S-a domolit elanul achiziţiilor de măşti, mănuşi şi dezinfectanţi, care cuprinsese o parte dintre Primăriile muscelene, în prima lună de stare de urgenţă. Trebuie să spunem că mai multe au fost localităţile în care primarii n-au întreprins nici măcar o comandă de echipament de protecţie decât cele în care s-au cumpărat produsele necesare atât angajaţilor din Primării, cât şi cetăţenilor, care, prin ordonanţele militare, trebuiau să beneficieze de dezinfecţia spaţiului public, fie interior, fie exterior. În Muscel au fost primari care n-au cumpărat o mască sau un litru de hipoclorit, dacă n-au avut bani în rezerva bugetului pentru a contracta un operator din domeniu. Dacă slujbaşii statului au fost puşi să-şi cumpere măşti din salariile mult mărite, de când PSD-ul le-a dat mână liberă să consume bugetele locale pe chenzine, în schimb, igienizarea domeniului public şi a sediilor instituţiilor de stat nu era opţională. Or, în lipsa achiziţiei substanţelor de dezinfecţie, ne permitem să bănuim că au existat primari care s-au sustras sarcinii de împrăştiere a soluţiilor cu clor în zonele frecventate de cetăţeni.
Chiar dacă, până acum, mulţi dintre şefii de administraţii publice s-au arătat dezinteresaţi de protecţia subordonaţilor, le amintim că, după data de 15 mai, în obligaţia lor intră procurarea măştilor pentru concetăţenii săraci, care nu-şi permit să le cumpere. Aproape de finalul stării de urgenţă, câţiva dintre primarii musceleni au dat curs obligaţiei de a se dota cu un termometru profesionist, din cele care măsoară temperatura la distanţă, pentru a se asigura că personalul care vine la serviciu este sănătos. Sau, mai bine spus, nu dă semne de boală, printr-o temperatură care să depăşească normalul de 37 de grade.
CÂMPULUNG
Între primele Primării din Muscel, care s-au conformat obligaţiei de a se asigura că niciun angajat cu febră nu intră în instituţie, este cea de la Câmpulung. Dotarea prevăzută de reglementările legale impuse statului şi privatului, începând cu 15 mai, a fost procurată de la Altex Romania. Achiziţia termometrului digital de frunte cu infraroşu SIMBIO SB4800, alb-mov, s-a realizat pe 11 mai, la preţul de 340 lei. Atributele produsului intrat, de nevoie, în instrumentarul de pandemie al Primăriei Câmpulung sunt descrise astfel pe portalul cumpărăturilor întreprinse de bugetari: „Temperatura corporală: 34,0°C~42,9°C; Temperatura obiectelor: 0°C~100°C; Măsurarea temperaturii: Frunte sau ureche; Distanţa de măsurare: 10 mm~30 mm; Unitate de măsură: °C/°F; Temperatura ambientală de lucru: 16°C~35°C; Umiditate relativă de lucru: ≤ 85%; Temperatură ambientală pentru depozitare (transport): -20°C~50°C; Umiditate relativă pentru depozitare (transport) : ≤ 90%; Putere consumată: < 15ma; Memorie de stocare: ultimele 32 măsurători.”
BUGHEA DE SUS
Acelaşi tip de termometru a fost alegerea primarului Nicolae Tarbă, care, însă, a plătit mai mult furnizorului Chris Exim Grup 2001 SRL, din Bucureşti. Primăria Bughea de Sus a efectuat comanda, prin SICAP, pe 12 mai, când a optat pentru produsul cumpărat de subalternii lui Liviu Ţâroiu. Vecinii Câmpulungului au de achitat o factură de 452,20 lei. Ce deosebeşte pachetul livrat de Altex municipalităţii de cel care va ajunge – dacă nu a ajuns deja, achiziţia realizându-se marţi – la Bughea de Sus sunt bateriile. Câmpulungul nu le are include în pachet, pe când Bughea de Sus primeşte produsul gata de funcţionare. Chiar cu baterii incluse, remarcăm, în cazul Primăriei Bughea de Sus, un adaos comercial care face diferenţa.
VALEA MARE PRAVĂŢ
Bunul amic al lui Nicolae Tarbă, primarul Ion Boncoi, a preferat să-şi cumpere el bateriile, ca să evite suplimentul de 112,20 lei practicat de furnizorul ales de autorităţile de la Bughea de Sus. Boncoi a luat exemplul lui Ţâroiu, comandând de la Altex termometrul digital de frunte cu infraroşu, la preţul de 340 lei. Caracteristicile sunt aceleaşi, aceeaşi fiind şi ziua de cumpărături la Valea Mare Pravăţ, 11 mai.
