Planul de cumpărături, pe anul 2021, al Primăriei Câmpulung cuprinde şi două autoturisme la Poliţia Locală, în completarea celor două existente în dotarea serviciului. Până la momentul mult aşteptat al achiziţiei, agenţii se descurcă cu ce au. Într-una din zilele săptămânii trecute, comunitarii s-au descurcat cu una, deoarece a doua „bucată” a păţit o pană pe partea dreaptă faţă. Se întâmpla într-o zi cu inevitabila aglomeraţie la prima oră, amplificată de şantierul de pe strada Republicii, care a impus închiderea sensului de coborâre al centrului.
Poliţiştii au venit cu altă maşină, ca să demonteze roata şi s-o ducă la alt service
Joia trecută, în ziua în care se pregăteau schimbări pe Constantin Brâncoveanu, Lascăr Catargiu şi Matei Basarab, revenite la sensul unic, nădejdea forţelor poliţieneşti ale Primăriei a rămas într-o maşină. Dis de dimineaţă, agenţii şi-au făcut apariţia pe strada Fraţii Goleşti, pe contrasens, şi au parcat în dreptul vulcanizării, care, poftim belea!, era închisă. La acea oră, patronul service-ului are, de obicei, clienţi, dar, pesemne, în acea zi, omul a avut alte treburi. Dacă tot erau la destinaţie, „vardiştii” Primăriei au sacrificat o filă din agenda de constatări a contravenţiilor şi i-au lăsat patronului un mesaj înfipt în „ţepuşele” gardului metalic: „Fă-mi şi mie pana, vin s-o iau mai târziu!” Cratimele puse unde trebuie şi tentativa de virgulă, trasată cu teamă, dar amplasată şi ea corect, după „pana”, sunt dovada că scribul n-a dormit la orele de gramatică. Însă, din grabă, din prea multă apropiere de stăpânul prăvăliei, căruia i s-a adresat familiar, la persoana a doua singular, ori de supărare că avaria i-a stricat plimbarea matinală, poliţistul a sărit peste politicosul „te rog”. Nimic nici despre plată, în cazul în care nu era cumva plăcerea meseriaşului să-i servească, prestând o muncă neremunerată în slujba comunităţii.
Ordinul a fost ignorat pe durata programului de lucru al Poliţiei Locale, căci patronul n-a deschis toată ziua. Asta deşi nu era zi de sărbătoare, pe care acesta o respectă cu stricteţe, ţinând vulcanizarea închisă. Localii au dat târcoale service-ului în faţa căruia a staţionat maşina, până în după amiaza zilei, de pomană. După ce s-au săturat de aşteptare, au venit cu singura maşină disponibilă a Poliţiei Locale, au parcat lângă cea pe pană, iar ocupanţii ei s-au pus pe treabă.
Unul, echipat corespunzător, cu masca pe figură, cu mănuşi, de ziceai că operează, celălalt, relaxat, cu ţigara în colţul gurii. Comunitarii au demontat roata şi au plecat cu autoturismul cel bun, cel mai probabil, la alt service. Unde au reparat-o, după care s-au întors la vulcanizarea închisă, în faţa căreia staţiona celălalt autovehicul al serviciului. Au pus roata la loc, au luat biletul înfipt în gard şi şi-au văzut de drum. Înseamnă că, în acea zi, n-au avut nevoie de două autoturisme, de vreme ce au abandonat unul în faţa unei vulcanizări, însoţit de o comandă scurtă, adresată unui patron absent toată ziua.
Bine că le-a mărit primăriţa raţia de combustibil! Ce se făceau dacă nici benzină nu aveau, fiind sfârşit de mai când s-a întâmplat păţania şi era posibil, la cota veche, să fi epuizat norma lunară?! Nu-i vedeam cu roata în cârcă sau cărând-o cu căruţul de butelii?!
Pe comunitari nu i-a întrebat niciun şef, o zi întreagă, unde este a doua maşină?
Or fi comunitarii noştri nedotaţi, cum îi plânge Executivul, dar bănuim că le-a convenit că n-au avut maşină în acea zi, motiv să se fofileze de la sarcini. Păi, cu ce să patruleze când una dintre maşini zăcea de ceasuri bune în faţa unui atelier închis, în timp ce oraşul geme de service-uri?!
Două-trei ore mai târziu, primăriţa Elena Lasconi, fără să ştie despre incidentul cu pana „vătăşeilor” de la Locală, care aveau motiv să rămână cantonaţi la bază, îl smotocea pe şeful serviciului. Pe 1 mai, Dragoş Nicolae ar fi trebuit să retrogradeze de la funcţia de şef al Poliţiei Locale la cea de şef al Circulaţiei, scenariu suspendat prin hotărârea obţinută la Tribunalul Argeş de Liviu Ţâroiu, în procesul anti-organigramă. Suspendare care durează până se încheie calea de atac la Curtea de Apel Piteşti, pe care perdanţii, Municipiul – Primăria, pe stil vechi – şi primarul Câmpulungului o vor exercita.
„Poliţia Locală nu-şi face datoria. Nu-şi face treaba! Uitaţi-l aici pe comandantul Poliţiei, care nu vrea să facă! Nu doreşte!”, s-a enervat primăriţa, dând cu ochii de şeful Poliţiei Locale, la şedinţa Consiliului Local, ţinută în aceeaşi zi cu pana. Contextul reproşurilor era altul: mizeria excesivă de pe spaţiile publice, nesancţionată cu amenzi de Poliţia Locală. Nicolae a ascultat acuzele şefei fără replică, încurajat, probabil, de succesul fostului superior, care, prin verdictul favorabil, le-a dat apă la moară agenţilor Primăriei să se comporte cu aceleaşi superficialitate şi dezinteres ca în mandatul său. Cum altfel putem cataloga atitudinea echipajului rămas fără autoturism, dar şi atitudinea şefului Poliţiei Locale, care chiar n-a fost curios să afle unde a fost a doua maşină a serviciului aproape o zi întreagă?!
Magda BĂNCESCU
Articolul următor