De când se ştiu, soţii Cristina şi Cornel Tiucă, din Dâmbovicioara, crescători de animale, au avut probele cu urşii, dar, în ultimii ani, atacurile acestora s-au înmulţit, mai mult, vin după mâncare şi ziua, în amiaza mare. Petiţiile, plângerile, telefoanele la 112 nu i-au ajutat cu nimic, fiind nevoiţi să facă de pază, pe rând, lângă ţarcul oilor şi vacilor 24 de ore. Numai săptămâna aceasta, ursul a fost văzut în zona punctul Tuceşti – Valea Muierii de mai multe ori. Chiar dacă şi-au protejat proprietatea unde pasc animalele cu gard electric, familia Tiucă s-a trezit cu ursul în apropierea ieslei de două ori într-o zi. A cerut ajutorul la 112, dar până au ajuns jandarmii şi pompierii, ursul era plecat de mult, gonit de proprietari cu ajutorul câinilor ciobăneşti.
Ursul a dat târcoale vreo două zile, până s-a apropiat de ţarcul cu oi
Luni, marţi şi miercuri, un urs de dimensiuni impresionante a dat târcoale ţarcului cu peste 40 de oi al familiei Tiucă. Până la urmă, s-a apropiat ameninţător de mult, dar fermierul vigilent l-a văzut şi l-a alungat cu ajutorul câinilor şi al zgomotelor făcute de o goarnă.
Luni, pe 28 iunie, la ora 23.50, la familia Cristina şi Cornel Tiucă, din Dâmbovicoara, zona Valea Muierii, a ajuns un echipaj al Detaşamentului 7 Jandarmi format din doi militari, însoţit de o ambulanţă SMURD, după ce localnicii au anunţat prezenţa jivinei la 112. Oamenii legii au notat în procesul verbal că au găsit la locul indicat apelantul, pe Cornel Tiucă, de 50 de ani, care le-a povestit că, în jurul orei 22.30, a observat un urs în apropierea gospodăriei. Bărbatul, împreună cu soţia sa, Cristina, cu ajutorul câinilor şi prin strigăte şi larmă, a reuşit să îndepărteze animalul sălbatic spre pădure. În momentul în care au ajuns jandarmii şi pompierii, ursul nu mai era în zonă.
A doua zi, Cornel Tiucă a înregistrat la Primăria Dâmbovicioara şi o sesizare: „Cornel Tiucă, din comuna Dâmbovicioara, vin în faţa dumneavoastră cu următoarea plângere: Vă rog să ne sprijiniţi, să cereţi şi dumneavoastră să se facă ceva împotriva unui urs foarte mare şi periculos, care ne deranjează de vreo săptămână. Nu putem dormi, că vine ursul peste noi în gospodărie, pe proprietăţi, şi nu putem să facem nimic nici cu sprijinul câinilor. Pe 28 iunie am sunat la numărul de urgenţă 112, în jurul orei 22.30, iar a doua zi, pe 29 iunie, iarăşi, după ce a venit ursul. Vă rugăm să ne ajutaţi, dacă se poate, pentru că nu cred că-i mai putem face faţă noi.”
