Restul de 721 beneficiază de o extensie de trei luni a documentelor de închiriere a domeniului public, pentru ca Primăria să-i notifice să-şi ridice coşmeliile
La o jumătate de an distanţă de precedentul vot acordat de Consiliul Local pe subiectul garajelor, acesta revine pe ordinea de zi. Era de aşteptat ca Executivul să-l readucă în dezbaterea aleşilor, întrucât contractele de închiriere a terenurilor ocupate de astfel de amenajări, preponderent neautorizate, expiră pe 30 iunie 2021. Mâine, reprezentanţii comunităţii se întrunesc la şedinţa ordinară a lunii iunie, prilej pentru conducerea executivă să le solicite aprobarea unei prelungiri sensibile a termenului contractelor. Dar nu pentru toate. În luna ianuarie a acestui an, când s-a decis un răgaz de şase luni, pentru a organiza, în primul rând, corespondenţa cu chiriaşii domeniului public, au fost prelungite 863 de contracte. În decursul celor şase luni, trebuiau întreprinse pregătiri şi de o parte, şi de alta. Deţinătorii de garaje trebuiau măcar să le elibereze de vechituri, ca să decurgă rapid procedura de ridicare a construcţiilor. Iar Primăria avea ca sarcină expedierea de notificări către cetăţenii vizaţi de măsura demolării, că au obligaţia de a suporta, pe cheltuiala lor, operaţiunea de eliberare a domeniului public.
Pentru 721 de cetăţeni cu garaje, contractele se prelungesc cu încă trei luni. 138 intră în programul de demolare
Prin neconformarea faţă de obligaţiile comunicate prin intermediul notificărilor transmise, „garajiştii” au impresia că primăriţa glumeşte în chestiunea garajelor. Asta pentru că niciun primar n-a avut curaj să ia taurul de coarne şi să scape oraşul de rugina cartierelor, întinsă ca o plagă pe aproape fiecare spaţiu dintre blocuri. Etapizat, magherniţele vor dispărea, pentru a face loc unor zone utile tuturor. Primele vizate de măsura curăţării domeniului public sunt trei spaţii din Grui, Vişoi şi Grădişte, totalizând 138 de garaje.
Lecturând proiectul de hotărâre pregătit pentru şedinţa Consiliului Local de miercuri, 30 iunie 2021, remarcăm că a scăzut uşor numărul chiriaşilor domeniului public, din categoria câmpulungenilor cu garaje, copertine şi magazii. În luna ianuarie, erau 863, număr redus, după o jumătate de an, la 859. Motivul pentru care Primăria prelungeşte actele unora, iar altora nu, nu constituie o discriminare, cum s-au găsit să sară contestatarii demolării. Ci, pur şi simplu, este justificat de nevoia aplicării măsurii în mai multe etape, neputând fi amenajate toate locurile simultan.
Şi chiar dacă nu va fi posibilă înfiinţarea unor spaţii verzi pe locul garajelor, peste tot, coşmeliile trebuie să dispară! Sunt urâte şi întreţin mizeria adunată între ele, cu consecinţa atragerii şobolanilor. Cu toată ura declanşată împotriva primarului de decizia puternic nepopulară, Elena Lasconi face un lucru bun, aşteptat de cea mai mare parte a comunităţii câmpulungene, care doreşte civilizaţie.
La dezbaterea de mâine după amiază, primăriţa le propune consilierilor să fie de acord cu prelungirea cu trei luni a duratei contractelor de închiriere pentru terenurile ocupate de construcţii provizorii (garaje, copertine, magazii). De trei luni în plus – între 1 iulie şi 30 septembrie 2021 – beneficiază 721 de contracte.
În schimb, pentru 138 de contracte nu se mai acordă nicio prelungire, Primăria având dreptul să invoce clauza de utilitate publică, ce-i permite să desfiinţeze contractele cu chiriaşii domeniului public, atunci când intenţionează punerea în practică a unui proiect investiţional.
Proiectul de hotărâre supus atenţiei aleşilor prevede şi ce se întâmplă cu suprafaţa degajată de cele 138 de garaje ridicate în prima etapă. „Pe suprafeţele de teren din zonele Grui, aferente blocurilor P1, P2, P3, P4, P5, P6, P7, P8, P9, din Vişoi, aferente blocurilor D23, D24, D25 şi D25 bis, şi Grădişte se vor efectua lucrări de reabilitare a căilor de acces pietonal şi auto, de creare de locuri de parcare, de extindere a spaţiilor verzi şi creare de locuri de joacă pentru copii, în scopul îmbunătăţirii peisajului urban şi al creşterii calităţii vieţii.”, precizează proiectul de normă locală.