Cea mai importantă idee transmisă cetăţenilor, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, convocată pentru seara de 12 ianuarie, priveşte pregătirea bugetului local al anului 2021. Este un moment notabil în cronologia unui an, de care depind funcţionarea administraţiei publice locale şi dezvoltarea Câmpulungului, prin investiţiile întreprinse.
Ca o curiozitate gazetărească, ne interesează să aflăm cât a rămas în excedentul bugetar, după cei patru ani de conducere ai lui Liviu Ţâroiu, beneficiarul unor economii în valoare de aproape 40 de milioane de lei! Cea mai mare sumă pe care a avut-o vreodată pe mână un primar al Câmpulungului, care i-a inspirat primarului PSD următorul crez al primului şi ultimului mandat: „Trebuie să ne concentrăm să cheltuim aceşti bani!”
Cu convingerea că i-a şi reuşit, aşteptăm zornăitul, bănuim a gol, al teşcherelei locale, din care sunt finanţate investiţiile Primăriei, în lipsa finanţărilor atrase. Revenind la şedinţa de marţi, anunţul zilei – pentru cei care l-au auzit, sonorul fiind şi de aceasta dată compromis – a privit conturarea veniturilor şi încasărilor estimate a fi atinse în acest an.
Câmpulungenii vor să asculte dezbaterile Consiliului Local, dar nu înţeleg nimic din cauza transmisiunii proaste
Ca o paranteză, cu care întrerupem relatarea subiectului propus: urmăriţi comentariile postate în subsolul şedinţelor de Consiliu Local, ca să vă convingeţi câtă lume este nemulţumită de calitatea execrabilă a transmisiunii dezbaterilor Legislativului municipal! Cetăţenii vor să asiste, ca telespectatori, la discuţiile în plen, mai ales că dialogul se poartă între aleşi noi, primar, viceprimar şi majoritatea consilierilor. Sunt alţi oameni, mai pregătiţi, mai informaţi, mai interesaţi, pe care nu-i auzim.
Şi e păcat ca oamenii să nu audă ce au de spus reprezentanţii Primăriei şi consilierii care au intervenţii pe parcursul unei dezbateri, căci ei nu dezbat pentru ei, ci pentru comunitatea câmpulungeană! Dacă părinţii şi copiii vor reluarea orelor, la fel profesorii, considerând că şcolile sunt pregătite pentru a funcţiona în siguranţă, nu vedem de ce ar continua acest dialog îngreunat, chiar sabotat de condiţiile tehnice.
Însă nu pe consilieri îi învinovăţim de privarea publicului de o audiţie normală a schimbului de replici, căci ei se conformează invitaţiilor la şedinţe fizice sau online. Gazdă este Primăria, care convoacă întrunirea în condiţiile dorite şi, momentan, se doreşte distanţarea Executivului de Legislativ. Asta deşi spiritul de observaţie ne-a împiedicat să ratăm apropierea sub un metru a primăriţei de fosta preşedintă de şedinţă Andreea Ionescu, cele două fiind obligate să împartă acelaşi microfon. Apropiere care se menţine şi în prezent, când sarcina de a prezida lucrările Consiliului, în următoarele trei luni, i-a revenit liberalului Ionel State.
Liberalii, care lungeau şedinţele la trei ore, le cer actualilor consilieri să prezinte în scris propunerile pentru buget. Ca să nu piardă timpul la şedinţă!
Inteligenţa sclipicioasă a unora dintre relicvele fostelor administraţii a generat următoarea cerinţă adresată consilierilor municipali. Să vină, domnule, cu propunerile scrise – în caz că au şi este recomandat să aibă -, până la votarea bugetului! De preferat, zicem noi, până la dezbaterea bugetului, ca să poţi să dezbaţi pe marginea ideilor transmise autorităţilor nu numai de către aleşi, ci şi de restul cetăţenilor care doresc una, alta de la administraţia publică locală.
Aşadar, consilierii să-şi depună, în scris, dorinţele, recomandările, solicitările de investiţii şi proiecte, dintre care unele ar putea fi inserate pe lista de obiective ale anului 2021. Motivul prezentării în scris al doleanţelor ni s-a părut, mai întâi, amuzant, apoi, deranjant. Dar dacă nu i-a deranjat pe destinatari… de ce să-i plângem noi?
„Dacă aveţi proiecţii, idei, să le faceţi în scris, până la votarea bugetului, ca să vedem ce se poate lua în seamă. Ca să nu mai ajungem la momentul votării bugetului, ca să avem tot felul de discuţii. Probabil că Executivul se va apleca asupra lor.”, zice Ionel State, de la PNL, partidul căruia Executivul, restul consilierilor şi presa îi „datorau” lungirea şedinţelor de buget şi la trei ore! Pentru ce? Pentru propunerile lor, care se puteau face în scris! Dar preferau verbal, căci dezbaterile Consiliului erau transmise în direct şi trebuia să-i audă lumea orăcăind!
Trei ore, fără exagerare, care acum nu trebuie să se repete, căci aşa doreşte PNL-ul aflat la putere, alături de USR. Şi n-avem ce să mai auzim la noul Consiliu, compus din oameni cu bun simţ, temperaţi, care sunt în stare să discute decent. Dacă nu fac show, de ce să mai discutăm cu orele?! Şi aşa cu online-ul acesta păcătos, pălăvrăgeala infernală, marca PNL în opoziţie, nici n-ar fi posibilă.
Magda BĂNCESCU