22/04/2025

Inic face reparaţiile la bazinul de înot

Ca să poată fi deschis, trebuie reparat bazinul, după un an de pauză, şi găsită o firmă care să-l administreze

Vociferările din ce în ce mai aprinse legate de faptul că bazinul de înot este tot închis, la începutul lui Cuptor, nu sunt nefireşti. Oamenii se aşteptau ca, după ridicarea celor mai multe dintre restricţii, să poată să înoate în Grui, după un an în care au „anchilozat” în case. Subiectul a generat un scurt dialog în Consiliul Local, la şedinţa din 30 iunie 2021, între reprezentantul POL, Dorin Mirea, şi viceprimarul Nicolae Zaharia, care are în responsabilitate Edilul, rămas tot administrator, chiar dacă printr-un alt tip de contract, al bazinului. Ascultând veştile autorităţilor, nemulţumirea câmpulungenilor privaţi de folosinţa bazinului de înot, mai cu seamă de când temperaturile au început să arate ca unele de vară, are motiv să crească în intensitate. Deja iritarea încinge on-line-ul, iar după anunţul vicelui, nu vedem cum le-ar reveni zâmbetul pe buze.
Este greu de crezut că vor fi posibile, într-o lună, şi execuţia reparaţiilor, şi desemnarea administratorului
Într-o variantă realistă, n-ai cum să faci şi reparaţiile, şi delegarea administrării, în două săptămâni – o lună, ca să prindă lumea măcar sfârşitul verii la bazin. Viceprimarul Zaharia, care începe să deprindă limbajul de politician, s-a exprimat, diplomat, ca să nu-i supere pe amatorii de înot. Însă o ştie şi el că nu va fi posibil ca, în iulie, să se facă ce nu s-a făcut vreme de mai bine de un an, în care publicul nu s-a putut servi de această facilitate de mişcare şi relaxare.
Primind o întrebare delicată – prin reacţia colectivă dezaprobatoare, generată de menţinerea bazinului închis -, vicele a trebuit să ofere un răspuns. Mai cu seamă că-l aşteaptă şi cei care au acest hobby, fie pentru sănătate, fie pentru petrecerea timpului liber, şi copiii care învaţă să înoate. Şi a răspuns delicat şi îndoit el însuşi de încadrarea în termenul de 15-20 iulie pentru finalizarea reparaţiilor. Care, la data şedinţei de Consiliu, 30 iunie 2021, nu începuseră.
În săptămâna care a precedat dezbaterea aleşilor municipali s-a întocmit o evaluare, pentru a stabili ce reparaţii sunt necesare, după mai bine de un an în care piscina acoperită n-a fost întreţinută. În paralel cu evaluarea, este analizată o soluţie juridică pentru administrarea bazinului, căci, odată reparat, nu se poate deschide dacă n-are cine să-l gestioneze. Aşadar, două sarcini, una mai complicată decât cealaltă, de rezolvat, susţine viceprimarul, în luna iulie.
Miercuri, la şedinţa de Consiliu, vicele spunea că tema bazinului se găseşte în etapa de a întreprinde achiziţia pentru reparaţiile necesare. În paralel, trebuie stabilită, tot printr-o procedură de achiziţie, firma care va administra această activitate transferată, primăvara trecută, de la Edilul la Primărie, din motive declarate de nerentabilitate.
Înseamnă că formula juridică a fost clarificată: administrator privat, tot ca la iluminatul public, Primăria optând pentru delegarea activităţii. La două zile de la şedinţa de Consiliu, procedura de achiziţie a fost demarată doar pentru reparaţii, nu şi pentru administrare. Pe 2 iulie 2021, a fost contractată firma câmpulungeană Inic, pentru “lucrări de reparaţii curente necesare punerii în funcţiune a echipamentelor şi instalaţiilor de la Bazinului Municipal de Înot Câmpulung, care să asigure deschiderea bazinului în condiţii optime de funcţionare”. Preţul contractului s-a cifrat la 50.000 de lei.
Rămâne de văzut dacă va fi respectat finish-ul stabilit, de 15-20 iulie, precizat de vice, în momentul în care Dorin Mirea i-a solicitat un termen pentru redeschidere. Oricum, termenul viceprimarului nu făcea referire la ziua în care bazinul primea primii clienţi, după un an de pauză, ci la cel în care, teoretic, este pus la punct. Asta înseamnă o repunere în funcţionare în condiţii de siguranţă, fără „calorifere ruginite şi lămpi care stau să cadă”, vorba viceprimarului, care a contactat deja D.S.P. şi I.S.U.
Achiziţiile întârziate zădărnicesc şansele de redeschidere a bazinului
Nici viceprimarul nu este sigur de estimarea autorilor evaluării, din cauza neprevăzutelor ivite în cursul lucrării, instalaţiile nefiind nefolosite în intervalul martie 2020 – iulie 2021.
De ce autorităţile noastre s-au urnit atât de greu, abia în momentul în care lumea a răbufnit că nu poate merge la bazin? Răspunsul îl aveţi într-o declaraţie îndelung comentată a primăriţei, pusă la zid în momentul în care a vorbit despre puturoşii din Primărie. Unii sunt leneşi din născare, alţii nu pot, alţii nu se pricep. Acesta a fost ritmul până acum şi, până nu vor fi înlocuiţi lenţii, nu vom vedea acţiune în Câmpulung. Exemple ca acesta – achiziţiile pentru bazin, care trebuiau făcute în primăvară, imediat cum s-a aprobat bugetul – susţin ideea de puturoşenie în Primăria Câmpulung, unde, oricât de bine intenţionat şi croit să faci treabă ai fi, n-ai cu cine.
Primăriţa n-a încetat să spere că dă pe brazdă o parte a colectivului din subordine, de aceea îi şcoleşte în domeniul achiziţiilor. „Totul este pe încetinitor, totul merge foarte încet. Dar aceştia sunt oamenii, cu aceştia defilăm. Pe oamenii care ştiu să facă lucrurile ca la carte, care ştiu să facă un referat de necesitate, îi numeri pe degete în această instituţie. Am făcut un protocol cu A.N.A.P. (n.r. Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice), facem cursuri cu toţii, cu specialişti de la Banca Mondială. De asemenea, vom avea consultanţă pe trei contracte mari, pe care vrem să le facem. Tot cu cei de la Banca Mondială.”, a anunţat Elena Lasconi. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!