La întâlnirea cu membrii A.S.C.M., primarul Liviu Ţâroiu a explicat întârzierea începerii lucrării de reabilitare a Bulevardului “Pardon”
Dialogul primarului Liviu Ţâroiu cu membrii Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, consumat în după amiaza de marţi, 22 octombrie 2019, a generat idei – rămâne de văzut în ce măsură realizabile – de completare a proiectelor esenţiale ale municipalităţii. În special, a celui aflat în pregătiri, reabilitarea Bulevardului „Pardon”, cu o extensie până la Policlinică, deşi era vorba că aceasta intră în lucrarea de amenajare a Pieţei Primăriei. În afara investiţiei desprinse din vechiul proiect de „regenerare urbană” a centrului istoric şi Complexului „Kretzulescu”, celelalte teme ale agendei de discuţii au fost: Planul Urbanistic General, un document de căpătâi aflat în lucru, proiectul de amenajare a malurilor Râului Târgului şi păstrarea sau renunţarea la serviciile Poliţiei Locale, o structură cu 37 de angajaţi, care ne costă anual 2,4 milioane de lei. Subiectelor stabilite li s-au adăugat altele recomandate de membrii A.S.C.M. a fi analizate şi, eventual, transformate în sarcină de lucru pentru autorităţile locale. Gazda întâlnirii a plusat cu informări despre stadiul investiţiilor planificate, susţinute cu fonduri europene sau guvernamentale: cele patru lucrări finanţate prin PNDL II (aducţiunea de apă, Staţia de Epurare, clădirea fostului Liceu de Fete şi podul de la Apa Sărată), blocul social, iluminatul public, drumurile din zonele periurbane şi proiectele care fac obiectul muncii GAL Câmpulung Muscel.
Bulevardul nu va mai fi gri. Constructorul, obligat să monteze granitul, astfel încât să creeze un joc de culori
Deşi licitat şi adjudecat în luna februarie a acestui an, obiectivul amenajării Bulevardului „Pardon” n-a intrat în lucru. Primarul Liviu Ţâroiu i-a lămurit pe partenerii săi de discuţie de ce. În proporţie de 75%, proiectul pe care îl vor pune în practică cei trei asociaţi, Conteh Barengott, Ratelen Construct şi Group Concif, aparţine Ancăi Coşa. Constructorii câştigători ai licitaţiei, care, prin contract, erau obligaţi să asigure şi proiectarea, trebuiau să prezinte noua documentaţie în termen de 60 de zile de la câştigarea lucrării. Termen arhisuficient, de vreme ce „grosul” era moştenit de la autoarea studiului iniţial, ratat din cauza firmei de la Alba Iulia, Grup Corint, care n-a executat nici măcar un sfert din amenajarea celor cinci obiective. Potrivit lui Liviu Ţâroiu, intervenţia proiectantului ales de firmele familiei Răuţoiu consta într-o actualizare a proiectului vechi, cu accent pe eliminarea dotărilor extrem de costisitoare. „Nu venim cu foarte multe modificări ale proiectului făcut de familia Coşa. Dar schimbăm stâlpii, elementele extravagante, căci dacă nu mai sunt pe bani europeni, unde, expresia ei, n-a avut un buget şi putea să facă orice, ci va fi pe banii noştri, am cerut nişte elemente mai economice.”, este gândirea primarului împărtăşită, marţi, invitaţilor săi.
Chiar fără modificări de substanţă, proiectul n-a fost gata – cu corecturile solicitate de şeful Executivului – până săptămâna trecută. Pe durata elaborării documentaţiei, a apărut o divergenţă între Primărie şi proiectant, în sensul că acesta din urmă n-a ţinut cont de solicitarea autorităţii contractante de a folosi pavaj de granit pe aleea pietonală centrală a bulevardului şi pe trotuarele străzii Negru Vodă şi Republicii. Constructorul a venit cu o variantă de pavaj autoblocant din beton. „I-am respins de două ori proiectul şi am avut o discuţie pe treaba asta, că nu acceptăm decât granit. Săptămâna trecută, s-a conformat şi a venit cu placaj de granit, aşa cum avem şi în Piaţa Centrală a Primăriei.”, a anunţat şeful Executivului, care a mărturisit că a fost la limita de a rezilia contractul, deoarece întârzia prezentarea versiunii solicitate.
Următorul pas: introducerea documentaţiei în analiza tehnică şi expunerea ei pe site-ul Primăriei, pentru a da posibilitatea celor care au ceva de obiectat să facă observaţiile de rigoare. Primarul Ţâroiu şi-a anunţat disponibilitatea de a-l convoca pe proiectant, pentru operarea rectificărilor care nu vor lungi lucrarea mai mult decât s-a întâmplat deja.
