22.9 C
Campulung Muscel
16/06/2025

A început şcoala şi pentru cei doi fraţi din Nămăeşti, care au fost sclavi la ţiganii din Gămăceşti

 

Cei doi fraţi, care au trăit clipe de coşmar în „Iadul” de la Gămăceşti-Berevoeşti, fiind sclavi în gospodăriile rudarilor de-acolo, continuă să primească asistenţă şi sprijin din partea autorităţilor statului. Copiii merg la şcoală, dar încă nu se pune problema să fie scoşi din sistem, traumele fizice şi emoţionale suferite marcându-le încă existenţa. Potrivit specialiştilor din cadrul DGASPC Argeş, rezultatele munci cu ei se văd şi sunt mari speranţe să fie readus echilibrul în viaţa celor doi minori.

Vindecarea este greoaie, dar nu imposibilă

Fraţii Ionuţ şi Costinel Mărunţelu au 15, respectiv 17 ani, sunt originari din Nămăeşti şi sunt atent supravegheaţi atât la şcoală, cât şi în centrul familial unde au fost instituţionalizaţi. Unul dintre ei este elev în clasa a III-a, iar celălalt, în clasa a V-a. Citesc, fac calcule şi scriu, dar vindecarea este greoaie. Încă nu pot fi redaţi familiei, pentru că părinţii sunt sărmani şi nu le pot asigura condiţiile necesare pentru un trai optim. „Cel mai mic dintre fraţi nu a fost şcolarizat niciodată, dar educatorii şi profesorii noştri au lucrat permanent cu ei. Trebuie să înţelegem că aceşti doi copii trebuiau vindecaţi, în primul rând, din punct de vedere emoţional, ulterior psihologic şi abia după aceea concentrarea noastră s-a axat pe şcoală. Ei au trecut prin traume greu de acceptat, chiar şi de către un om matur. Procesul de reabilitare şi vindecare este departe de a fi încheiat, dar progresul pe care l-au făcut cei doi fraţi este uriaş. Copiii se află într-un centru de tip familial, unde au găsit nu numai înţelegere, ci şi sprijin sufletesc şi emoţional. Echipe mixte de psihologi se preocupă de ei permanent. Au consiliere psihologică, dar şi logopedică. Şi-au vizitat mama, dar nu-i lăsăm în familie, pentru că nu au condiţii de care au nevoie. Evoluează, socializează şi noi credem că vindecarea va fi una totală.”, a declarat pentru ziarul „Ancheta” Andreea Teodorescu, de la DGASPC Argeş. 

Fraţii Mărunţelu au scăpat de teroarea de la Gămăceşti, în urma acţiunii DIICOT, care a fost organizată în iulie 2016 şi care s-a lăsat cu arestarea mai multor proprietari de sclavi. Minorii au fost găsiţi într-o stare deplorabilă: cu dinţii sparţi, urechile tăiate şi plini de cicatrici, urme ale bătăilor şi chinurilor îndurate. De-a lungul vieţii lor de sclavi, la vârsta la care alţi copii se bucurau din plin de răsfăţul celor dragi, ei erau arşi cu vătraiul drept pedeapsă şi apoi daţi cu ulei, ca nu cumva să uite durerea. Potrivit ziarului „Ancheta”, cei doi erau puşi să aibă grijă de puradeii familiei care îi exploata. Trebuia să le schimbe pampersii şi să îi legene, iar dacă aceştia plângeau, micii sclavii pe post de dădace erau luaţi la bătaie cu făcăleţul de către ţigănci. Pentru divertismentul stăpânilor, „orfanii” erau dezbrăcaţi complet iarna şi stropiţi cu apă sau erau puşi să se bată între ei.

„Mereu ne ducea să căpătăm. Mă ţinea iarna numai în ger şi în zăpadă, mă trimitea iarna pe coastă după lemne, era beznă. Îmi dădea cu făcăleţul în cap, îmi dădea cu biciul la picioare când adormeam. Le-am zis că mă doare urechea, dar îmi spunea că nu, nu te doare.”, aşa a povestit unul dintre copii, condamnat la zile negre de suferinţă, pe care le-a îndurat. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!