Un ajutor constând în bani, haine şi alimente din partea unor câmpulungeni a ajuns, săptămâna trecută, la Centrul Social „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi” din cadrul Parohiei Valea Plopului, din comuna Poseşti, judeţul Prahova. Părintele Nicolae Tănase, paroh din 1979, coordonează, de aproape trei decenii, o activitate socială impresionantă, derulată în satele Valea Plopului şi Valea Screzii. În primăvara anului 2019, parohia a fost acreditată ca furnizor de servicii sociale, dar, până atunci, misiunea în folosul celor loviţi de soartă s-a desfăşurat în interiorul Asociaţiei Pro Vita, înfiinţată în anii ’90. „Vă invităm să ne vizitaţi!”, este îndemnul părintelui Tănase adresat celor care vor ca, împreună cu el şi ajutoarele sale, să le fie de folos mamelor, copiilor, tinerilor şi, în general, celor defavorizaţi. Apelul acestuia a fost urmat de un grup de câmpulungeni care, lunea trecută, au contribuit cu o donaţie la nevoile comunităţii transformate de părintele Tănase într-un loc binecunoscut în lumea întreagă.
Câmpulungenii au mers la Valea Plopului cu o donaţie constând în bani, haine, alimente şi cărămidă
Luni, 14 iunie 2021, grupul de câmpulungeni, însoţiţi de stareţul Mănăstirii „Negru Vodă”, Ieronim Gheorghiţă, a ajuns la Valea Plopului, locul în care funcţionează Centrul Social „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi”. Acţiunea umanitară a fost propusă de părintele Ieronim, căruia i s-au alăturat preoţii Radu Tascovici şi Alexandru Stoica, de la Biserica „Sfântul Nicolae Nicuţ”, Dorin Mirea, Ştefan Iordache, Ion Cornea, Cristian Toma, Viorel Duculescu şi Cristi Neagu. De la Mănăstirea „Negru Vodă” a mai mers un monah, fratele Efrem.
Aceştia au dus la Valea Plopului un transport de alimente, haine şi cărămidă, plus 21.000 de lei, colectaţi preponderent de la membrii POL Câmpulung. Un mic ajutor a venit din partea enoriaşilor din parohia păstorită de preoţii Tascovici şi Stoica. Dorin Mirea a mai vizitat centrul social de la Valea Plopului, dar cu ocazia unei acţiuni în care s-au implicat colegii săi din Lions Club Câmpulung. Ştiind ce a realizat părintele Nicolae Tănase, care are permanent nevoie de ajutor, consilierul local POL a reacţionat imediat la iniţiativa stareţului de la „Negru Vodă” şi s-a ocupat de strângerea sumei. „Ceea ce face el acolo este extraordinar. Toţi cei şase copii ai săi îi continuă munca, fiind implicaţi în proiect.”, a remarcat Dorin Mirea, care a mai întreprins acţiuni de ajutorare pe cont propriu, bisericile, în special, fiind ajutate cu cărămidă.
Întrebat ce sentiment îl încearcă atunci când sprijină cazuri deosebite, acesta a mărturisit: „Mi se face pielea găinii şi acum. E o bucurie imensă! Ştii ce înseamnă să te sune oameni pe care nici nu-i cunoşti, dar auzi că au probleme?! Când te sună ca să-ţi mulţumească pentru ajutor este un sentiment înălţător!” Senzaţie retrăită şi după deplasarea de la Valea Plopului.
Părintele Tănase, profund recunoscător pentru donaţia câmpulungenilor
Gazdă le-a fost părintele Nicolae Tănase, extrem de bucuros şi recunoscător pentru gestul câmpulungenilor, pe care vi-l prezentăm ca pe un exemplu, în speranţa că îi inspiră şi pe alţii. Coordonatorii centrului au tot timpul nevoie de ajutor pentru a găzdui peste 400 de suflete.
Valea Plopului este satul cu cele mai multe biserici, 28 la număr, chiar 29, mari şi mici, pe care preotul le-a ridicat oriunde a găsit loc. Prima a fost biserica satului, distrusă de cutremurul din 1977, pe care preotul, împreună cu oamenii locului, a reclădit-o din temelii. Se întâmpla în plină dictatură comunistă, însă construcţia n-a putut fi oprită de şicanele securităţii.
„Imediat după Revoluţia din 1989 – aflăm de pe portalul de prezentate a activităţii social-filantropice – a început o amplă activitate socială, neputând sta indiferent la problemele cu care se confrunta societatea românească. Din nou, oamenii satului i-au fost alături şi peste 30 de copii străini au fost crescuţi de familiile de aici. Apoi a început să construiască aşezămintele Pro Vita şi, de-a lungul timpului, peste 3.500 de suflete au fost ajutate de această comunitate.”
Dorin Mirea, unul dintre componenţii grupului de binefăcători din Câmpulung, ne-a povestit că gazdele i-au condus la un centru format din cinci case, toate finalizate, care arătau impecabil. În unele erau găzduiţi copii, într-altele bătrâni. Comunitatea socială numără în jur de 400 de membri, mai bine de jumătate fiind copii: mame însărcinate, copii şi adolescenţi, mame cu copiii lor şi tineri orfani care au părăsit sistemul de stat şi alte persoane aflate în dificultate. Asistaţii sunt cazaţi în cele peste 50 de case ridicate de Asociaţia „Pro Vita” şi amplasate în tabăra de copii de la Valea Screzii – 16 dintre ele – şi în satele Valea Screzii şi Valea Plopului. O parte locuiesc în casele familiilor din zonă care au acceptat să crească, ajutaţi de asociaţie, copii aduşi de părintele Tănase, el însuşi tată a şase copii, care sunt alături de el în misiunea nobilă.
„Toate acestea au fost posibile datorită oamenilor care au crezut în viitorul acestor copii şi care au simţit că trebuie să şi facă ceva, concret, adică să ajute şi ei cu ce pot. Unii cu muncă voluntară, alţii cu ceva bani, alţii cu materiale de construcţii, alţii cu lemne de foc, alţii cu zarzavaturi, cu alimente, haine, jucării, cu orice este nevoie pentru trai…”, potrivit coordonatorilor centrului, care se descurcă graţie binevoitorilor care fac donaţii.
„Părintele Nicolae nu refuză niciodată pe nimeni, e mereu cu uşile deschise, lăsându-se în grija lui Dumnezeu şi primind pe toţi cei care vin sau sunt aduşi la el. Și Dumnezeu îl ajută, căci Pro Vita nu primeşte nici o subvenţie de la stat. Părintele are ce să le dea copiilor de mâncare astăzi şi mâine, dar pentru „poimâine” are nevoie să fie ajutat. Aşa a fost încă de la început şi nădăjduim că Dumnezeu va lucra şi pe viitor prin oameni dornici să ajute!”, este speranţa care alimentează crezul celor de la centru că munca lor va avea un viitor.
La sfârşitul lunii mai, la Valea Plopului s-a deschis primul cabinet stomatologic. Magda BĂNCESCU