Tragedie fără precedent, într-o familie din comuna Rucăr, care scoate încă o dată în evidenţă carenţele din sistemul românesc de sănătate, şubrezit şi mai mult, în ultimele luni, de acest virus păcătos, care a îndoliat întreaga planetă! O tânără de 21 de ani a murit fulgerător, la începutul acestei săptămâni, pe patul spitalului, la nicio săptămână după ce-şi înmormântase mama, în vârstă de 45 de ani. Ea fusese internată la Spitalul Municipal Câmpulung şi transferată apoi de urgenţă la SJU Piteşti, la Secţia ATI, unde a şi decedat. În ambele cazuri, verdictul în ceea ce priveşte cauza morţii a fost acelaşi: COVID-19! Dacă mama era cunoscută cu probleme medicale preexistente, fiica nu suferea de alte afecţiuni. În spital se află internat şi capul familiei, şi el diagnosticat pozitiv.
„Ea nu era bolnavă”
Pe 21 iulie, tânăra şi-a condus mama pe ultimul drum. Suferea de o boală incurabilă, iar infecţia cu COVID-19 i-a fost fatală. A luat şi ea virusul, fiind diagnosticată pozitiv pe 22 iulie. Sâmbăta trecută, spre seară, fata s-a simţit rău şi a ajuns cu o ambulanţă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Câmpulung, fiind transferată ulterior la Spitalul Municipal Câmpulung, unde starea i s-a înrăutăţit. Duminică, medicii au decis să o transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Secţia ATI. Din păcate, tânăra a murit luni de dimineaţă, la câteva zile după mama ei, în acelaşi pat, la Terapie Intensivă. „A apărut situaţia aceasta mai neplăcută, cu o familie, în care a decedat mama, apoi a decedat şi fiica. Tatăl, care este acum internat în spital, pentru că este confirmat pozitiv, din păcate, trebuie să se ocupe şi de formalităţile de înmormântare a fiicei. Am comunicat şi cu fata, joi, înainte de şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Era acasă la momentul acela, ulterior i-a fost mai rău şi a fost dusă la spital, unde a şi murit. Mama ei avea şi alte probleme medicale. Ea nu era bolnavă, s-a speculat că ar avea ceva probleme mai delicate, dar nu suferea de ceva. Avea o constituţie mai robustă, nu era o persoană despre care să zici că avea probleme pe care să nu le ştii. Mama ei avea probleme şi probabil asta a determinat decesul ei; era operată de ceva timp, de o boală incurabilă, situaţia este neplăcută. Acum, am discutat cu tatăl ei, care este într-un cort, la Spitalul Judeţean. Mi-a spus că au venit fraţii să încerce s-o scoată de la morgă.”, a declarat primarul Ionel Dulamă, vizavi de acest caz.
„Urăsc din toată inima nenorocitul de sistem medical din România!”
Povestea cutremurătoare a fost făcută publică şi de un medic, pe un grup de Facebook dedicat cadrelor medicale. Autorul consideră că moartea tinerei din Rucăr, care nu avea nicio altă afecţiune în afară de infecţia cu SARS-CoV-2, a fost cauzată, într-o mare măsură, de sincopele din sistemul medical românesc, depăşit de situaţie în aceste vremuri tulburi. Potrivit medicului, drumul spre moarte al tinerei ar fi început cu o întârziere foarte mare a ambulanţei, urmată, progresiv, de indiferenţa medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, care ar fi şi trimis-o, noaptea, acasă, cu propriile mijloace! „A murit din cauza COVID-19, azi, o studentă de 23 de ani (n.r. avea 21 de ani) în ATI, într-un spital municipal din ţară (n.r. a murit la Spitalul Judeţean), fără să aibă nicio altă patologie anterioară. Mama ei a decedat de COVID, acum mai puţin de zece zile, într-un spital judeţean. S-a agravat în a zecea zi de boală, dar diagnosticul era cunoscut din prima zi. A aşteptat, sâmbătă, zece ore salvarea, care nu a venit, pentru că nu primise după mai multe zile rezultatul la test (făcut în Spitalul Judeţean, unde a decedat mama ei). Testul îl făcuse după şapte zile de febră, adusă cu salvarea la Spitalul Judeţean Piteşti, unde nu a fost consultată sau investigată, spunându-i-se că nu se poate fără rezultatul testului. A fost trimisă, noaptea, acasă, la Rucăr, cu mijloace proprii. Eu sunt încă în stare de şoc, dar rog colegii care tratează astfel de cazuri să-mi explice cum e posibil să nu iei în seamă un asemenea pacient şi să nu poţi salva o tânără sănătoasă de 23 de ani, cum?! Pur şi simplu, nu a fost consultată, nici tratată la timp, salvarea a luat-o în a zecea zi, după 10 ore, cu o saturaţie de oxigen de 57%, nu a fost dusă direct la ATI şi nu a fost intubată, etc. Cum e posibil aşa ceva în orice spital, în oricare ţară europeană?! Dacă nu sunteţi capabili să trataţi bolnavi, de ce îi lăsaţi să moară cu bună ştiinţă şi nu cereţi imediat altora care pot să se ocupe de ei?! Urăsc din toată inima nenorocitul de sistem medical din România!”, este mesajul revoltător postat într-un grup profesional al medicilor.
