6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Profesorul Florin Liţoi, cadru didactic la Universitatea Bucureşti, promovează din pasiune Câmpulungul la nivel naţional

Promovarea pe care musceleanul Florin Liţoi o face Câmpulungului la nivel naţional, în domeniul învăţământului superior, în care activează, l-a adus din nou la Câmpulung pe profesorul Gabriel Adumitrăchioaie, secretarul general al Federaţiei Române de Baseball şi Softball. De curând, acesta a însoţit mai mulţi sportivi de la secţiile Atletism şi Baseball ale Clubului Sportiv Şcolar nr.6 Bucureşti, într-un cantonament în oraşul nostru, la Liceul Sportiv. Prezenţa acestora în municipiu a avut la bază, după cum a mărturisit distinsul oaspete, recomandarea unui prieten foarte bun, Florin Liţoi. Profesorul Adumitrăchioaie spunea că Florin Liţoi, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti, „face o reclamă extraordinară oraşului Câmpulung Muscel şi are de ce”. De altfel, starea bazelor sportive de la noi l-a convins pe oficialul FR de Baseball şi Softball să organizeze, în trecut, mai multe etape ale Campionatului Naţional de Baseball, culminând cu cea din 2010, etapa finală a CN de Seniori. Echipa pe care o antrena la acea vreme a şi devenit campioană naţională. „Prietenul nostru Florin Liţoi ne-a ajutat să ajungem aici şi chiar ne-a invitat să venim la Câmpulung din nou”, sunt cuvintele unei personalităţi sportive, care a urmat sfatul prietenului său de la Câmpulung. Şi l-a urmat de mai multe ori, onorând fiecare invitaţie a acestuia de a-i pregăti pe copii, campioni şi vicecampioni naţionali, în oraşul nostru. De oameni ca Florin Liţoi are nevoie Câmpulungul, care are şansa să devină cunoscut nu numai prin reuşitele unor musceleni realizaţi în funcţii importante la nivel central, ci şi prin străinii de aceste locuri îndemnaţi să ne viziteze şi să ducă vorba mai departe.              

Majoritatea îl ştiu ca patron al firmelor Twomar, însă profesia de bază a lui Florin Liţoi constă în activitatea la catedră în învăţământul superior  

Graţie strădaniilor sale de a deschide Câmpulungul lumii exterioare, prin sport şi nu numai, strădanii depuse absolut dezinteresat, ne-am propus să vi-l facem cunoscut, altfel decât, poate, îl ştiaţi, pe Florin Liţoi, lector universitar doctor la Universitatea Bucureşti, în cadrul Departamantului de Educaţie Fizică şi Sport. Cei mai mulţi îl ştiu în calitatea sa de antreprenor, manager al firmelor Twomar, calitate în care răspunde de soarta a aproximativ 100 de salariaţi. Însă acesta derulează o prodigioasă activitate la catedră, în învăţământul superior, rezultatele sale fiind reflectate nu numai prin pregătirea studenţilor care îi împărtăşesc pasiunea, ci şi prin cărţile şi lucrările publicate în conferinţe naţionale şi internaţionale. Şi, foarte important, proiectele implementate de Universitatea Bucureşti, chiar cu fonduri europene, la care Florin Liţoi a participat în calitate de membru.     

Pentru a-l cunoaşte mai bine, extragem câteva referinţe din bogata sa biografie, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.

În vârstă de 42 de ani, Florin Liţoi este născut pe 11 septembrie 1977, la Câmpulung. Între 1996 şi 2000, a urmat cursurile Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, fiind licenţiat în Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Volei. Din 2000 şi până în 2001, şi-a completat pregătirea cu studii postuniversitare de master în Psihomotricitate în Educaţie Fizică şi Sport. În 2001, a obţinut a doua specializare, în Baseball, cu competenţe de antrenor categoria a IV-a Baseball, la Şcoala Naţională de Antrenori Bucureşti. Din 2003 şi până în 2014, şi-a desăvârşit pregătirea cu lucrarea de doctorat, la I.O.S.U.D. Piteşti, fiind doctor în Ştiinţele Educaţiei Fizice şi Sportului, Specializarea Volei. În 2019, s-a înscris la cursurile de master ale Universităţii Bucureşti, Facultatea de Administraţie şi Afaceri, obţinând calificare în Managementul Crizelor.

Între 2001 şi 2003, a fost preparator universitar în cadrul Catedrei de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Bucureşti. În aceeaşi perioadă, a fost profesor antrenor la Clubul Sportiv Şcolar 6 Dinamo Bucureşti, ocupându-se cu pregătirea şi îndrumarea în competiţii a echipelor de baseball cadeţi şi juniori. Din 2003 şi până în 2015, a fost asistent universitar.

Începând cu anul 2015, este lector universitar în cadrul Departamentului de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Bucureşti, titular al cursurilor practice de volei. Pe lângă faptul că este îndrumător de credite la Educaţie Fizică, la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, răspunde şi de pregătirea echipei reprezentative de volei a Universităţii din Bucureşti. Este membru în comisia de organizare şi desfăşurare a crosului universitar şi coordonează echipa de catchball.

Florin Liţoi este membru în Asociaţia Profesională a Sportului, în Fundaţia C.A.E.S.A.R., în Fundaţia Club pentru România şi Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. 

Cel mai nou proiect al lui Florin Liţoi: înfiinţarea unei echipe de catchball

În momentul de faţă, este implicat în implementarea unui nou sport în România, catchball, care are potenţialul de a deconecta oamenii. „Îşi are punctul de plecare din Israel şi se adresează mai mult doamnelor, care îşi petrec timpul preponderent cu copiii.”, ne spunea acesta. Ideea i-a împărtăşit-o şi profesorului şi antrenorului Adrian Mihăilă, pentru promovarea acestui concept care aduce diversitate în materie de mişcare fizică. 

Florin Liţoi se ocupă de pregătirea unei echipe de catchball. Catchball-ul este un sport derivat din voleyball şi a fost inventat în acelaşi an ca voleiul, adică în 1895. În acea vreme, cea care a introdus acest sport şi l-a inventat ca sport destinat femeilor a fost Clara Gregory Bear, fiind al doilea sport jucat după baschet. A luat amploare atât în America, cât şi în Canada, China, Argentina, Israel, India, Spania, Australia, şi acum şi în România. Catchball-ul se joacă de patru ani în România, în momentul de faţă existând şi un campionat destinat acestei discipline.

În comparaţie cu voleiul, la catchball mingea este prinsă şi aruncată, păstrându-se regulile ca la volei. 6 jucătoare în teren, 3 în prima linie şi 3 în a doua linie. Durata meciului este de două seturi a câte zece minute fiecare. Noul sport e atractiv şi pentru jucătoare din alte sporturi şi e introdus în calendarul Jocurilor Olimpice ale Companiilor.

Deschiderea către nou este una dintre calităţile lui Florin Liţoi, care, tocmai pentru a se pune la punct cu noutăţile momentului, nu numai în sport, participă la tot felul de evenimente, conferinţe, întâlniri şi consfătuiri pe teme de „smart-city”, un trend către care tinde şi oraşul nostru. Şi pe care îl va şi atinge cu omul potrivit, care nu poate fi decât unul bine documentat şi bine intenţionat. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!