25/01/2025

În acest an, evenimentul „Purtăm ie cu mândrie” s-a ţinut la Tabăra Oratia

Sâmbătă, 19 iunie, comunitatea locală din Dâmbovicioara a avut zeci de invitaţi, iubitori de cultură şi natură, care au participat la evenimentul „Purtăm ie cu mândrie: în vizită la Dâmbovicioara în aşteptarea Rusaliilor şi a Sânzienelor”.
Organizatorul, Tabăra Oratia, în parteneriat cu Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, Primăria Dâmbovicioara şi Fundaţia Conservation Carpathia, a pregătit un program bogat oaspeţilor care au ajuns la eveniment: drumeţie ghidată în natură, căutarea plantelor tămăduitoare, legende şi poveşti despre ii şi peisajul local, picnic cu produse locale, muzică, o expoziţie de costume populare din colecţia lui Ionuţ Fintoiu, ateliere de cusut şi ţesut, un mic târg cu meşteri populari din zona Argeşului, împletirea coroniţelor de sânziene şi flori sălbatice.
Ia din Muscel a fost elementul central al evenimentului
În cadrul atelierelor din eveniment au fost cusute motive tradiţionale, preluate din natură, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât şi patrimoniul natural. Transmise din generaţie în generaţie, aceste motive cusute pe ii sunt duse mai departe de meşterii populari, de mame şi bunici care pun în ţesături poveştile şi frumuseţea locurilor în care trăiesc.
Cu toate reprizele de ploaie, totul a ieşit perfect din punct de vedere organizatoric, iar cei aproape 80 de invitaţi au ignorat picăturile şi s-au simţit foarte bine. Totul a fost la superlativ: bulzul a fost făcut cu brânză de burduf proaspăt adusă de la stână, tochitura de berbecuţ crescut în gospodăria familiei Bârloiu şi sarmalele au fost delicioase şi porţiile s-au epuizat rapid, iar deserturile, o minunăţie. Producătorii locali au avut standuri cu brânzeturi, siropuri, dulceţuri, produse hand made, de la care participanţii au putut cumpăra, dar de la care au putut afla şi o parte din secretele care le fac inconfundabile. Piesa de rezistenţă a fost amenajarea în fânar a unei expoziţii de costume populare vechi, aduse de Ionuţ Fintoiu.
Muzica ambientală a fost asigurată de profesoara de nai a Şcolii de Muzică Câmpulung, Valentina Rădoi, şi de eleva sa, Anastasia Vorovenci, dar şi de un grup vocal amator, alcătuit din mai multe doamne din Dâmbovicoara.
„După o perioadă frustrantă de pandemie toţi ne-am bucurat, în primul rând, de întâlnirea „pe viu” cu oamenii, cu atât mai mult fiind vorba de un eveniment în natură. Redescoperită în permanenţă, înzestrată cu semnificaţii bogate, IA – cămaşa tradiţională femeiască stârneşte admiraţie şi fascinaţie, iar cea din zona noastră, a Muscelului de Nord este bogată, somptuoasă, cu expresivitate, eleganţă şi subtilitate cromatică, este cu adevărat uimitoare. IA a fost elementul central al evenimentului de la Dâmbovicioara, alături de alte elemente de patrimoniu cultural şi natural ale zonei. Comunitatea locală păstrează şi respectă tradiţia, zona este bogată în trasee turistice şi experienţe culturale, iar partenerii acestei manifestări, Fundaţia Conservation Carpathia şi Centrul de Informare şi Promovare Turistică, promovează în permanenţă prin ceea ce fac aceste valori. Am avut oaspeţi din împrejurimi, dar şi din Bucureşti, Piteşti, Mioveni, Câmpulung, Braşov. Printre reprizele de ploaie, s-a văzut clar că oamenii s-au bucurat de tot ce a fost în jur – aerul curat de munte, peisajele întregii zone, mâncarea bună gătită după reţete tradiţionale cu produse locale în faţa lor – în marile tuciuri, de bogăţiile inestimabile ale portului de Muscel, de… toată atmosfera de aici!”, ne-a spus Carmen Bârloiu, meşter popular, reprezentantul Taberei Oratia, organizatorul principal al evenimentului.
Tabăra Oratia este vecină cu Cetatea Oratia, Piatra Craiului şi Peştera Dâmbovicioara şi oferă o multitudine de activităţi în aer liber, ateliere de creaţie şi meşteşuguri, excursii şi activităţi inedite la poalele munţilor Piatra Craiului. Bucătăria de aici pune în valoare reţetele locale, ingrediente sănătoase şi proaspete din zona montană şi este o invitaţie permanentă la descoperirea naturii şi activităţilor în aerul tare de munte.
Ceilalţi parteneri de „nădejde” ai evenimentului „Purtăm ie cu mândrie”, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, gestionat de Raluca Busioc implementează numeroase proiecte ce vizează intensiv interacţiunea dintre localnici şi turişti, promovează costumul popular şi obiectivele turistice din zonă şi se implică intensiv în încheierea parteneriatelor cu asociaţii şi agenţii de turism pentru organizarea evenimentelor ce au ca scop promovarea zonei, a pensiunilor locale, a meşterilor populari, a producătorilor din zonă. Iar Fundaţia Conservation Carpathia, încă din 2009, implementează în zona Munţilor Făgăraş cel mai amplu proiect de conservare privată a pădurilor, derulează campanii ample de reîmpădurire a suprafeţelor tăiate în trecut, aplică un management modern, non-invaziv al faunei sălbatice şi sprijină comunităţile locale pentru dezvoltarea unei economii verzi, bazată pe afaceri durabile, care să aducă un trai mai bun în zonă, în armonie cu natura, fiind protectoare a valorilor locale şi a tradiţiei, ajutând comunităţile locale să prospere prin desfăşurarea de activităţi durabile şi oportunităţi de afaceri care să protejeze şi să promoveze bogăţia naturală de aici. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!