Potrivit autorităţilor judeţene, în primă fază, a refuzat internarea sub semnătură
Potrivit datelor furnizate de către Instituţia Prefectului Argeş, tânăra de 21 de ani din Rucăr a fost a 109 persoană decedată din cauza COVID-19. Pe 20 iulie, ea s-a prezentat pentru prima dată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. I s-au recoltat probe şi a refuzat internarea sub semnătură. Pe 22 iulie a venit rezultatul testului, fiind confirmată cu SARS-CoV-2. Pe 25 iulie, la ora 18.27, s-a prezentat cu ambulanţa la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, diagnosticul la internare fiind „pneumopatie virală nespecificată, dispnee, anemie microcitară”. În aceeaşi zi, la ora 21.50, pentru că se simţea din ce în ce mai rău, este transferată la Spitalul Municipal Câmpulung, Secţia ATI. Pe 26 iulie este transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, iar o zi mai târziu este înregistrat decesul.
„Nu este COVID, aşa zic ei când omoară oameni cu zile!”
Cei mai mulţi localnici din Rucăr nu cred că cele două femei au fost răpuse de COVID-19 şi susţin că totul este o făcătură. „Nu este COVID, aşa zic ei când omoară oameni cu zile! Aşa au zis şi de mama ei, ieri, a avut o săptămână de când a îngropat-o. Este o adevărată minciună! Mama ei era bolnava de tânără şi a murit, dar nu de COVID! Pe fata ei au luat-o săptămâna trecută, o dată i-a ieşit testul negativ şi au trimis-o înapoi acasă. După aceea s-a simţit iarăşi rău, au găsit-o cu anemie şi i-au luat sânge de la cei vindecaţi de COVID şi i l-au băgat ei. Iau sânge de la toţi cei care s-au vindecat de COVID. Asta se aude, că i-au făcut transfuzie sau cum se zice. Eu ştiu de la o femeie care mergea la adunare că mama ei era bolnavă de mult, iar ea s-a dus cu anemie şi a scos-o cu COVID. O aduce ca pe maică-sa, direct la cimitir şi sigilată! De unde să ştie omul ăla că e fiică-sa acolo? Ne-au îngrozit cu COVID-ul ăsta, dar eu nu cred că e adevărat. E un virus, dar nu aşa grav!”, ne-a declarat o localnică.
