♦Primăriţa Elena Lasconi lucrează, într-un ritm alert, pentru a nu pierde şansa unor finanţări pentru gaze, la listele cu gospodăriile nebranşate la reţea
♦Şi dacă vă aflaţi pe străzile prezentate în acest articol, şi dacă aţi fost omişi, sunaţi pentru lămuriri la numărul de telefon 0786.403.136
Prima conferinţă de presă a primarului Elena Lasconi, ţinută miercuri, 21 octombrie, la două zile după învestirea în funcţie, a avut ca subiect reţeaua de gaz şi branşarea locuinţelor lipsite de această utilitate. Primarul Lasconi spunea că vrea ca toţi câmpulungenii să ştie cum se prezintă situaţia conectării la reţeaua de gaz, pe fondul numeroaselor solicitări de informaţii primite în ultima perioadă. Dorinţa acesteia este de a organiza lucrurile cum trebuie, deoarece „moştenirea” fostului primar în acest domeniu sensibil – cea cu care se lăuda la prezidiul şedinţei de constituire a Consiliului Local – este, în fapt, un fiasco. Pe stilul de lucru al Primăriei Câmpulung, sub mandatul său, în care bugetarii, de-o comoditate insultătoare, nu s-au obosit să facă teren, ca să afle, mergând din casă în casă, situaţia reală a racordării la această utilitate. „Ieri (n.r. marţi, 20 octombrie), am găsit, practic, un dezastru în tot ce înseamnă evidenţă a gospodăriilor conectate la reţeaua de gaz. Am încercat să clarificăm lucrurile.”, a precizat noul şef al Executivului. Potrivit acesteia, există patru variante în vederea realizării infrastructurii de gaz pe străzile pe care nu există.
♦Varianta 1. Proprietarii de pe străzile aflate în GAL Câmpulung Muscel nu trebuie să depună cerere la Primărie
Prima posibilitate de a aduce reţeaua în curţile oamenilor o reprezintă GAL Câmpulung Muscel, în al cărui teritoriu se află străzile Şoseaua Naţională, de la Căminul Cultural Apa Sărată, până la ieşirea din oraş, Decovilului, Islaz, Valea Unchiaşului, tronsonul II, de la Căminul de Bătrâni „Valea Bunicilor”, până la intersecţia cu strada Islaz. Proprietarii de gospodăriile de pe aceste străzi nu trebuie să vină cu cererea la Primărie, întrucât proiectul finanţat din fonduri europene, prin care se extinde reţeaua, este în derulare.
♦Varianta 2. Cetăţenii de pe 44 de străzi, incluse într-un proiect european, sunt chemaţi la Primărie
Primăria Câmpulung a pregătit un alt proiect susţinut tot cu finanţare nerambursabilă, acordată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare – P.O.I.M. „Am avut surpriza neplăcută să constatăm astăzi (n.r. miercuri, 21 octombrie) că nu erau suficiente gospodării implicate în proiectul POIM. Pentru un punctaj mare, ca să fim siguri că vom primi banii europeni – nu a fost nimeni, se pare, interesat de asta -, ar fi trebuit să avem un număr minim de 1.000 de gospodării. Până astăzi de dimineaţă, erau cuprinse în acest program 700 şi ceva. Acum avem 1.140.”, a adăugat Elena Lasconi, care a pregătit un tabel cu străzile şi numărul de gospodării care pot beneficia de gaz în cadrul unei investiţii realizate prin programul european P.O.I.M.
„Ca să fim premianţi în proiectul P.O.I.M. şi să avem acces cât mai rapid şi un dosar foarte bun, pentru a primi fondurile europene, îi invit pe toţi cei care se regăsesc pe cele 44 străzi să vină la Primărie, începând de joi, 22 octombrie. Vom avea program permanent cu publicul, începând de la ora 8.00 dimineaţa, la Camera 18 (unde a funcţionat Casa Căsătoriilor). La acest birou vor fi afişate toate străzile.”, a mai spus primarul Elena Lasconi.
Cetăţenii care au domiciliul pe străzile prezentate în enumerarea alăturată nu trebuie să aducă prea multe acte, ci trebuie să aibă la ei copia actului de identitate şi să completeze o cerere simplă. „Este foarte important să avem un dosar stufos în momentul în care ne vom duce în faţa autorităţilor, pentru aprobarea finanţării europene.”, a completat aceasta. Cine nu poate sau nu doreşte să se deplaseze la Primărie, adresa de e-mail la care puteţi expedia documentele este campulungpoim@gmail.com.
♦Varianta 3. Cetăţenii de pe 51 de străzi pot fi racordaţi gratuit, în baza unui ordin A.N.R.E.
