-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

Patru contracte cu fonduri atrase sunt licitate la Schitu Goleşti. Cel mai scump: etapa a doua a canalizării, estimată la peste 8 milioane de lei

Dintre toate localităţile muscelene, Schitu Goleşti are în procedura de licitaţie cele mai multe şi cele mai costisitoare lucrări, pentru care primarul câştigător al alegerilor şi al celui de-al doilea mandat caută constructori. Patru firme de profil vor avea de muncă în această toamnă în comuna învecinată, care are planificate lucrări, unele de anvergură, altele, mai puţin, toate finanţate cu bani atraşi. Canalizarea, faza a doua, va fi susţinută cu bani guvernamentali, prin PNDL, iar reparaţia şcolii vechi din Lăzăreşti şi transformarea ei într-un centru multifuncţional, cu bani europeni. Tot cu fonduri UE se execută reparaţii în gospodăriile sătenilor săraci din Lăzăreşti.             

Canalizarea va fi câştigată de cel care oferă preţul cel mai mic 

Cel mai atractiv angajament de muncă îl reprezintă a doua etapă a investiţiei în „Canalizare menajeră şi staţie de epurare”. Invitaţia lansată societăţilor de profil a fost postată pe site-ul achiziţiilor publice pe 18 septembrie. Sarcina câştigătorului priveşte execuţia reţelei de utilităţi care continuă prima parte a investiţiei finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Preţul estimat al lucrării este comparabil cu cel al primei etape, 8.317.361,18 lei, care, potrivit devizului general, este distribuit pe următoarele categorii de intervenţii: 

1.Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului: 779.243,40 lei, din care: amenajarea terenului: 110.767,75 lei; relocări şi protejări ale utilităţilor: 664.966,94 lei; amenajări pentru protecţia mediului: 3.508,70 lei.  

2.Cheltuieli pentru investiţia de bază: 7.397.127,59 lei, din care: construcţii şi instalaţii: 6.890.901,59 lei;  utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj: 506.226 lei. 

3.Organizare de şantier: 134.445,18 lei, din care: lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier: 119.650,93 lei; cheltuieli conexe organizării de şantier: 14.794,25 lei.  

4.Cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare beneficiarului: 6.545 lei, din care.

Anunţul autorităţii contractante precizează că „valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit nu cuprinde suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute, acestea putând fi accesate, după caz, în funcţie de necesităţi, prin modificarea contractului”, în condiţiile Legii achiziţiilor publice. Executanţii cărora le-a reţinut atenţia obiectivul susţinut din fonduri bugetare au termen de înscriere până pe 19 octombrie, zi în care ofertele se vor şi deschide. Criteriul care îi va departaja  va fi preţul cel mai mic. 

Contract pentru instalaţiile electrice în comunitatea săracă de la Lăzăreşti  

Alt proiect aflat încă în derulare, în comunitatea săracă de la Schitu Goleşti, este „Soluţii concrete pentru probleme reale”, corespondent celui de la Câmpulung, „Schimbă-ţi viitorul!”. Pe lângă serviciile educaţionale, medicale, calificare şi angajare a şomerilor instruiţi prin programul plătit de Uniunea Europeană, Primăria s-a angajat să rezolve şi carenţa utilităţilor. Reţeaua de apă a fost pusă la punct printr-un contract atribuit la începutul anului, iar acum urmează lucrările de instalaţii electrice interioare la 71 de locuinţe din Lăzăreşti. Firma care câştigă lucrarea se angajează să asigure şi proiectarea, nu numai execuţia serviciilor contractante de Primărie.

Această componentă a proiectului european a fost estimată la o valoare de 166.275,72 lei, defalcată astfel: proiectare – 9.198,70 lei; asistenţă tehnică din partea proiectantului: 4.593,40 lei; construcţii şi instalaţii – 148.913,62 lei; organizare de şantier – 3.570 lei (lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier: 2.023 lei; cheltuieli conexe organizării de şantier – 1.547 lei). Anunţul autorităţilor prevede că „în valoarea estimată a contractului nu a fost inclusă suma aferentă cheltuielilor pentru „diverse şi neprevăzute” (14.891,66 lei). „Valoarea estimată nu include sume previzionate/ rezerve de implementare. Suma aferentă cheltuielilor „diverse şi neprevăzute” a fost luată în considerare la determinarea procedurii de achiziţie, respectiv procedura simplificată.”, specifică autoritatea contractantă, care caută să obţină preţul cel mai scăzut.  

