6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

La Câmpulung, Cîţu n-are niciun susţinător în rândul liberalilor

Argeşul lui Miuţescu va fi susţinătorul lui Ludovic Orban, în confruntarea pentru şefia partidului, programată pentru această toamnă, când a fost stabilit Congresul PNL. Orban a fost, de mai multe ori, musafirul liderului liberalilor argeşeni, care l-a adus şi la Câmpulung în două ocazii, în 2018 şi 2019. Direcţiei trasate de Adrian Miuţescu i se va conforma, mai mult ca sigur, şi Câmpulungul. Prim-ministrul Florin Cîţu se pare că n-are în oraşul nostru susţinători în cursa importantă în care a intrat. Liberalii locali, care n-au curaj nici măcar să ridice privirea către Bogdan David, rămân loiali fostului premier Ludovic Orban, căruia „vârfurile” îi datorează privilegiile obţinute. De altfel, pagina de socializare a PNL Câmpulung este plină de Orban, din ziua de 25 mai, de când a fost anunţată candidatura acestuia. Din punct de vedere politic, 2021 va fi un an agitat pentru PNL, afirmaţie care priveşte şi organizaţiile locale, întrucât reorganizarea partidului debutează cu adunările generale ale organizaţiilor locale, programate între 1 iunie şi 15 iulie. Între 1 iulie şi 10 august vor fi organizate conferinţele judeţene de alegeri. Data de 25 septembrie, stabilită pentru congres, va fi precedată de 45 de zile de campanie.
Opozanţii lui Miuţescu s-au strâns la Curtea de Argeş
La sfârşitul săptămânii, opozanţii lui Adrian Miuţescu s-au întâlnit la o pensiune din Curtea de Argeş. Potrivit financiarpress.ro, au fost 14 persoane, printre aceştia numărându-se senatorul PNL şi fost preşedinte PNL, Alina Gorghiu, avocatul Radu Perianu, consilierul primului ministru, avocatul Dragoş Predescu. Între participanţii de la Curtea de Argeş n-a figurat niciun liberal de la Câmpulung şi nici din Muscel. La discuţii fusese invitat, printr-un intermediar, de către Alina Gorghiu viceprimarul Nicolae Zaharia, dar acesta n-a dat curs invitaţiei. De unde putem concluziona că, la Câmpulung, nimeni nu iese din cuvântul lui Bogdan David, care este de partea lui Adrian Miuţescu.
Orban s-a arătat, de două ori, şi la Câmpulung, în anul electoral dinaintea europarlamentarelor şi prezidenţialelor
Datorită apropierii de Adrian Miuţescu, Ludovic Orban a inclus Câmpulungul pe traseul deplasărilor de campanie, întreprinse în preajma şi în anul electoral 2019. Pe 25 octombrie 2018, pe când staff-ul PSD Argeş, dislocat la Mateiaş, se pregătea să înceapă ceremoniile prilejuite de a doua aprindere a „Flăcării Centenare”, şi-a făcut apariţia musafirul cu cea mai mare notorietate dintre cei adunaţi pe treptele Mausoleului. De Ziua Armatei, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a dat o fugă în Argeş, unde s-au aprins focuri, mai mici şi mai mari, electorale ori tradiţionale. Prima flăcăruie a zilei a strălucit la Mausoleul Mateiaş, în cadrul unei festivităţi impresionante prin numărul participanţilor, între care s-au aflat conducerea judeţului şi a multor instituţii deconcentrate, parlamentari, primari ş.a.m.d. Dacă mult controversatul eveniment a fost interpretat că ar fi „răpit” sărbătoarea militarilor, trecută în planul secund al acţiunii de imagine a PSD, s-a întâmplat ca şi şefului judeţului să-i strice ziua vederea lui Ludovic Orban, surpriza zilei. Surpriza neplăcută, bineînţeles, pentru preşedintele Dan Manu, care, spre deosebite de episodul I al aprinderii „Flăcării Centenare”, consumat de Zilele Municipiului, nu-l avea alături nici măcar pe liderul PSD Argeş, Şerban Valeca. După ce i-a suflat, cu prezenţa sa, începutul manifestării, Orban şi-a adjudecat şi finalul, mulţi înghesuindu-se să se pozeze cu vedeta politică. Preşedintele PNL s-a oprit apoi la Câmpulung, pentru o conferinţă de presă.
