22 C
Campulung Muscel
17/04/2025

Artiştii lui Cioacă vor împărţi Clădirea Plantelor cu Clubul Pensionarilor PSD

Grija lui Liviu Ţâroiu pentru vârstnicii Câmpulungului, votanţii săi de încredere, s-a manifestat şi prin dorinţa – mai mult declarată decât concretizată – de a umple oraşul de cluburi ale pensionarilor. De mai bine de un deceniu, seniorii frecventează – mai bine zis, frecventau, întrucât, în prezent, este închis – spaţiile amenajate pentru ei în „Clădirea Plantelor” de pe strada Fraţii Goleşti, de lângă fosta brutărie Muscelpan. Aprobarea acordată, pe 25 martie 2021, de Consiliul Local planurilor Executivului de a cere construcţia, cu terenul aferent, de la Consiliul Judeţean permite tratativele municipalităţii cu proprietara. Tratative care n-au de ce să eşueze, întrucât oportunitatea a existat şi pe timpul lui Ţâroiu. Însă acesta a declinat invitaţia la dialog a judeţului, conştient că bugetul nu-i permite punerea ei la punct. 

Costurile reabilitării, care pe Ţâroiu l-au dat înapoi, nu se vor face din bugetul local, după cum susţine primăriţa    

Din maniera în care este redactat materialul pregătit pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local aferentă lunii martie se înţelege că motivul solicitării clădirii îl constituie activitatea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Care a rămas fără sediu în ianuarie 2003, când Palatul Culturii a fost pus la dispoziţia ministerului şi a instituţiei subordonate, actualul Institut Naţional al Patrimoniului, parte a contractului de lucrări cu firma Romconstruct. 

La şedinţa de săptămâna trecută, am aflat din alocuţiunea primăriţei că subordonaţii lui Liviu Cioacă, (încă) director, din motive de susţinere liberală, al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, vor împărţi spaţiul interior cu pensionarii. „Clădirea arată deplorabil, spunea Elena Lasconi. Am avut doar o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Mânzână, şi i-am explicat că vrem să facem acolo tot activităţi pentru pensionari. De asemenea, am avut solicitări şi pentru a se desfăşura acolo activităţi culturale. Dânşii sunt dispuşi să ne-o ofere, aşa că am început să facem toate demersurile necesare, toate hârtiile, căci trebuie să facem multe hârtii, căci aşa merge aici, ca să obţinem Casa Pensionarilor şi să-i dăm o faţă corespunzătoare, în sensul de a o repara. Cenaclul „I.D. Negulici” a solicitat să aibă un sediu, pentru că membrii săi sunt tot timpul pe drumuri. Vrem să arate într-un fel Casa Pensionarilor, pentru că acum cade tencuiala, s-o amenajăm şi să facem diverse activităţi pentru pensionari şi activităţi culturale.”, este dorinţa şefei Executivului. Care poate muta tot personalul de la „Tudor Muşatescu”, ţinând cont că subsolul reabilitat a fost compartimentat, din construcţia clădirii, în zece încăperi. Şi încă pe atâtea la parter şi etaj.           

Liviu Ţâroiu şi-a amintit că a avut şi el această ocazie, pe care n-a acceptat-o. Şi nici Lasconi n-ar trebui s-o accepte, în opinia lui, dacă baza reparaţiilor stă în bugetul local. „Cred că ne asumăm o mare cheltuială, doamna primar bănuiesc că a văzut clădirea, eu o ştiu foarte bine. Dacă ne asumăm această cheltuială, bineînţeles că este în interesul municipiului, numai că este foarte, foarte mare.”, este grijuliu fostul primar cu resursele unui buget sleit în timpul mandatului său. „Nu intenţionez să reparăm cu bani de la bugetul local. Nu vor fi bani din buzunarele câmpulungenilor.”, a replicat Lasconi. „Eu, când am avut discuţia cu Consiliul Judeţean, solicitasem să-şi facă partea de reparaţii, s-o aducă la nivelul la care a fost când a fost preluată şi să facă încălzirea. Dacă găsim o soluţie financiară de a o aduce la normal, este foarte bine.”, s-a liniştit Ţâroiu auzind că sursa de finanţare va fi – dacă va fi – externă posibilităţilor limitate ale bugetului local. 

