O haită de lupi a făcut prăpăd, în noaptea de 4 spre 5 octombrie, în gospodăria unui crescător de animale situată pe strada Ion Giurculescu, din Câmpulung, în zona Smădeşti. Fiarele au omorât cinci oi, iar alte patru, plus trei miei, nu mai sunt de găsit, proprietarul animalelor, Aurel Furtunescu, fiind ferm convins că şi ovinele dipărute au avut aceeaşi soartă. Bărbatul a anunţat autorităţile locale, iar acum aşteaptă să fie despăgubit, în baza unui raport întocmit de comisia de constatare şi evaluare a pagubelor.
„Nu am avut aşa pagubă la munte, pe Geabelea, unde se feresc toţi să se ducă din cauza lupilor!”
Aurel Furtunescu a avut un şoc când s-a trezit, luni de dimineaţă, şi a văzut urmările atacului sălbăticiciunilor de peste noapte. Iniţial, a crezut că a avut de-a face cu un urs, însă, ulterior, văzând proporţiile carnagiului, şi-a dat seama că lupii sunt răspunzători pentru moartea oilor. „Am auzit gălăgie noaptea şi am ieşit afară. Nu mai erau decât câteva oi într-un colţ, n-am văzut nimic altceva atunci. Am intrat înapoi în casă, iar dimineaţa când m-am trezit şi m-am dus să mulg vacile am văzut alte câteva oi, speriate, într-un colţ. Ce s-o fi întâmplat cu oile astea? – m-am întrebat eu în sinea mea. Când m-am uitat mai bine, era una omorâtă într-un colţ, iar alta în alt colţ. Mi-am dat seama atunci ce s-a întâmplat, nu putea să fie decât lupul! Ursul nu atacă aşa, ursul ia prada şi pleacă, nu face măcel. Aşa acţionează lupii, intră şi omoară tot ce prinde! Lupi au fost, sigur, nu urs! Am luat toporul şi m-am dus jos, unde mulg vacile. Acolo am mai găsit una omorâtă în gard, îi mâncase doar beregata şi pieptul. Alte două oi le-am găsit sfârtecate într-o vale. Alte patru oi şi trei miei au dispărut… Nu cred că mai sunt în viaţă! Am fost la primărie, la medicul veterinar şi aştept să văd ce despăgubiri primesc.”, ne-a declarat Aurel Furtunescu. Bărbatul a mai avut de-a face cu lupii şi în urmă cu doi ani, dar paguba nu a fost aşa de mare. „Anul trecut n-au venit, dar acum doi ani mi-au luat o oaie şi un miel. Nu am avut aşa pagubă la munte, pe Geabelea, unde se feresc toţi să se ducă din cauza lupilor!”, a mai precizat bărbatul.
Haita, reperată şi în alte localităţi
După ce familia păgubită a anunţat incidentul autorităţilor locale, luni de dimineaţă a fost trimisă la faţa locului o comisie de constatare şi evaluare a pagubelor formată din reprezentantul Primăriei Câmpulung, reprezentanţi ai structurilor teritoriale de specialitate, pentru protecţia Mediului şi Silvicultură, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş şi reprezentanţii Fondului Cinegetic, care au luat măsurile legale pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce-i revin persoanei păgubite şi/sau gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului de vânătoare. Totodată, a fost întocmit un proces verbal de constatare a pagubei produse familiei Furtunescu, care urmează să fie înaintat spre aprobare inspectorului şef al Gărzii Forestiere Ploieşti. „Ne-am întâlnit în perioada legală de 24 de ore pentru a constata la faţa locului pagubele provocate de lupi şi urmează să facem demersurile necesare pentru ca omul să-şi primească despăgubirile. Cât va primi, nu ştim, pentru că nu hotărâm noi. Noi ne ocupăm doar de întocmirea dosarului care va merge la Garda Forestieră Ploieşti. Acolo se va hotărî ce sumă se va primi”, ne-a spus Daniel Safta, reprezentantul Primăriei Câmpulung la Registrul Agricol. Potrivit mai multor crescători de animale din localităţi vecine cu municipiul, haita de lupi acoperă un teritoriu destul de mare, fiind reperată şi la Suslăneşti (aici au dat atacul la oile „haiducilor”Guiman), Boteni, Jugur, Valea Îndărăt şi Poienarii de Muscel. Oamenii sunt speriaţi şi vor ca autorităţile competente să ia măsuri pentru îndepărtarea fiarelor sălbatice din zonă. Alex BARBU