În primăvara anului următor, liberalii argeşeni l-au adus din nou în Muscel pe preşedintele Ludovic Orban. Se întâmpla pe 3 mai 2019, când în zona noastră a ajuns o delegaţie condusă de însuşi liderul partidului, alături de care s-au aflat trei dintre candidaţii la alegerile europarlamentare, Siegfried Mureşan, europarlamentar, Vlad Nistor, vicepreşedintele PNL, şi Emanuel Soare, unul dintre argeşenii aflaţi pe lista de candidaţi. Prima oprire a zilei a oaspeţilor de la centru a fost la Mănăstirea Nămăeşti, unde s-a oficiat slujba de Izvorul Tămăduirii. De la Nămăeşti, politicienii s-au îndreptat spre Câmpulung, unde aveau programată o întâlnire cu fermierii din Muscel, la Restaurantul „Ciobănaşul”. În drum spre sediul PNL Câmpulung, unde Ludovic Orban şi colegii săi şi-au planificat o întâlnire cu jurnaliştii, de ziua lor, liberalii s-au oprit să discute cu cetăţenii întâlniţi în zona Pieţei Centrale şi pe Bulevardul „Pardon”.
Deşi în declin evident, PNL se comportă ca învingător în alegerile locale
O reorganizare este imperioasă şi la PNL Câmpulung, dacă vrea să se salte la următoarele alegeri, dar cu ce oameni? Scrutinul din 2020 a însemnat un rezultat catastrofal pentru organizaţia lui Bogdan David, mai preocupat să se aranjeze la Consiliul Judeţean decât să recâştige puterea la Câmpulung. Cel mai slab scor scos vreodată la alegerile locale de PNL, la Câmpulung, a fost justificat de două cauze. Prima: candidatul la funcţia de primar, nepromovat şi chiar necunoscut câmpulungenilor dezinteresaţi de domeniul Învăţământului, din care provenea Nicolae Zaharia. Preferat de membrii de partid locali în defavoarea lui Florin Liţoi, pe care, ca viceprimar, nu-l vedeam atât de static şi lipit de scaunul din biroul de la Primărie, precum Zaharia. A doua cauză a eşecului PNL: intrarea în cursa electorală a unui partid local, cu participare doar la Consiliul Local, care a zdruncinat procentul PNL şi reprezentarea acestuia în forul legislativ al municipiului.
Să recapitulăm bilanţul zilei de 27 septembrie 2020, care a plasat PNL pe locul III şi la funcţia de primar, şi la Consiliul Local. Candidatura lui Nicolae Zaharia a adus o premieră negativă pentru organizaţia municipală, constând în poziţionarea sa sub rezultatul partidului. Zaharia a fost votat de 1.956 de câmpulungeni, însemnând 14,57% din numărul voturilor valabil exprimate. În schimb, PNL a reuşit un uşor avans faţă de candidat, cu 2.522 de voturi (18,78%).
La Consiliul Judeţean, însă, câmpulungenii au fost mult mai generoşi cu PNL, votat de 3.665 dintre participanţii la procesul electoral, voturi reflectate într-un procent de 27,82%. Un scor aproape dublu faţă de cel al candidatului PNL la Primăria Câmpulung, care a fost tras de partid, nu invers, cum era normal.
Dacă, în privinţa candidatului la primar, cauzele sunt legate de lipsa de popularitate a lui Zaharia, pornit ca anonim pentru alegători, se pune întrebarea: ce-au păţit liberalii la Consiliul Local, dacă la Consiliul Judeţean au scos cu 1.143 de voturi mai multe?! Au păţit apariţia Partidului Oamenilor Liberi, o formaţiune nouă, teoretic, de dreapta, care a reunit membri cu viziuni liberale. Şi alegători de aceeaşi factură. Numai astfel putem explica diferenţa de 1.143 de voturi între rezultatul la Consiliul Judeţean şi cel de la Consiliul Local, care, cel mai probabil, se regăseşte în rezultatul POL. „Oamenii liberi” au reuşit performanţa a 1.957 de voturi (14,58%), reuşind retragerea a trei scaune de sub şezuturile inutile ale liberalilor colecţionari de mandate.
În ciuda prestaţiei dezastruoase de la alegerile locale, liberalii se comportă ca şi câştigători, exercitând conducerea celor mai importante domenii aflate sub autoritatea administraţiei locale: Edilul CGA SA, Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, Şantierul, Serele, Cimitirul, şcolile şi liceele, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, Muzeul Municipal, toate manageriate fie de membrii PNL, fie de directori cu afinităţi liberale. Toate aflate sub coordonarea exercitată din biroul viceprimarului. Claudiu VIŞAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!