„Spitalul oamenilor”
Medicul muscelean Mădălin Iordache a făcut şi el referire la acest caz pe pagina sa de Facebook, venind şi cu comentarii în plus, legate de situaţia sistemului sanitar argeşean în această perioadă, cu un „capitol” aparte pentru starea de fapt de la spitalul din Câmpulung, într-un material al cărui titlu este sugestiv: „Spitalul oamenilor”. „Vă avertizez că e posibil să fie o postare lungă. Am zis să mă odihnesc după vineri şi duminică de gardă şi să mă mai gândesc, dar tocmai am aflat că a murit o tânără de 21 de ani, transferată ieri, de la noi, la SJU Piteşti, că acolo s-a mai găsit un pat la ATI (criteriu fatal uneori, importante sunt şi posibilităţile oamenilor care îngrijesc acele paturi). Marţea trecută îşi înhumase mama, moartă tot de COVID-19. Dar, din câte aud de pe la autorităţile de toate felurile, la noi în judeţ, e aproape bine, deşi toate spitalele sunt pline: ieri au sunat pentru transferuri de la Curtea de Argeş, Leordeni, SJU Piteşti, ambulanţă şi nu am putut primi nici măcar bolnavii operaţi pozitivi, deoarece epidemiologul şef al judeţului, când a desfiinţat singura Secţie Chirurgicală cu COVID-19 din judeţ, nu a permis rezervarea câtorva paturi pentru ei, deşi are 530 acum la dispoziţie. Apropo de şefi, eu credeam că inclusiv spitalul este şi al celor care lucrează în el, nu al celor foşti, actuali şi viitori şefi, manageri, etc. Deja mutarea ambulatoriilor integrate în Policlinică a intrat în linie dreaptă, deşi noi nu vrem, în Ordinul nr.39/2008, la articolul 3, scrie că se organizează în incinta spitalului, de preferinţă la parter (exact cum e acum la noi). Tot acolo funcţionează şi centrul antirabic pentru tot judeţul şi bolnavii ştiu şi se programează, iar noi aveam aproape zilnic program la diverse ore, important e că managerul a găsit spaţii şi le-a igienizat. Mai mult, la 48 de bolnavi cu probleme non-stop în secţie, personalul cedează fizic (avem câţiva în concediu medical, din fericire, puţini după COVID-19), astăzi am vorbit cu o asistentă care plângea, pentru că la ora 17 nu reuşise să împartă condica şi acelaşi manager (care, de obicei, are un ton şi un limbaj corespunzător) a cerut lista cu cele din serviciu, pentru că nu fuseseră foarte operative în cazarea unui bolnav. În naivitatea mea am crezut mereu că datoria noastră e să-i ajutăm pe bolnavi, dar şi între noi, mai ales în aceste vremuri când greu se mai găsesc… oameni.”, este concluzia trasă de chirurgul Mădălin Iordache.
Primarul Ionel Dulamă: „Situaţia nu este deloc cea mai bună”
La Rucăr, situaţia îmbolnăvirilor cu COVID-19 este una îngrijorătoare. Cazurile s-au înmulţit şi au în continuare un trend ascendent, atât în cadrul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială, cât şi în comunitate. „Sunt şapte salariaţi care au fost confirmaţi pozitiv, ei făceau analizele din două în două săptămâni. La ultimele, situaţia a fost cu şapte confirmaţi din rândul salariaţilor şi încă opt din rândul celor internaţi acolo. Sigur că e neplăcut şi situaţia nu este deloc roz, dar am luat toate măsurile care se puteau lua, pentru a diminua efectele pandemiei în localitatea noastră. Au fost câteva persoane, la un anumit cult religios, a trebuit să luăm legătura cu ei, nu au mai susţinut adunările pe care le făceau frecvent. Am încetat activitatea într-o gospodărie unde era o asociaţie familială şi avea o activitate de relaţii cu publicul. I-am rugat prima dată, după care am stabilit să înceteze activitatea de vânzare pe care o aveau ei în gospodărie. Suntem optimişti că vom rezolva chestiunea în cel mai scurt timp. Probleme au fost cu câteva persoane internate la spital, în jur de şase persoane, au fost diagnosticate pozitiv. Au mai fost opt persoane confirmate, dar au fost izolate la domiciliu. A trebuit să izolăm şi persoane din familiile lor, pentru că, în condiţiile astea, trebuia să fie izolaţi, să nu iasă din localitate. Ţin legătura în fiecare zi cu ei, i-am sunat şi pe cei internaţi în spital, am pe cineva care e internat pe la Orşova, din moment ce a fost confirmat. I-a fost rău, a sunat la 112, nu aveau locuri aici în zonă şi tocmai la Orşova l-au dus în momentul acela. Astăzi, din fericire, mi-a spus că se simte extraordinar de bine. Mai am o persoană internată în Bucureşti, iar restul mai sunt internaţi la Piteşti, Câmpulung, Leordeni. O să ţin legătura cu ei permanent, să vedem ce putem să face pentru ei.”, a declarat pentru Muscel TV primarul Ionel Dulamă. Alex BARBU