Cristina Tiucă: „Acesta care vine acum e mai periculos, mai nesimţit, că alţii nu veneau ziua, în amiaza mare”
„Aseară (n.r. 28 iunie), am sunat la 112 şi, după o oră, au venit jandarmii. Ce, ursul stătea să-i aştepte pe ei! Au venit doar cu maşina, care urla, şi au scris un proces verbal. A venit şi o salvare SMURD. Tot pe 28 iunie, pe la ora 14.00, l-am văzut eu, pe lângă drumul spre casa noastră. Era târâş, se mai ridica în două picioare şi se uita direct la oi, la noi. Prima dată, am crezut că e un câine de-al meu, chiar mă gândeam ce caută pe acolo. Când m-am uitat mai bine, era ursul în două picioare. Dacă soţul stă toată noaptea şi strigă la urs, ziua l-a luat şi pe el somnul. Eu eram la stână, închegam şi l-am sunat să aibă timp să iasă afară. El, somnoros, buimac, a ieşit desculţ, fuga, fuga, s-a dus cu câinii după el, dar nu l-a mai găsit, cred că s-a ascuns. Acesta care vine acum e mai periculos, mai nesimţit, că alţii nu veneau ziua, în amiaza mare. În altă zi, duminică, venise la 8.45 şi mai avea puţin să ajungă la oi. Atunci, a văzut Cornel şi a strigat la el. Acum o lună, a mai atacat la o stână, i-a stricat trei oi proprietarului. Acum un an sau doi, a mursecat la noi un om, peste muchie la mine, bietul de el a stat mai mult de o lună în spital, la Bucureşti. Până la urmă, şi-a revenit. La doamna care vinde produse, pe DN 73, acum două săptămâni, a venit ursul şi la ea. A sunat la 112, au venit, au dat două focuri de armă şi au plecat. Mai mult au speriat câinii, nu urşii, că s-au obişnuit cu zgomotul. Stăm de pândă şi ziua, şi noaptea, nici nu ştiu când ne-om culca. Aseară (n.r. luni, 28 iunie), după ce au plecat jandarmii, pe la trei noaptea, iarăşi cred că a dat târcoale, că a lătrat o căţea pe care o am, cu căţei mici. N-am mai sunat la 112 iarăşi. Astăzi (n.r. 29 iunie) a venit iar la 10.30, chiar râdea secretarul, în sensul că vine la ore fixe. Cornel era în faţă cu animalele şi câinii şi ursul, în urma lor. Din cauza asta spun că e străin, că la noi vine dintotdeauna ursul, dar ca acesta nu.”, ne-a declarat Cristina Tiucă.
Prefectul de Argeş şi ministrul Mediului spun că vor să găsească soluţii vizavi de atacurile urşilor
Prefectul de Argeş, Emilia Mateescu, a anunţat că la ultima şedinţă a Colegiul Prefectural a discutat cu membrii situaţia urşilor din judeţ, care apar în zonele turistice şi în zonele rezidenţiale şi că a căutat să găsească soluţii şi măsuri de intervenţie pentru încetarea acestui fenomen. Dar cum acestea necesită colectarea mai multor date din teren, problematica va fi reluată şi în următorul Colegiu Prefectural.
La nivel naţional, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis că: „M-am întâlnit astăzi (n.r. marţi, 29 iunie) cu reprezentanţi ai Asociaţiei Oierilor de Munte, ai crescătorilor de bovine şi ai apicultorilor, ai asociaţiilor cinegetice, precum şi parlamentari din judeţele afectate de atacurile urşilor, primari, reprezentanţi ai comunităţilor din judeţele Buzău, Argeş, Braşov, Harghita, Covasna şi Mureş. Aceştia mi-au înmânat o petiţie prin care semnalează situaţia din judeţele afectate de atacurile de urs. Am subliniat că este nevoie clar de măsuri pe termen mediu şi lung, însă este nevoie şi de măsuri pe termen scurt, pentru a interveni în apărarea vieţii umane. Problematica este complexă, este generată de modul în care a fost abordată problema în ultimii ani. Am avut o discuţie constructivă. Au venit să-şi prezinte punctul de vedere. Au vorbit despre frică, despre presiunea la care sunt supuşi, despre problemele care sunt generate în comunităţi de prezenţa urşilor, de riscul generalizării soluţiilor locale, nelegale, care sunt, din păcate, câteodată, alese de oameni pentru a-şi apăra viaţa, pentru a-şi apăra gospodăria sau copiii şi aşa mai departe. Vor exista în continuare consultări cu reprezentanţii fermierilor, ai autorităţilor locale şi cu cetăţenii din zonele respective pentru a găsi soluţiile pe termen mediu şi lung. Totodată, vom prezenta această propunere a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru intervenţia rapidă în cazurile de forţă majoră, acolo unde viaţa umană trebuie protejată, şi vom merge mai departe spre un plan de management pe un termen mediu şi lung, care să gestioneze aceste probleme şi să aducă soluţia pe termen lung.”
Isabela FILIP
Articolul precedent