-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

Cu două zile înainte de Crăciun, Primăria a pus de-o licitaţie pentru investiţia „Amenajarea complexă a Râului Târgului”

Se repetă povestea Bulevardului „Pardon” şi a esplanadei de la Piaţa Mare

Prin invitaţia lansată în perioada sărbătorilor, parcă se doreşte a nu atrage atenţia proiectanţilor interesaţi de studiul de fezabilitate

Cu două zile înainte de Crăciun, pe subordonaţii lui Liviu Ţâroiu de la Achiziţii – Investiţii i-a lovit hărnicia. Organizatorii procedurilor de licitaţii ale Primăriei Câmpulung au pregătit şi postat pe site-ul de „cumpărături” al instituţiilor bugetare o invitaţie lansată proiectanţilor interesaţi să realizeze un studiu de fezabilitate având ca temă „Amenajarea complexă a Râului Târgului”. Plus alte studii aferente realizării obiectivului, după cum aflăm din anunţul publicat în SICAP pe 23 decembrie 2019, la ora 15.39, semn că, la Primărie, unii dintre angajaţi munceau pe rupte în după amiaza dinaintea Ajunului Crăciunului. Ce n-am înţeles, dar, probabil, ne va lămuri superiorul specialiştilor de la Achiziţii – Liviu Ţâroiu, până la numirea unui director al serviciului -, de ce licitaţia se ţine cu o săptămână înainte de sfârşitul anului, în condiţiile în care bugetul local pe 2019 a conţinut banii pentru plata SF-ului?! 

Exact după modelul altor lucrări pentru care formalităţile de achiziţie au demarat în decembrie – vezi Bulevardul „Pardon”, vezi esplanada magazinelor de peste drum de Piaţa Mare -, când atenţia tuturor este îndreptată spre sarmale şi cozonaci, aşa se ţine şi această licitaţie importantă. Pe furiş, parcă pentru a nu da năvală proiectanţii, ca să prindă acest contract, care putea fi atribuit de când! Pentru că, repetăm, lucrarea de proiectare a figurat între investiţiile anului 2019, cu o alocare de 135.000 lei. Şi tot în legătură cu această intenţie de modernizare a malurilor râului, i s-a făcut loc pe lista studiilor, care trebuiau realizate în anul pe care l-am încheiat, unui PUZ – Plan Urbanistic Zonal pe albia Râului Târgului, aferent tronsonului cuprins de la podul de pe DN 73 până la podul de pe strada General Iosif Teodorescu, documentaţie beneficiară a unei alocări de 161.000 lei. 

Deşi studiul de fezabilitate a avut permanent susţinere financiară în bugetul acestui an, autorităţile locale s-au trezit, deloc întâmplător, să ţină licitaţia la final de 2019. Bănuiala noastră este că n-au dorit să atragă atenţia specialiştilor în domeniu, tocmai pentru a nu se înscrie nimeni şi a păstra colaborarea cu acelaşi arhitect care a lucrat studiul de prefezabilitate pentru „Amenajarea complexă a Râului Târgului”. 

Pista de biciclete, microhidrocentrala, panourile fotovoltaice, între cele mai importante propuneri ale proiectului   

Documentaţia care completează studiul de prefezabilitate, întocmit în anul 2018, de către arhitectul Tana Nicoleta Lascu, este scoasă la licitaţie cu o valoare peste cea rezervată în bugetul pe 2019: 164.220 lei. Valoare pe care organizatorii procedurii de achiziţie speră s-o reducă alegând din ofertele primite preţul cel mai mic. Asta în caz că vor înregistra concurenţă la o licitaţie ţinută într-o perioadă plină de mini-vacanţe. Ca o ironie, selecţia prestatorului a început odată cu concediile bugetărimii şi se încheie la revenirea acestora pe “baricade”. Cei care sunt tentaţi de sumă şi tema propusă de autorităţile câmpulungene au timp de înscriere până pe 9 ianuarie 2020. Ofertele intră în evaluarea tehnică, cu termen limită pe 31 ianuarie 2020, dată la care vor fi evaluate şi din punct de vedere financiar, conform informaţiilor postate pe portalul de achiziţii publice.          

Studiul de fezabilitate are ca obiect, cu precădere, „lucrările de regularizare a sectorului cuprins între podul DN73 şi Rezervaţia Arheologică de la Castrul Roman Jidova, respectiv Podul Decovilului”. Proiectul urmăreşte: „lucrări de regularizare a albiei minore, de taluzare a albiei majore, cu posibilitatea de realizare a unor alei pentru promenadă şi mişcare în aer liber; lucrări de valorificare a potenţialului hidroenergetic al râului pe întreg sectorul menţionat, cu amplasarea unei noi centrale hidroelectrice în zona staţiei de tratare a apelor uzate; montarea pe ambele maluri ale râului, pe sectorul menţionat, a unor conducte pentru alimentarea cu apă potabilă şi pentru scurgerea apelor menajere spre staţia de epurare din aval; lucrări de amenajări peisagistice, de renaturare a albiei majore a Râului Târgului (cu arbori, păsări, amenajarea unei plaje şi a unui spaţiu de pescuit), de realizare a unui traseu cicloturistic de-a lungul râului, de amenajare a unor spaţii de interes comunitar.”

În afara utilităţii incontestabile a investiţiei prin amenajările propuse – regularizarea albiei râului, microhidrocentrala, sursa de rezervă pentru alimentarea cu apă, sistemul de panouri fotovoltaice, în incinta Staţiei de Epurare -, investiţia pune accent pe agrement, sport, mişcare, relaxare prin facilităţile create. Şi anume crearea unui parcurs pietonal şi de ciclism de-a lungul malurilor, a unei promenade în jurul Băilor „Kretzulescu”, a unor zone de odihnă şi de recreere şi a unor spaţii de joacă pentru copii. În zona vizată de proiect vor exista terenuri care vor putea fi închiriate sau concesionate pentru organizarea de activităţi comerciale. 

Proiectul mai propune îngrijirea podurilor existente, în sensul de a fi măcar curăţate de mizerie şi vopsite, şi construirea a două pasarele pietonale/ciclişti: una în zona Văii Rudarilor, la apeduct, cealaltă, după podul de traversare la microhidrocentrala Schitu Goleşti, „unde se recomandă ca traseul bicicliştilor să nu se intersecteze cu drumul de trafic greu, între Muzeul ARO şi Castrul Jidova”. 

Din studiul de prefezabilitate, executat în urmă cu aproape doi ani, a reieşit o valoare totală estimată a proiectului de amenajare a Râului Târgului de 71.048.950 lei, din care lucrările de construcţii plus montaj au fost apreciate la 33.371.646 lei. 

Magda BĂNCESCU      

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!