22/04/2025

Alţi oameni noi ai PSD

Magda BĂNCESCU

V-am povestit, data trecută, că dintre candidaţii care şi-au mai încercat norocul, fără şansă, la primăriile muscelene conduse de PNL sau de singurul independent din Muscel, PSD i-a păstrat pe Mugurel Minciună, la Cetăţeni, şi Gheorghe Galileu Chiţu, la Poienarii de Muscel. Pentru restul, în localităţile în care PSD nu deţine puterea, este prima dată: Ionel Năftănăilă, la Albeştii de Muscel (e valabilă şi pentru el afirmaţia cu „prima dată”, ca politician de stânga, după cariera de primar de dreapta), Bogdan Oancea, la Bughea de Jos, Ion Şain, la Bughea de Sus, Laurenţiu Militaru, la Dragoslavele, Grigore Boghez, la Schitu Goleşti, şi Florin Boteanu, la Ţiţeşti. Situaţia unor primari care fie nu mai vor (asta e de râs), fie nu mai pot (e şi mai de râs), conform mărturisirilor înlăcrimate, a forţat PSD să pregătească oameni noi şi la primării adjudecate pe viaţă.

Începem cu coada alfabetică, Valea Mare Pravăţ, unde Boncoi, la cei 74 de ani ai săi, se dă la o parte după patru mandate – 16 ani de şefie la Primărie – dar nu pentru oricine, ci pentru fiul Petre Ionel. Boncoi are impresia că Primăria e proprietatea familionului numeros, de-a împânzit-o cu urmaşi. Mai mult, o şi lasă moştenire celui care-i duce numele mai departe, Petre Ionel Boncoi, care, datorită funcţiei tatălui, a condus şi şcoala din comună. Împrospătăm în acest context informaţia redobândirii funcţiei de director pierdute politic de Boncoi jr., repus de PSD în drepturi, după ce, la alegerile trecute, seniorul a întors spatele PNL şi a trecut la PSD. Nici nu i-a fost greu, căci PNL a lăsat primul impresia de tratat cu dosul a candidatului de succes, mizând pe şansele viceprimarului de atunci, Adrian Pavel. Pe care pliciul votului l-a storcit teribil, valoarea vicelui Pavel fiind la sub jumătate din cea a primarului cu cel mai colorat vocabular. Or mai fi şi alţii vulgari – şi sigur sunt, la câtă „carte” zace în unii -, dar Boncoi a comis imprudenţa de a supăra o reclamantă care a simţit nevoia să se descarce public. Remember 2018, când dialogul de pe uliţa satului a răsunat în tot Muscelul: „Nesimţita dracului! Proasta dracului! Nebuna dracului! Nu vezi, fă, cât eşti de urâtă?!” Sau cum vorbeşte septuagenarul cu alegătoarele 40+, care nu se încadrează în indicatorii tehnico-economici 90-60-90. Să sperăm că în cazul lui Boncoi jr. funcţionează autoeducaţia, căci de la tată, clar lucru, n-a avut ce învăţa. Avem o presimţire că modelul Berevoeşti – fiul, primar, tatăl, consilier de primar -, va fi copiat la Valea Mare Pravăţ, căci Petrică are nevoie de instruire serioasă dacă nu ţine să-şi facă părintele de râs. Şi nu numai pe el, căci lucrează la Primărie şi soră-sa, şi cumnată-său.  

Altă Primărie transmisă de la o generaţie la alta este Mihăeşti. Dacă Boncoi s-a retras în glorie, cât încă era caldă notorietatea, ca să-l ajute pe fiu să câştige uşor Primăria, Matei a văzut cartonaşul roşu de la ANI. Integritatea îi dăduse de ceva vreme interdicţia de a mai candida trei ani de la încheierea actualului mandat. Şi aşa i-a făcut un favor, lăsându-l să-şi ducă legislatura până la capăt. Neobrăzare de primar aflat în cârdăşie cu BEC-ul: în ciuda interdicţiei, s-a înscris şi a fost acceptat să participe la alegeri. Magistraţii de la Piteşti au anulat hotărârea BEC Mihăeşti de acceptate a candidaturii lui Matei la funcţiile de primar şi consilier local. Ca să vedeţi cât de profund este sevrajul cauzat de pierderea „ciolanului”, edilul a avut faţă de ziarişti o reacţie nepermisă. Cică „iadul chiar există!”, după 20 de ani de trai în paradisul taxelor şi impozitelor locale, intrate, în 2020, în asfaltul turnat pe iarbă, de la care i s-a dus buhul în toată presa naţională. Iadul nu e când îţi pierzi, Doamne, fereşte! copilul sau părintele, iadul există când piezi „ciolanul!” Şomerul Matei şi-a sacrificat copilul, Andreea Iuliana Crîmpiţă Matei, posesoarea unui serviciu bun la Consiliul Judeţean, ca nu cumva Primăria să încapă pe mâini necurate. Cel mai probabil, nu va încăpea, dacă ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat în 2016, când liberalul Liviu Iana a scos o treime din voturile PSD-istului Matei, împotriva căruia adversarii politici au avut această ripostă magistrală, a invocării unei interdicţii reale, la Judecătorie, apoi la Tribunal. 

Un transfer similar se pregăteşte la Vultureşti, unde Irina Poşircă îi face loc cumnatului Liviu Poşircă, ţinut pe tuşă un mandat tot de un proces pierdut cu Agenţia Naţională de Integritate. Probabil că doamna primar se mulţumeşte cu poziţia de secund sau cu slujba mai veche, la Taxe şi Impozite. Poşircă se întoarce cu doctrina cotită de la dreapta la stânga, fapt care debusolează electoratul. În 2016, distanţa între PSD şi PNL a fost de doar nouă procente.          

Continuăm cu Davideşti, unde, ce-i drept, conduce PSD, dar nu prin primarul ales în 2016, Ion Sandu, căruia problemele penale i-au scurtat mandatul, lăsând-o cu Primăria pe cap, o jumătate de mandat, pe viceprimăriţa Mirela Cismaru. Doamna se pare că-şi va păstra postura de secund şi în următorul mandat, în care va face echipă cu Alin Constantin Văduva, alegerea social-democraţilor pentru funcţia de primar. Certitudinea victoriei are la bază şi experienţa din 2016, când PSD şi PNL au fost despărţite de aproape 50 de procente. 

Din categoria noutăţilor este şi Ştefan Stancu, cel care pune capăt unei conduceri de aproape un sfert de veac asigurată la Hârtieşti de Petre Andrei. Omul a zis că vrea să se bucure de pensie, însă gura satului altceva vuieşte. Acum patru ani, de la Hârtieşti provine cel mai simpatic rezultat: Andrei, de la PSD, câştigător al alegerilor cu aproape 95%, iar unicul contracandidat, de la ALDE, s-a ales cu diferenţa. 

Încheiem cu Coşeşti, unde candidatul este acelaşi, noutatea fiind culoarea politică a acestuia. În 2016, Nicolae Pană, de la ALDE, a avut un avânt de şapte procente în faţa candidatului PSD. Pe Pană vântul schimbării l-a purtat în tabăra PSD, care – intuim de pe acum – recâştigă puterea la această margine de Muscel.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!