3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Pe 1 aprilie, s-a făcut achiziţia serviciilor de dezinfecţie şi, în aceeaşi zi, a început igienizarea scărilor de bloc. Nu mai era timp de pierdut după cazul de COVID-19 din Vişoi

Singura sumă care figurează în bugetul local ca suport al acţiunilor Primăriei de împiedicare a răspândirii coronavirusului la Câmpulung se cifrează la 100.000 lei. Ridicol de mică, raportat la gravitatea situaţiei în care avem confirmate cazuri de infecţie în municipiu. La întrunirea Consiliului Local de marţi, 31 martie, după cum v-am anunţat în articolul care a precedat dezbaterea aleşilor, aceştia au încuviinţat utilizarea sumei precizate mai înainte pentru a acoperi costurile produselor şi serviciilor derulate deja, cum s-a decretat starea de urgenţă. Autorităţile noastre au cumpărat 2.000 de măşti de protecţie, 2.000 de semi-măşti, nemaigăsind, probabil, unele chirurgicale, 100 de combinezoane şi, în plus, a contractat prestaţiile de dezinfecţie ale firmei Pet Electric Global care a dezinfectat parcurile, Primăria, sediile Asistenţei Sociale şi Evidenţei Persoanelor. ADP, la rândul său, a avut cheltuieli şi acţiuni neprevăzute faţă de agenda aprobată în februarie, spălând străzile şi trotuarele cu substanţe pe bază de clor. 

Ordonanţa Militară nr.4 obligă administraţia publică locală să-şi extindă acţiunile de protejare a populaţiei şi la interiorul scărilor de bloc. La şedinţa de acum trei zile, nu s-a votat nicio alocare din buget pentru punerea în practică a sarcinii, iar motivul îl aflăm de la primarul Liviu Ţâroiu. „Nu discutăm acum. Acum, studiem ce suprafeţe avem şi venim într-o altă şedinţă să vă propunem cealaltă sumă. Venim cu rezerva pe care o avem, apoi cu suplimentarea ei. Nu ştiu ce să vă cer acum. Am 222 de blocuri, cu câte două, trei, patru, cinci scări. După ce vedem toate suprafeţele, pot să vă propun o sumă.”, astfel au sunat explicaţiile şefului Executivului. 

Rezerva la care se referă conducătorul Câmpulungului reprezintă diferenţa între valoarea totală a voucherelor de vacanţă sacrificate în contul luptei cu COVID-19 şi suma direcţionată către cele două spitale. Totalul voucherelor se ridică la 537.900 lei, din care unităţile medicale primesc 393.000 lei. De unde rezultă un modest disponibil de 144.900 lei, pentru stropirea cu dezinfectanţi a scărilor blocurilor din oraş. Sumă care, fireşte, nu este de ajuns, de aceea primarul a vorbit despre suplimentarea ei, după ce va afla ce suprafaţă trebuie neutralizată. 

„Va trebui să facem un necesar al asociaţiilor de proprietari de la blocuri şi nu ştim care este suma pe care trebuie s-o ţinem pentru activitatea noastră proprie, de Protecţie Civilă. Atunci, ne-am luat şi noi o marjă de siguranţă că în fondul de rezervă sunt nişte sume care vor putea fi imediat disponibilizate.”, a explicat directorul executiv Violeta Iarca de ce pune diferenţa rămasă de la voucherele de vacanţă, după satisfacerea cererilor spitalelor, în fondul de rezervă. 

„La parcuri şi alei, suntem în a doua săptămână când dezinfectăm. Am intrat în contact cu firma care ne-a făcut dezinfecţia, ca să facă şi în interior (n.r. la blocuri). Vom încheia acest contract după ce avem stabilite suprafeţele şi sumele care ne trebuie.”, a adăugat primarul Ţâroiu, care a avut un îndemn pentru preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari: printr-o adresă depusă la Primărie să solicite ce doresc să li se presteze. „Ca să putem intra în blocuri, să nu ne uşuiască unul-altul, că… vii să mă intoxici pe mine cu soluţii!”, a conchis Liviu Ţâroiu. 

Dezinfecţia a început la blocurile de pe strada Alexandru cel Bun din Vişoi

Deşi era vorba că trebuie făcute nişte calcule şi de bani, şi de suprafeţe şi că se aşteaptă hârtii de la administratorii de asociaţii cu dorinţele cetăţenilor, care nu trebuie deranjaţi de soluţiile răspândite, a doua zi după şedinţă, s-a făcut şi achiziţia de servicii, s-a încheiat şi contractul şi s-a început şi igienizarea. Adevărul este că nu era timp de pierdut, după apariţia celui de-al doilea caz de infecţie cu coronavirus la o femeie domiciliată chiar în Câmpulung. Prima locuieşte la Godeni şi lucrează la Câmpulung. 

Pe 1 aprilie, municipalitatea a încheiat o nouă şi urgentă colaborare cu firma Pet Electric Global, la suma de 34.736,10 lei, pentru „servicii de dezinfecţie pentru imobilele situate în Câmpulung, 222 blocuri, 556 scări, pe o suprafaţă medie de 150 mp/scară, incluzând casa scării, subsol şi alei de acces. Suprafaţa totală în metri pătraţi este 556 scări x 150 mp/scară = 83.400 mp x 0,35 lei/mp = 29.190 lei (n.r. fără TVA).”, sunt calculele făcute rapid de Economicul Primăriei, semn că, atunci când eşti cu securea bolii deasupra capului, se poate. 

Tot miercuri a început dezinfecţia din zona cu probleme, blocurile D23 şi D24, de pe strada Alexandru cel Bun, iar joi şi vineri a fost programată să se concentreze în aceeaşi parte a Vişoiului. Magda BĂNCESCU     

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!