În afara termometrului, edilul din vecinătatea Câmpulungului a refăcut stocul de măşti, cumpărând de două feluri. Unele mai bune, din cele chirurgicale, în trei straturi, altele, considerate cu un nivel de protecţie inferior, fiind confecţionate din bumbac. Probabil că primele vor fi repartizate salariaţilor Primăriei, iar cele textile, asistaţilor social, ca să nu aibă motive să invoce că umblă fără mască, fiindcă n-au cu ce să-şi cumpere. Pe 7 mai, s-a produs achiziţia celor 500 de măşti din bumbac elastic, sterilizat, vândute de firma câmpulungeană G.I.G. SRL, la 2,38 lei bucata. De unde rezultă o cheltuială totală de 1.190 lei. Iar pe 11 mai, s-au comandat de la Altex, în aceeaşi zi în care a fost cumpărat termometrul, şase seturi a câte 50 de măşti de protecţie EVA, EN 149, în trei straturi, culoare albastru. Preţul unui set este de 100 lei.
MIHĂEŞTI
Gheorghe Matei, de la Mihăeşti, a fost mai rapid de omologii săi enumeraţi mai înainte, procurând termometrul obligatoriu după încheierea stării de urgenţă. 404,60 lei l-a costat aparatul care va identifica dacă vreunul dintre angajaţii Primăriei şi, probabil, şi contribuabilii care apelează la serviciile instituţiei prezintă unul dintre simptomele coronavirusului. Achiziţia s-a consumat pe 8 mai, contractul fiind încheiat cu o firmă din Bucureşti, Any Place Media SRL, care furnizează la Mihăeşti un termometru digital non contact, pentru măsurarea temperaturii corpului.
Articolul procurat de administraţia publică, săptămâna trecută, beneficiază de următoarea descriere: „Produsul măsoară temperatura corpului prin citirea radiaţiei termice infraroşii de pe pielea umană. Măsurarea temperaturii este simplă şi sanitară, rapidă şi precisă. Două moduri inteligente de lucru. Citirea temperaturii corpului: Cele mai recomandate zone de citire sunt fruntea, urechea şi încheietura mâinii de deasupra palmei. Măsoară temperaturi între 32°C şi 42,5°C (89,6°F şi 108,5°F). Citirea temperaturii obiectelor, cum ar fi: căni, lichide (ceai, lapte, apă), produse alimentare, biberoane, suprafeţe, etc. Măsoară temperaturi între 0°C şi 100°C (32°F şi 212°F). Trebuie să aveţi în vedere că aparatul măsoară temperatura de la suprafaţa obiectelor. Caracteristici produs: afişaj iluminat cu LCD; indicator pentru baterie scăzută; setarea afişării temperaturii în grade Celsius sau Fahrenheit; memorează ultimele 32 de temperaturi măsurate; măsoară temperatura în 0,5 secunde cu ajutorul butonului dedicat One-Click; distanţa de măsurare este între 3 – 5 cm de fruntea persoanei căreia doriţi să-i măsuraţi temperatura; sunete de notificare; rezoluţia de măsurare: 0,1°C; avertizare vizuală pentru status „baterie consumată”; igienice non-invazive şi uşor de utilizat. Condiţiile de operare: 10°C – 40°C şi umiditatea relativă mai mica de 85%. Termometrul Non-Contact cu Infraroşu se instalează prin montarea a 2 baterii AAA de 1,5V în suportul pentru baterii aflat în mânerul termometrului.”
În mediul rural, între ultimele achiziţii impuse de epidemie se află încă una întreprinsă, la Mihăeşti, de primarul Gheorghe Matei. Aproape de sfârşitul lunii aprilie, acesta a achiziţionat 500 de măşti chirurgicale, cu trei pliuri, trei straturi, bandă metalică, ambalate la cutii a câte 50 de bucăţi. 2,15 lei este preţul de achiziţie al unei măşti, ceea ce înseamnă un cost total de 1.075 lei plătit furnizorului Dolex Com SRL, din Râmnicu Vâlcea.
HÂRTIEŞTI
La Hârtieşti, opţiunea subordonaţilor de la Achiziţii ai lui Petre Andrei a fost tot pentru un termometru cumpărat de la Altex, la acelaşi preţ plătit de Primăriile Câmpulung şi Valea Mare Pravăţ, 340 lei. Primăria din această localitate a fost prima care a depistat cel mai avantajos produs şi l-a şi achiziţionat, în contextul obligaţiei care va trebui respectată atât de instituţiile de stat, cât şi de societăţile comerciale, al căror personal va fi monitorizat, pentru a fi descoperite eventuale semne ale bolii. După cum intuim, în zilele următoare, termometrul digital non-contact, de frunte, cu infraroşu, va reprezenta cel mai căutat articol pe site-ul destinat „shopping-ului” întreprins de unităţile bugetare, în care, teoretic, nimeni nu mai intră dacă are „fierbinţeli”.