114 câmpulungeni încasează ajutor social. Informaţia o găsim în raportul pe anul 2019 al directorului Cătălin Bădiţa, care prezintă cât a muncit fiecare compartiment din structura Direcţiei Sociale. De asistaţii social se ocupă Compartimentul Prestaţii Sociale, Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului. Una dintre activităţile asigurate de cei patru funcţionari ai compartimentului respectiv o reprezintă „asigurarea venitului minim garantat, ca formă de asistenţă socială, familiilor şi persoanelor singure, prin acordarea ajutorului social lunar, în condiţiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat.” Potrivit informării anuale a şefului Direcţiei Sociale, la sfârşitul anului trecut, se plăteau ajutoare sociale pentru 114 persoane, beneficiare de venit minim garantat, grupate în 72 de dosare. Numărul este substanţial diminuat faţă de 2018, de pildă, care începuse cu un număr în creştere de asistaţi sociali: 115 dosare prin care erau remunerate 198 de persoane! Din care erau apte de muncă 61 şi prestau efectiv orele 54. Până la sfârşitul anului, s-au mai împuţinat nevoiaşii, ajungându-se la 108 dosare, cu 171 de persoane care încasau ajutorul social. Dintre cei 50 apţi de muncă, 45 îşi îndeplineau obligaţiile în schimbul banilor primiţi în virtutea statutului social.
Asistaţilor li s-au acordat şi ajutoare de urgenţă, şi ajutor pentru încălzirea locuinţei
Revenind la situaţia anului trecut, tot la 31 decembrie 2019, în familiile care încasau ajutor social erau apte de muncă 38 de persoane, dintre care doar 22 au prestat muncă în folosul comunităţii. Subordonaţii lui Bădiţa susţin în comunicarea prezentată şi aleşilor municipali că au preluat şi analizat documente justificative pentru 400 de persoane singure şi familii, pentru ca acestea să primească pe mai departe ajutorul statului. La 220 se ridică numărul anchetelor sociale, pe care angajaţii de la Social susţin că le-au efectuat, „în vederea stabilirii şi urmăririi respectării condiţiilor de acordare a dreptului la ajutor social”.
Activitatea din 2019, în materia venitului minim asigurat de stat, a fost rezumată de autorii raportului astfel: =au fost preluate 12 cereri noi pentru acordarea ajutorului social; =s-au făcut modificări cu privire la ajutorul social în 4 dosare; =s-a reluat dreptul la ajutorul social pentru 9 familii şi persoane singure; =a fost suspendat dreptul la ajutorul social pentru 24 de familii şi persoane singure; =a încetat dreptul la ajutorul social pentru 36 de familii şi persoane singure; =Serviciul Fiscal Câmpulung a eliberat 422 de adeverinţe, la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială; =30 de note de constatare a debitelor reprezentând cuantumul venitului minim garantat încasat necuvenit; =95 de adrese transmise către beneficiari şi AJPIS pentru soluţionarea unor probleme şi suspiciuni privind plata unor drepturi.
Potrivit aceluiaşi document, anul trecut, Primăria a acordat tot unor persoane din categoria asistaţilor social 14 ajutoare de urgenţă, în valoare de 7.250 lei. În plus, această categorie socială a primit şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne, combustibili solizi sau petrolieri, într-un cuantum total de 7.830 lei.
Unde ar trebui să-i vedem pe asistaţi prestând în folosul comunităţii
Legat de beneficiarii de venit minim garantat, pe ordinea de zi a şedinţei de la mijlocul acestei săptămâni figurează „Planul de lucrări de interes local, pentru repartizarea orelor de muncă ale persoanelor beneficiare de ajutor social”. O formalitate valabilă pentru anul în curs, care se reia, cu acelaşi conţinut, în fiecare an, stabilind ce munci trebuie să presteze cei care îşi îndeplinesc obligaţiile în folosul comunităţii. Mai precis, necăjiţii sau necăjitele, cele mai multe fiind femei, după cum am remarcat în grupurile de lucru mixte ale ADP-ului, sunt angrenaţi în următoarele acţiuni: „ pietruiri şi balastări pe străzi nemodernizate: Boboc, Nedeleşti, Plăieşi, Coasta Grui, Leculeşti, Livadie, Chilii, Rujoi, Pârşeni, Fătulești, Ocnei, Stănoi, Izlaz, etc.; decolmatarea de canale şi şanţuri pluviale: străzile Doctor Nicolae Fălcoianu, Drăceşti, Calea Pietroasă, Colonel Alexandrescu, Cepleanu, General Dragalina, Ion Antonescu, Calea Târgoviştei, Valea Româneştilor, etc.; lucrări de defrişări de arbori şi arbuşti de pe acostamente: străzile Doctor Nicolae Fălcoianu, Colonel Alexandrescu, Ion Antonescu, Drăceşti, Ion Giurculescu, Richard, Boboc, Băloaica, Coasta Grui, etc; executarea lucrărilor de deszăpezire şi combaterea poleiului, în perioada de iarnă, pe carosabil, trotuare şi parcări aflate pe teritoriul municipiului Câmpulung; curăţirea la caseu a drumurilor de pământ, nisip, gunoi; măturat, strâns gunoiul rezultat şi transportat la rampa de gunoi; golit coşurile de gunoi de pe toate străzile şi aleile din municipiu; colectarea gunoaielor şi a pet-urilor; igienizarea albiei Râului Târgului.” M.B.