Este varianta bazată pe Ordinul A.N.R.E. 178/09.10.2020, la care Elena Lasconi lucrează alert în aceste zile. Şi în această situaţie, şi în cazul programului P.O.I.M., branşamentele vor fi realizate gratuit. Este posibil ca cetăţenii vizaţi de acest nou tip de investiţie să achite o taxă de 84 lei. „Încă nu este sigur, pentru că nu avem toată metodologia. Din realitate şi datorită faptului că eu comunic foarte mult pe reţelele de socializare şi la telefon cu câmpulungenii, am constatat că există persoane care nu sunt cuprinse în tabelul cu restul de străzi şi gospodării neracordate la reţea. Se pare că n-a fost făcută muncă de teren, ca la carte, aşa că am pus la dispoziţie un număr de telefon – 0786.403.136 -, la care vă rog să sunaţi doar pentru problema gazelor.” Și cetățenii de pe cele 51 de străzi, prezentate mai jos, trebuie să se prezinte la Primărie tot de mâine, 22 octombrie, la Camera 18. Iar pentru cei care vor să expedieze actele on line, a fost creată adresa de e-mail gazecampulung@gmail.com.
Este şi mai uşor pentru Primărie, care va lucra cu dosare în sistem digital.
Informaţiile transmise la conferinţa de presă vor fi afişate şi pe site-ul Primăriei. În plus, va fi creată o pagină de Facebook a Primăriei Câmpulung, pentru o comunicare mai rapidă.
♦Varianta 4. Cine a fost omis să anunţe Primăria
Dacă, în prezent, există câmpulungeni care nu se regăsesc în cele trei enumerări de străzi – GAL, P.O.I.M. sau A.N.R.E. – să sune la numărul anunţat. „Noi vrem să luăm pe toată lumea în calcul.”, a mai spus aceasta. Procedura trebuie parcursă rapid, întrucât, în cazul Ordinului ANRE, fondurile sunt limitate şi se acordă după principiu „primul venit, primul servit”.
♦Evidenţele lui Ţâroiu, făcute din pix, în bătaie de joc
De ce se face toată această treabă acum, sub presiunea timpului, ca să nu se piardă banii? Din cauză că subalternii lui Liviu Ţâroiu şi-au limitat eforturile la o evidenţă de străzi, făcută superficial, din pix, după evidenţele Edilului şi ale Financiar Urban. Adică s-au ghidat după contractele la apă şi gunoi. Punct. „Am constatat că nu s-a dus nimeni pe teren. Plus că mai există următoarea variantă. Eu am fost pe toate străzile din Câmpulung şi în timpul precampaniei, şi în timpul campaniei electorale. În timp ce mă uitam pe ele (n.r. pe listele de străzi), la Valea Româneştilor, de exemplu, mă gândeam că nu sunt trecute străzile adiacente. Toate străduţele care porneau din Valea Româneştilor nu existau în această evidenţă.”, a afirmat aceasta.
Elena Lasconi este sigură că nici enumerările prezentate la conferinţa de presă nu sunt finale şi că vor ieşi la iveală bucăţi de străzi care n-au fost luate în considerare. „De aceea este foarte important terenul. Vom merge pe teren. Zilele următoare, voi primi un link de la Distrigaz cu ajutorul căruia vom putea vedea, în sistem electronic, toate branşamentele din Câmpulung.”, a încheiat primarul Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU
Situaţia reţelei de gaze în Municipiul Câmpulung
♦Extindere reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Câmpulung (prin P.O.I.M.)
