Municipalitatea se pregăteşte să acceseze un program european, care îi permite să obţină bani nerambursabili pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare proiectelor de reabilitare termică a cinci şcoli. Primăria Câmpulung ar fi dorit să fie acceptate toate cele 11 şcoli propuse, plus Policlinica, însă ADR Sud Muntenia a selectat doar cinci. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează programul „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme”, în cadrul schemei de finanţare E.L.E.N.A. (European Local ENergy Assistance), în baza unui acord de finanţare semnat cu Banca Europeană de Investiţii. Prin colaborarea cu ADR Sud Muntenia, autorităţile câmpulungene pot obţine cei 28.000 de euro, cu care vor plăti auditul energetic, expertiza tehnică, studiul de fezabilitate şi pregătirea caietului de sarcini pentru lucrări.
Valoarea documentaţiilor a fost estimată la 28.000 euro
Joi după amiază, reprezentanţilor comunităţii aleşi în Consiliul Local li se propune să fie de acord cu participarea municipiului la programul „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme”. Municipalitatea are, deocamdată, în portofoliul de proiecte cinci şcoli, dar intenţia le privea pe toate care au nevoie de creşterea eficienţei energetice prin lucrări de reabilitare termică. Programul european susţine numai costurile documentaţiilor premergătoare lucrărilor efective.
Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia şi U.A.T. Municipiul Câmpulung va fi încheiat un acord cadru, în vederea implementării în comun a programului şi proiectelor componente. Cofinanţarea autorităţilor noastre va fi de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. În sarcina municipiului intră şi eventualele sume cu titlu de cheltuieli neeligibile, care pot apărea pe durata implementării proiectelor. Valoarea lor şi valoarea co-finanţării vor fi supuse atenţiei Consiliului Local, dar asta după aprobarea cererii de finanţare şi semnarea acordului cu Banca Europeană de Investiţii.
Referatul care susţine hotărârea pusă în dezbaterea Legislativului municipal, la şedinţa de joi, 27 mai 2021, explică ce înseamnă programul de finanţare, care a atras atenţia autorităţilor noastre, pentru a pune la punct unităţile şcolare.
„Schema de finanţare E.L.E.N.A. (European Local ENergy Assistance) reprezintă o oportunitate pentru administraţiile locale de a-şi întocmi documentaţii tehnice pentru proiecte în domeniul eficienţei energetice. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a venit în sprijinul autorităţilor locale prin demararea programului „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme”, în cadrul schemei de finanţare menţionată.
Schema de finanţare E.L.E.N.A. este bazată pe un acord semnat între Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană şi are drept scop pregătirea de proiecte în domeniul eficienţei energetice. Valoarea grantului acoperă 90% din cheltuielile pentru pregătirea proiectului.
Cheltuielile eligibile pentru pregătirea de proiecte sunt: auditul energetic, expertiza tehnică a clădirilor, studiul de fezabilitate, campanii de conştientizare a populaţiei, costurile echipei de proiect şi pregătirea caietelor de sarcini pentru lucrări. Valoarea investiţiilor trebuie să fie de minimum 3 milioane de euro, pentru o aplicaţie de finanţare transmisă de BEI. Iar factorul de multiplicare este de minim 25 pentru reabilitarea termică a clădirilor publice.
În vederea participării la programul menţionat – schema de finanţare E.L.E.N.A., municipiul Câmpulung a propus pentru portofoliul de proiecte 12 clădiri publice (11 unităţi de învăţământ + clădirea Policlinicii), pentru care a transmis 12 fişe de proiect şi chestionare cu informaţii despre aceste imobile. În urma evaluării chestionarelor transmise de municipiul Câmpulung, ADR Sud Muntenia a selectat 5 clădiri, care vor face parte din portofoliul de proiecte finanţate prin program.
Prin fişele de proiect transmise a fost estimată o valoare totală de 28.000 de euro, pentru cele cinci clădiri, sumă necesară realizării următoarelor documentaţii tehnice: auditul energetic, expertiza tehnică, studiul de fezabilitate şi pregătirea caietului de sarcini pentru lucrări.”
Şcolile selectate în program sunt următoarele:
-Colegiul Tehnic Câmpulung (clădirea liceului, atelier, sala de sport), construit în 1970, regim de înălţime S+P+2E, suprafaţa modernizată: 5.101,60 mp;
-Liceul Tehnologic Auto Câmpulung (clădirea liceului), construit în 1986, regim de înălţime S+P+3E, suprafaţa modernizată: 3.540 mp;
-Liceul Teoretic „Dan Barbilian” (clădirea liceului, atelier, sala de sport), construit în 1975, regim de înălţime S+P+2E, suprafaţa modernizată: 1.235 mp;
-Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” (clădirea corpului nou), construit în 1973, regim de înălţime D+P+2E, suprafaţa modernizată: 1.037 mp;
-Şcoala Generală nr.5 (clădirea corpului vechi), construit în 1973, regim de înălţime P, suprafaţa modernizată: 425 mp.
Articolul precedent