Aşa cum au anunţat, grefierii câmpulungeni au protestat, luni şi marţi, faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu. Luni, aceştia au suspendat activitatea, dar nu au ieşit din instituţie, iar marţi, în timp ce reprezentanţii sindicatului din care fac parte grefierii câmpulungeni se întâlnea cu primul ministru Ludovic Orban, şi-au manifestat nemulţumirea pe scările Judecătoriei Câmpulung. La începutul săptămânii, grefierii au manifestat în toată ţara, acţiunile lor fiind susţinute şi de magistraţi. Aceştia au participat numai la judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi, şi nu au făcut niciun fel de activităţi specifice.
„Deocamdată, nu am stabilit ce va urma, totul este în funcţie de ziua de astăzi. La 9.30, o delegaţie a noastră trebuia să se întâlnească cu domnul premier Orban, lucru care, până la această oră, nu s-a întâmplat. Protestăm şi faţă de condiţiile categoriei noastre profesionale. Suntem ţară membră a Uniunii Europene, dar noi nu avem un statut, statutul nostru datează din anul 2004, iar noi am intrat în Uniunea Europeană în 2007. Mai este vorba şi despre inechităţile salariale, nu toţi grefierii sunt plătiţi la fel la nivel naţional, deşi avem o lege unică de salarizare. Iar ceea ce a pus capac tuturor a fost eliminarea pensiei „speciale”, cum o denumesc parlamentarii noştri, neştiind că, de fapt, este o pensie de serviciu, ocupaţională, aşa cum este definită de Uniunea Europeană şi a fost oarecum impusă ca o condiţie de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte categoria noastră socială, conform datelor statistice, în anul 2019 erau 1.800 de pensionari, proveniţi din categoria noastră profesională, cu o pensie medie de 4.000 lei, pensie care se stabileşte pe bază de contributivitate, cea mai mare parte, iar o mică parte este suportată de stat, ca recompensă pentru interdicţiile pe care le avem. În funcţie de ziua de astăzi, vom stabili la nivelul sindicatelor, la nivelul organizaţiilor profesionale, următorii paşi. Ca o completare la ceea ce spun unii „pensii speciale”, repet, este pensie de serviciu şi ocupaţională şi este condiţionată de două elemente: în primul rând, vârsta, nu este o pensie fără limită de vârstă, şi contribuţia, este nevoie de minim 25 de ani de contributivitate pentru a putea obţine această pensie de serviciu sau ocupaţională.”, ne-a declarat Şerban Lixandru, grefier de Parchet, reprezentant al Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.
Cu toate acestea, deputaţii au votat marţi, 28 ianuarie, eliminarea pensiilor speciale, 247 fiind „pentru”, iar 21 s-au abţinut (13 de la UDMR, şase de la ALDE, unul de la minorităţi şi unul de la Pro România). Printre cei care s-au abţinut a fost şi deputatul argeşean de la ALDE, Andrei Gerea.
Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.
În consecinţă, reprezentanţii Sindicatului naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” vor convoca Adunarea Generală Extraordinară în data de 7 februarie 2020, pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate, în raport cu soluţia pe care o va pronunţa Curtea Constituţională pe excepţia de neconstituţionalitate şi dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităţii salariale. Până atunci, personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete se va ralia la formele de protest adoptate de magistraţi, respectiv suspendarea judecării şi amânarea cauzelor, cu excepţia celor urgente. Arhivele, registraturile şi birourile de informare şi relaţii cu publicul vor asigura numai o treime din programul de lucru cu publicul. În plus, grefierii vor refuza să muncească suplimentar, începând cu 29 ianuarie, notificând angajatorul în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor. Isabela FILIP