Până la data limită de înscriere, 1 octombrie, şi-a depus oferta o singură societate, Electric Prod Cons 2009 SRL, din Schitu Goleşti (reprezentant Viorel Boceanu). 

„Obiectivul general al proiectului – finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) – îl constituie combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale din comunitatea marginalizată a satului Lăzăreşti, prin implementarea de acţiuni şi activităţi, care să înlăture situaţia de vulnerabilitate la încetarea sprijinului financiar pentru 600 de persoane din grupul ţintă, dintre care 460 de persoane de etnie rromă. În urma analizei preliminare, au fost identificate 5 zone marginalizate, cu 637 de persoane, dintre care 496 de etnie romă, respectiv 77,86%. 

În cadrul acestui proiect, 95 de gospodării, dintre care minim 50 aparţinând persoanelor de etnie romă vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, prin lucrări de: 

1.Realizarea de instalaţii de alimentare cu apă (branşamente, completare de instalaţii sau instalaţii noi, după caz); 

2.Realizarea de instalaţii de alimentare cu curent electric (branşamente, completare de instalaţii electrice interioare sau instalaţii noi, după caz); 

3.Reorganizarea spaţiului de locuit: reparaţii curente (refacerea instalaţiilor de încălzire, inclusiv sobe, tencuieli/finisaje interioare şi/sau exterioare, execuţia/înlocuirea tâmplăriei, reparaţii/refacerea acoperişului, izolaţii hidro şi termice, refaceri şi reparaţii ale zidurilor interioare, alte reparaţii curente care nu necesită autorizaţii de construire).”, redăm un fragment din descrierea proiectului în cadrul căruia este întreprinsă licitaţia despre care relatăm.

Început în martie 2018, programul se va încheia în martie 2021. Dintr-o valoare totală de 18.113.358,66 lei, valoarea totală eligibilă se cifrează la 18.073.595,66 lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene – 15.290.143,07 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 2.499.970,74 lei). Autorităţile de la Schitu Goleşti s-au angajat să suporte o cofinanţare, care, de asemenea, a putut fi recuperată, de 283.481,85 lei. Valoarea neeligibilă este una foarte mică, de 39.763 lei.

UE plăteşte şi reparaţii în locuinţele nevoiaşilor 

Legat de acelaşi proiect european, care se va încheia la începutul primăverii următoare, Primăria Schitu Goleşti a întreprins şi ultima licitaţie, pentru reparaţiile în locuinţe pe care le-am punctat înainte. Caietul de sarcini prevede că, „în funcţie de gradul de sărăcie şi de marginalizare socială, sunt cazuri în care se aplică una, două sau trei genuri de intervenţie (branşament de apă, curent electric, reparaţii ale caselor).” În orice caz, valoarea totală a lucrărilor depăşeşte 1,5 milioane de lei. 

Pe 23 septembrie, autorităţile au lansat un apel către constructorii interesaţi de o lucrare cifrată la 797.614,36 lei, bani cu care vor fi acoperite cheltuielile de reparaţii curente la 53 de gospodării din Lăzăreşti. Suma precizată se împarte astfel: lucrări de construcţii-montaj – 795.234,36 lei; organizare de şantier – 2.380 lei. „Bătălia” îl dă câştigător pe patronul dispus să lucreze pe cei mai puţini bani. Termenul limită de înscriere este 12 octombrie. 

Vă amintim că Tudorel Vasile Miriţă mai are în procedura de licitaţie o investiţie de amploare, „Reabilitarea şi modernizarea clădirii social-culturale din satul Lăzăreşti”. Execuţia lucrărilor a fost estimată la 2.142.586,99 lei, sumă care nu include cheltuielile diverse şi neprevăzute. Procedura de achiziţie a serviciilor firmei de construcţii a debutat pe 1 septembrie, termenul limită de înscriere fiind 5 octombrie. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!