Fraţii Săndescu: 721 metri; 42 de locuinţe
Drumul Morii (Şoseaua Naţională veche): 1.530 metri; 40 de locuinţe
Mirceşti: 320 metri; 18 locuinţe
Drăceşti (Tronson 2): 2.094 metri; 68 de locuinţe
Băloaica: 1.164 metri; 58 de locuinţe
Valea Ursului: 791 metri; 23 de locuinţe
Valea Tiţii: 1.165 metri; 46 de locuinţe
Mărcuş: 1.309 metri; 14 locuinţe
Boboc: 977 metri; 27 de locuinţe
Ion Ţicăloiu: 1.107 metri; 47 de locuinţe
Henrich Richard: 1.748 metri; 65 de locuinţe
Colonel Stănescu: 248 metri; 2 locuinţe
General Dragalina: 734 metri; 9 locuinţe
Gruiului: 2.112 metri; 95 de locuinţe
B.P. Haşdeu: 417 metri; 3 locuinţe
Poligonului: 884 metri; 24 de locuinţe
Calea Pietroasă: 594 metri; 89 de locuinţe
Mircea cel Bătrân: 316 metri; 4 locuinţe
Ştefan cel Mare: 583 metri; 24 de locuinţe
1 Decembrie 1918: 280 metri; 5 locuinţe
Fundătura Predoiu: 223 metri; 14 locuinţe
Eroilor: 325 metri; 2 locuinţe
Neagoe Basarab: 308 metri; 17 locuinţe
Bucovinei: 153 metri; 11 locuinţe
Ioan Slavici: 210 metri; 7 locuinţe
George Ulieru: 90 metri; 5 locuinţe
Bucegi: 275 metri; 4 locuinţe
Democraţiei: 188 metri; 9 locuinţe
Ion Răuţescu: 97 metri; 5 locuinţe
Oituz: 188 metri, 7 locuinţe
Prefect Nicu Nicolau: 168 metri; 10 locuinţe
Walter Mărăcineanu: 127 metri; 9 locuinţe
Calea Măgurii: 650 metri; 29 de locuinţe
Calea Pietroasă: 509 metri; 24 de locuinţe
Valea Româneştilor: 143 de locuinţe
Strada Chichirez: 20 de locuinţe
Strada Andrei: 11 locuinţe
Strada Rujoi: 30 de locuinţe
Ion Giurculescu: 16 locuinţe
Strada Minerului: 4 locuinţe
Strada Târgoviştei: 33 de locuinţe
Ocnei: 12 locuinţe
Fătuleşti: 15 locuinţe
Coasta Grui
Total: 1.140 de locuinţe
Telefon: 0786.403.136, email: campulungpoim@gmail.com
♦Gospodării care pot fi branşate în mod gratuit la reţeaua de gaz prin Ordinul ANRE 178/09.10.2020
Şoseaua Naţională veche: 1.300 metri; 25 de locuinţe
Şoseaua Naţională: de la nr. 69B; 7 blocuri (149 de apartamente), plus 126 locuinţe
Plăieşi: 560 metri; 10 locuinţe
Colonel Ion Alexandrescu: 1.200 metri; 64 locuinţe
B.P. Haşdeu: 400 metri; 20 de locuinţe
C.A. Rosseti: 600 metri; 22 de locuinţe
Walter Mărăcineanu (Fundătura): 5 locuinţe
Lt. Baloleanu: 250 metri; 17 locuinţe
Dumitru Ionescu Berechet: o locuinţă
Eremia Grigorescu
Fundătura Biserica Marină: 70 metri; 7 locuinţe
Negru Vodă
Aleea Plopilor: 180 metri; 4 locuinţe
Nicolae Rizeanu: 120 metri; 7 locuinţe
Ion Săvulescu: 3 locuinţe
Petre Zamfirescu: 5 locuinţe
Mr. Braşoveanu: 100 metri; 2 locuinţe
Sculptor C. Baraschi: 246 metri; 8 locuinţe
Lt. Cepleanu: 195 metri; 2 locuinţe
Gării: 150 metri; 13 locuinţe
Constantin Noica: 65 metri; 4 locuinţe
Petre Ţuţea: 340 metri; 5 locuinţe
Giugeşti: 390 metri; 18 locuinţe
Coasta Grui: 462 metri; 5 locuinţe
Aleea Decovinului: 180 metri; 7 locuinţe
Drumul Godeni: 1.152 metri; 48 de locuinţe
Grădiştei: 200 metri; 18 locuinţe
Islaz: 235 metri; 24 de locuinţe
Blocurile din Aleea Pescăreasa: 11 blocuri ori 12 apartamente, rezultă 132 apartamente
Drumul Uzinei: 674 metri; blocul 7 (12 apartamente) plus 14 case
Grigore Alexandrescu: 2.140 metri (până la nr. 69); 43 de locuinţe
Stănoi: 150 metri; 10 locuinţe
Valea Bărbuşii: 1.580 metri: 88 de locuinţe
Chilii: 1.905 metri: 28 de locuinţe
Valea Furnicii: 220 metri; 17 locuinţe
Izvorului: 475 metri; 42 de locuinţe
Leculeşti: 1.103 metri; 20 de locuinţe
Livadiei: 851 metri; 37 de locuinţe
Dr. Fălcoianu Nicolae
Alexandru cel Bun
Creţişoara: 560 metri
Calea Braşovului:1.585 metri; 37 de locuinţe
24 Ianuarie: 280 metri; 8 locuinţe
Bazinul de Apă: 177 metri; 10 locuinţe
Neagoe Basarab: 795 metri; 17 locuinţe
Fundătura Bisericii: 150 metri: 6 locuinţe
Horia: 380 metri; 16 locuinţe
Anton Pann: 170 metri; 10 locuinţe
Fundătura Pravăţ: 201 metri; 6 locuinţe
Calea Măgurii: 940 metri; 24 de locuinţe
Uzina Aro: 4 blocuri ori 76 apartamente rezultă 304 apartamente
Telefon: 0786.403.136, email: gazecampulung@gmail.com