În ceea ce priveşte circulaţia, nu se va mai putea parca nici pe Republicii, nici pe Negru Vodă, pentru a da posibilitatea de extindere a bulevardului cu o zonă de terase, de prezentare şi de activitate comercială, în general, pentru relaxarea celor dornici să iasă la aer. După Liviu Ţâroiu, strada Republicii, datorită poziţiei sale însorite, se pretează a fi închisă traficului auto. Iar pentru Negru Vodă rămâne de văzut dacă se va circula numai în sensul de urcare ori va fi cu dublu sens coborâre-urcare. „Ideea mea ar fi ca cealaltă bandă să fie pentru biciclete, trotinete, fiind legată de Grădina Publică.”, a precizat primarul, cu menţiunea că Republicii va fi placată cu granit pe jumătate din distanţă, restul fiind cu asfalt pentru pista de biciclete, trotinete, role, skateboard, etc.
Alte amănunte punctate de primar la solicitarea membrilor A.S.CM.: realizarea unui sens giratoriu în capătul bulevardului, dinspre Biserica „Sfântul Nicolae”; revenirea la un singur sens de circulaţie pe strada Constantin Brâncoveanu, care va prelua o parte din traficul restricţionat în centru; îngroparea tuturor cablurilor şi schimbarea reţelei de apă pe Negru Vodă şi Republicii; introducerea reţelei de gaz în zonele din centru în care lipseşte. „La canalizare n-avem probleme. Avem o conductă foarte mare pe centru, inclusiv pe centrul bulevardului pietonal, care nu are nevoie de remedieri.”, sunt alte noutăţi comunicate de edil.
Şi încă ceva care îi va bucura pe câmpulungenii alergici la griul care l-a înlocuit pe cel vechi în Piaţa Primăriei: granitul are mai multe culori, constructorul fiind obligat să asigure prin montajul plăcilor un joc de culori, prin care să se creeze şi un motiv tradiţional.
Una dintre noutăţile P.U.G.-ului: centrul istoric, limitat până în Schei
Planul Urbanistic General, a cărui elaborare este în lucru, are termen de predare luna martie a anului viitor. „Nu avem abateri, am realizat primele faze. Principala problemă este introducerea în intravilan a unor zone şi am solicitat limitarea zonei centrale, care este până pe Traian. Zona centrală s-a dus prin situl istoric, nu prin P.U.G., şi am cerut limitarea ei în Schei, la intersecţia Iezer. Şi eu aş zice că e mult, dar gândiţi-vă că clădirea Liceului de Fete este monument istoric. Nu reuşim să introducem în intravilan Calea Pietroasă, din cauză că este afectată de alunecarea terenului, plus problemele geo, care nu ne permit s-o extindem.”, a afirmat primarul Ţâroiu.
Partea bună este că, pentru P.U.G., încă se mai pot face observaţii, care pot fi proiectate. Şeful Executivului chiar i-a îndemnat pe cei interesaţi să lanseze propuneri pentru a treia rundă de discuţii cu echipa de arhitecţi, obligată să susţină cinci întâlniri cu societatea civilă.
Amenajarea Râului Târgului, peste 13 milioane de euro
După studiul de prefezabilitate întocmit şi prezentat anul trecut, bugetul pe 2019 şi-a propus să susţină cheltuiala studiului de fezabilitate al investiţiei de amenajare a malurilor Râului Târgului. „Am făcut o ridicare topo pentru zona de până la Podul Fierarilor sau „podul ţigăniei”, e zona îndiguită, canalizată, a Râului Târgului. Urmează să facem şi după podul din Tabaci. În mod special, în acest proiect de amenajare, partea importantă este de la podul Tabaci, până la Podul Braşovului. Va fi zona cea mai importantă de agrement, cu toate că noi vrem să ducem pista de biciclete până la Castrul Roman Jidova. Plus promenadă. Proiectul prinde partea de amenajare de agrement, de instalaţii – conducte de apă şi canalizare – şi partea de baraj şi microcentrală electrică de 0,5 MW, amplasată în zona Staţiei de Epurare, care să producă energie, ca să acopere consumul de iluminat public şi al tuturor instituţiilor Primăriei. Cifra este foarte mare, se duce la peste 13 milioane de euro. Va trebui să găsim finanţare. Greu de spus dacă bugetul local va suporta o parte din finanţare. Va fi în exerciţiul bugetar 2021-2027.”, a prezentat, în rezumat, şeful Câmpulungului intenţiile legate de valorificarea malurilor gârlei. După SF, va fi realizat proiectul, cel mai devreme în 2020-2021.
Cheltuielile cu Poliţia Locală, îndulcite prin scoaterea paznicilor din cadrul acestui serviciu
Prudent în abordarea subiectului Poliţiei Locale, Liviu Ţâroiu a dezvăluit că intenţionează să corecteze o greşeală care s-a făcut în momentul înfiinţării acestei structuri. Şi anume includerea paznicilor în cadrul Poliţiei Locale, unde au parte de indemnizaţie de hrană şi restul beneficiilor. O cheltuială care se reduce la jumătate, chiar mai puţin de jumătate, dacă paza va fi transferată către o societate de profil. Soluţia nu este bătută în cuie, ci rămâne să fie studiată în bugetul anului viitor. Cât despre renunţarea la serviciile celor 37, afirmaţia primarului lasă să se înţeleagă că Poliţia Locală n-are de ce să se teamă pentru ziua de mâine: „O dată un bun câştigat, pierderea lui va fi cu procese şi fel de fel.”
Magda BĂNCESCU