Clubul a ajuns în grija unui membru PSD cu vechime în partid   

Clădirea afectată serios de-a lungul vremii, în care s-a intervenit cu reparaţii asupra ei la intervale lungi de timp, funcţionează ca un club al pensionarilor de mai bine de zece ani. Pe când responsabil era Grigore Bascacov, vârstnicii nu se mulţumeau să aibă unde să vină, ca să „omoare” timpul. Ci voiau ca autorităţile judeţene să le predea imobilul în administrare, situaţie în care aveau posibilitatea încasării chiriei de la cei trei locatari. Partidul „România Mare” şi Partidul Conservator plăteau sume modice, însă „grosul” ar fi provenit de la cârciuma din spatele hotelului, care ocupă terenul Consiliului Judeţean.

În 2010, Constantin Nicolescu, aflat la Câmpulung, le-a promis pensionarilor că le va da clădirea în administrare. În afara imobilelor – construcţie şi teren -, vârstnicii cereau de la conducerea judeţului să aloce şi o sumă de bani pentru reparaţiile de care era nevoie: împrejmuirea terenului, amenajarea grupurilor sanitare şi a sistemului de încălzire.         

 În 2011, Clubul Pensionarilor beneficia de patru încăperi, considerate insuficiente, fiindcă voiau şi doamnele să intre în locaţia cu pricina. Într-una se jucau table şi şah, într-alta, biliard, o sală servea împătimiţilor de rummy, iar pe hol fusese amplasată masa de tenis. Bascacov avea planuri mari: consultanţă medicală gratuită, consultanţă şi asistenţă juridică, consultanţă funciară celor care aveau de clarificat anumite chestiuni legate de proprietate. Planurile, irealizabile, au picat, şi la nivel declarativ, prin decesul acestuia, fiind înlocuit cu mult mai potolitul Nicolae Albescu, membru PSD cu vechime.        

Liviu Ţâroiu, viceprimar la acel moment, mai ceda, din când în când, rugăminţilor beneficiarilor Clubului Pensionarilor, care, cu fostul lider, care voia un club însufleţit de tot felul de activităţi, aveau permanent idei şi sugestii. Pe care fostul primar Călin Andrei, agasat cu audienţele cerute de pensionarii reuniţi în acest club, n-a fost dispus să le satisfacă. În 2014, tot cu ajutorul lui Ţâroiu, pus să facă lobby la Consiliul Judeţean, beciul a intrat în lucrări, asta după reparaţia acoperişului. Administratorul clădirii se pare că intenţiona să schimbe destinaţia subsolului în camere pentru birouri, aşa cum a fost în trecut. Acum şapte ani, CJ a alocat 200.000 de lei, pentru reparaţii curente şi amenajări, fiind contractată firma lui Dorel Geamănu, Euroconsult Project, aceeaşi care a înlocuit acoperişul, şi pentru reabilitarea beciului. „Eu am insistat la Consiliul Judeţean să se facă reabilitarea ei, pentru a avea o clădire aşa cum trebuie în centrul oraşului. În timp, se va reabilita în totalitate.”, ne spunea pe atunci viceprimarul Ţâroiu. 

Cel mai mare Club al Pensionarilor este programat, prin GAL, în fosta Piaţă Grui

Devenit primar, PSD-istul a înmulţit, în imaginaţia sa, aşezămintele de distracţie pentru votanţii de vârsta a treia. De pildă, fostul Cinematograf „Balada” i se părea potrivit pentru reuniuni ale bunicilor, pe considerentul că un cinema, o destinaţie mai potrivită pentru tineri, nu-şi are rostul, la câtă populaţie tânără şi adultă mai are Câmpulungul. L-a contrazis scorul obţinut de Lasconi. 

Însă cel mai mare Club al Pensionarilor era planificat a fi realizat prin GAL Câmpulung Muscel în incinta fostei Pieţe Grui, după transformarea acesteia, cu fonduri europene, într-un Centru de Zi sau Centru Social. Imobilul care înlocuia piaţa includea garsoniere la etaj, un Club al Pensionarilor, întrucât lui Ţâroiu i se părea că cel din centru funcţionează cam timid, un centru de colectare second-hand pentru mobilier şi îmbrăcăminte, de unde urmau să fie distribuite săracilor. Acestea erau planurile în vigoare în mandatul 2016-2020. Dacă s-au schimbat, vom afla şi vom comunica. 

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!