n decembrie 2020, a fost înfiinţată echipa WAGE Team a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”. Elevi ai mai multor clase, din dorinţa de a contribui la îmbunătăţirea mediului în care trăim, au acceptat provocarea de a participa la proiectul PULCHRA. Astfel, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” a devenit membru în reţeaua şcolară PULCHRA, alcătuită din 50 de şcoli participante din 10 ţări ale Uniunii Europene (Grecia, Germania, Polonia, Cehia, Italia, Letonia, Suedia, Cipru, Irlanda şi România).
PULCHRA (https://pulchra-schools.eu/) este un consorţiu alcătuit din 12 parteneri din 10 state membre UE, reprezentând universităţi europene, întreprinderi mici şi mijlocii, organizaţii nonguvernamentale şi institute de cercetare. El a fost creat ca să exploreze conceptul de şcoală deschisă prin abordarea temei „Oraşele ca ecosisteme urbane” şi să încurajeze educaţia pentru ştiinţe.
În România, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), prin Unitatea de Cercetare în Educaţie, în calitate de coordonator naţional, implementează acest proiect – „Dezvoltarea de centre comunitare de învăţare urbană participativă prin cercetare şi activare – PULCHRA”-, finanţat prin programul de cercetare şi inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene (în cadrul acordului de finanţare nr. 824466), având ca lider de parteneriat, la nivel european, Universitatea Naţională şi Kapodistriană din Atena. Horizon 2020 este cel mai amplu program de cercetare şi inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovaţii capitale, descoperiri şi premiere mondiale, aducând ideile măreţe din laboratoare pe piaţă. Horizon 2020 beneficiază de susţinerea politică a liderilor europeni şi a deputaţilor în Parlamentul European, care au convenit că investiţiile în cercetare şi inovare sunt esenţiale pentru viitorul Europei, plasându-le în centrul Strategiei Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.
Primul eveniment organizat de echipa WAGE Team a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” a fost dedicat publicului larg. Echipa şi-a prezentat membrii, a atras susţinerea autorităţilor locale, dar şi a asociaţiilor nonguvernamentale, a oamenilor de afaceri şi a altor câmpulungeni, cu care colaborează de aproape patru luni.
„O prima metodă pe care am folosit-o pentru a ne documenta cu privire la efectele grave ale poluării în oraşul nostru a fost realizarea un chestionar bazat pe evaluarea calităţii apei, aerului, a zgomotului şi a altor surse generatoare de poluare în municipiul Câmpulung. Răspunsurile primite în urma distribuirii chestionarului, atât pe reţelele de socializare, cât şi în rândul elevilor din şcolile oraşului nostru, au fost centralizate, ajutându-ne pe tot parcursul desfăşurării proiectului. Pentru a face lucrurile cât mai eficient, ne-am împărţit pe echipe şi fiecare dintre noi a avut diverse atribuţii. La sfârşitul lunii februarie, ne-am întâlnit cu Alina Sminchise, consultant al Compartimentului de Mediu al Primăriei, cu ajutorul căreia am putut intra în posesia hărţilor din PUG, dar şi a Registrului spaţiilor verzi, pe care echipa de exploratori îl actualizează în momentul de faţă. De asemenea, o întâlnire importantă la care am participat a fost cea cu doamna primar Elena Lasconi, care ne-a prezentat un scurt istoric al platformei Landmark, fosta platformă ARO şi ne-a comunicat câteva dintre răspunsurile sondajului realizat de către Primărie pentru cetăţenii care locuiesc în apropierea zonei respective.
La începutul lunii martie, ne-am putut întâlni în mediul on-line cu Şerban Oncescu, de la Asociaţia „Civicus” – Bucureşti, care ne-a îndrumat în privinţa achiziţionării tipurilor de senzori pentru măsurarea calităţii aerului. Tot de la Bucureşti primim mereu sprijin de la Unitatea de Cercetare în Educaţie, prin doamnele Ana Maria Dalu (expert consultant al liceului), Gabriela Noveanu (coordonator naţional al proiectului) şi Miruna Miulescu (expert comunicare şi diseminare).
Am avut o întâlnire şi cu Ioan Neacşu, de la Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care ne-a oferit mai multe informaţii despre platforma ARO, astfel că am înţeles mai exact ce fel de deşeuri sunt acolo; acesta ne-a oferit câteva imagini cu platforma ARO din exterior, multe detalii şi lista substanţelor monitorizate de UE.
Echipa proiectului s-a întâlnit atât fizic, cât şi în mediul on-line pentru a-şi stabili obiectivele şi a se organiza eficient, alături de următoarele cadre didactice: Simona Bădiţescu, Nicoleta Vlădău, Magdalena Dorcioman, Mihaela Stanciu şi Manuela Oncescu. Am hotărât că vom studia calitatea aerului, calitatea apei şi vom examina spaţiile verzi, pentru a demonstra corelaţia dintre gradul de poluare al unei zone şi spaţiile verzi existente acolo.
Un alt pas important a fost documentarea. Pentru locuitorii Câmpulungului, apa este unul dintre subiectele principale, de mare importanţă, tocmai de aceea am făcut cercetări amănunţite despre rezultatele calităţii apei realizate periodic de către SC Edilul CGA SA. În plus, deoarece nu există studii şi despre calitatea apei râului Târgului, izvoarelor şi a celei de la robinet recoltată după ce a ajuns la consum, o echipă de elevi va cerceta terenul şi va recolta probe din acestea, pentru ca apoi ele să fie trimise la un laborator, care se află în Mărcuşi, cu scopul de a fi examinată. Am obţinut câteva informaţii despre calitatea aerului de pe diverse site-uri omologate, care furnizează informaţii în timp real de la cei doi senzori aflaţi în cartierele Flămânda şi Calea Pietroasă. Din păcate, aceşti doi senzori nu reuşesc să acopere întregul perimetru al Câmpulungului şi de aceea vom amplasa senzori în cele treisprezece sectoare care au rezultat din împărţirea oraşului şi care se vor regăsi pe harta noastră. Echipa de robotică FTC Whats’up a colegiului nostru este deschisă să ne ajute la realizarea de noi senzori pe care să îi putem construi chiar noi.
Ne-am propus să realizăm o hartă on-line a Câmpulungului, care să cuprindă toate cele treisprezece sectoare şi pe care vor fi livrate în timp real informaţiile înregistrate de aceşti senzori, informaţiile despre calitatea apei şi despre spaţiile verzi. Promitem să vă ţinem la curent cu evoluţia proiectului nostru.”, au declarat membrii echipei WAGE Team a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”.