţelegem că este o problemă care trebuie rezolvată şi pentru care nu mai avem timp, dacă ţinem la urşi şi la celelalte specii, dacă ne gândim şi la despăgubiri şi la interesul economic al României. Sunt ţări care obţin procente importante din Produsul Intern Brut şi din vânătoare. În România sunt mulţi ani de când nu se mai obţine nimic. Şi, nu în ultimul rând, dacă ne gândim la viaţa oamenilor pe care Constituţia României o ocroteşte. Prin urmare, vă rog să fim corecţi, curajoşi şi să înţelegem responsabilitatea pe care o avem ca oameni de stat şi politica statală pe care suntem obligaţi să o facem. E nevoie de măsuri urgente!”
Isabela FILIP