Cele trei semafoare instalate din motiv pe şantier cu durată nedeterminată, pe DN 73, pe distanţa dintre Câmpulung şi Mausoleul Mateiaş, de la Valea Mare Pravăţ, riscau să lase şi fără publicul „subţire” festivităţile de Ziua Armatei. Programat la ora 10.00 a dimineţii de vineri, evenimentul a constituit o probă de punctualitate picată de mai mulţi participanţi. Unii blocaţi în trafic, alţii dezinformaţi, pe linie de partid, în privinţa debutului un pic prea matinal pentru o zi cu care, la stat, debutează week-end-ul. Cei interesaţi să iasă bine în faţa spectatorilor, militarii, şi-au ocupat din vreme locurile stabilite în cadrul evenimentului, pe terasa de paradă şi pe treptele de la baza edificiului istoric, rezervate prezidiului. Dintre civili, însă, prea puţini şi-au luat marja de timp necesară, pentru a se încadra până la ora de debut a festivităţilor, parcurgând trei semafoare, toate cu nişte cozi dătătoare de emoţii.
Politicienii, picaţi când la mijlocul evenimentului, când la sfârşit
Cei patru liberali, cu coroana de garoafe galbene aşezată în portbagaj, au sosit la limită, urcând la cinci numărul opoziţiei, care îl avea deja pe Cristi Creţu la faţa locului. Imediat după PNL-işti, tot cu securea timpului deasupra capului, au ajuns cei doi reprezentanţi ai Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere de la Chimie. Iar primarul Liviu Ţâroiu mai să rateze startul, din cauza traseului fragmentat de semafoarele care au dat serios de furcă celor care au intenţionat să ajungă la Mateiaş. Coborârea din maşină a întâiului om al urbei şi înfăşurarea cu eşarfa de primar s-au consumat în acordurile muzicii militare, parcă pentru a-l determina să se mişte milităreşte. Dacă tot a stat lumea după el. S-a dat onorul, s-a intonat imnul şi a început slujba, în timpul căreia au apărut în peisaj primii întârziaţi. De la PSD. Consilierul local Florin Pană şi fostul consilier Victor Bână, care au întărit grupul PSD, format, până la sosirea lor, din Cornel Băjan şi Marin Stanciu. Atâţia au fost disponibili din zece, cât numără tabăra social-democrată din administraţia locală. Plus fostul director al Şcolii foste nr.2, Dan Dănescu. Remarcând cât de puţini colegi îl susţin la evenimentele publice şi, în special, la acesta, mai cu seamă că suntem şi într-o perioadă delicată, politic vorbind, şi PSD are nevoie să arate că încă este o forţă, chiar ne întrebam: oare, Liviu Ţâroiu nu le bate obrazul pe la şedinţe că, prin chiulul lor, cel mai mare partid arată ca unul care apare în perioada campaniilor electorale şi dispare imediat după alegeri?!
Tot la slujbă, dar mai spre sfârşit, au ajuns cei doi directori ai Caselor de Cultură din Câmpulung, Sergiu Cicu şi Liviu Cioacă. Primul de la ALDE, un partid de la care nu era nimeni în publicul oficialităţilor, al doilea, de la PNL, care egala astfel PSD, cu şase inşi convinşi să însoţească coroana la Mateiaş. Bine că Cicu şi Cioacă au prins momentul depunerii de coroane, căci altfel ce făceau cu ea?! O returnau la florărie?! Apropo, coroana era pe partid, nu pe instituţie de cultură, fiind depusă în numele ALDE, limitat la un singur membru.
După depunerile de coroane şi înaintea ultimului moment din program au apărut şi ultimii doi PSD-işti, Ion Iliescu şi Nicolae Albescu, convinşi că evenimentul n-a început. Deşi era pe terminate. Ziariştii găsiţi la faţa locului au mustăcit pe seama politicienilor picaţi la „spartul târgului”, care erau siguri că presa glumeşte. De ce? Pentru că lor primarul le-a zis ora 10.30. „10.00, după programul comunicat de Armată”, le-au stricat jurnaliştii bună dispoziţia celor doi, veniţi ferchezuiţi, gătiţi şi veseli nevoie mare, ca la sărbătoare. 10.30, insistau simpaticii care au ratat acţiunea şi care au fost lămuriţi de ziarişti de ce li s-a dat ora greşită: „Primarul n-a vrut să fiţi în poză cu el!”
Strada salvatoare de semafoare, blocată şi ea din motiv de asfaltare
Pe drumul de întoarcere, alte bâlbâieli în grup. Ca să evite semaforul care restricţiona circulaţia în faţa Primăriei Valea Mare Pravăţ, o maşină a presei a virat stânga, pe un drum care oferă trei-patru posibilităţi de ieşire în principală: fie fix în semafor, pe drumul de lângă baza sportivă, fie “la tunuri”, fie la Biserica Valea Mare, la Lukoil, fie la salcia pletoasă. Pe traseul menit să scutească prima staţionare la semafor, ziariştii s-au întâlnit cu Cornel Băjan care făcea cale întoarsă. Când s-au trezit şi ei în faţă cu banda roşie, care interzicea circulaţia pe strada salvatoare, din motiv de asfaltare, au înţeles de ce. După ziarişti… puhoiul de maşini de la evenimentul de la Mateiaş, care se strecurase pe aceeaşi bretea închisă de Boncoi. Magda BĂNCESCU