La 500 de ani de la atestarea satului Băjeşti, din comuna Bălileşti, biserica din localitate va fi resfinţită. Ea face parte sintr-un ansamblu de monumente istorice de interes naţional, datând din secolul a XVII-lea. Considerat un eveniment de marcă din punct de vedere religios, dar şi turistic, conducerea judeţului a ţinut o conferinţă de presă la care, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, a fost prezent şi primarul comunei Bălileşti, Cătălin Turturică.
„Evenimentul va fi pe 25 august, începând cu ora 8.00. Invitaţiile sunt adresate, cei interesaţi, care locuiesc în Bălileşti sunt aşteptaţi la această biserică, asigurându-le transportul către biserica din Băjeşti. Slujbele religioase pe teritoriul comunei Bălileşti se vor face la această biserică. Se apreciază că va fi o participare care va depăşi uşor o mie de participanţi.”, a spus preşedintele CJ Argeş, Dan Manu.
Aşa cum a declarat edilul de la Bălileşti, Cătălin Turturică, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Calinic va fi cel care, alături de un numeros sobor de preoţi, va face slujba de resfinţire a Bisericii din Băjeşti: „La 5 septembrie 1519, este primul document care atestă satul Băjeşti. La 1666 s-a construit şi biserica în acest sat, pe ansamblul „Mareş Băjescu”, ocazie cu care la 5 septembrie, făcând 500 de ani, noi am zis ca la 25 august să facem o sărbătoare şi să sfinţim şi biserica. Resfinţirea se va face de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi un sobor de preoţi de la Curtea de Argeş, împreună cu toţi preoţii din parohiile din Bălileşti. Este un eveniment important atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean şi naţional, pentru că este un monument istoric de categoria A. Cu această ocazie, fac invitaţie tuturor celor care reprezintă din punct de vedere politic judeţul nostru, administrativ, de la Prefectură, consilieri judeţeni, senatori. Sper ca evenimentul să iasă aşa cum mi-l doresc eu, cetăţenii noştri să se bucure şi să sărbătorească împreună cu invitaţii.”
Biserica din satul Băjeşti, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, face parte din „Curţile Fortificate Mareş Băjescu”, din Bălileşti, şi este unica curte fortificată din secolul a XVII-lea. Conform site-ului Primăriei Bălileşti, în prezent, se fac lucrări de restaurare a zidului de incintă, proiect aprobat şi finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor. În curtea bisericii se află un frasin vechi de peste trei secole, însă care nu este declarat monument istoric. Pictura bisericii a fost restaurată de pictori autorizaţi, precum Viorel Grimalschi, iar lucrările s-au desfăşurat în perioada 1990-2005. Pictura originală, pe stil bizantin, datează din 1666, de când datează şi biserica, ce aparţine Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Monumentul a fost construit în timpul domniei lui Antonie Vodă din Popeşti. Are un stil particular în ceea ce priveşte pictura, datorită temelor care sunt abordate: pictura lui Drafomir Zidaru, Tudoran Zugravul, Mareş Băjescu cu familia, un zodiac, o horă tradiţionala românească, o pictura a lui Mihai Viteazul.
Atestare documentară a acestor meleaguri din Muscel, sub acest nume, este datată la 5 septembrie 1519 când „Neagoe Basarab întăreşte mânăstirii Valea (Ţiţeşti), printre altele, ocini în Băjeşti dăruite de monahia Magdalina şi comisul Hamza, care le cumpăraseră, cu 1500 de aspri, de la Voico”. La Băjeşti, Mareş a construit ansamblu compus din casa cu anexele, biserica şi povarna. Din pisania de piatră aflată în partea superioară a ancadramentului uşii de intrare în biserica de la Băjeşti, aflăm că „sfântul locaş a fost ridicat din temelie de marele vornic Mareş Băjescu şi de soţia sa Maria în zilele domniei lui Radu Leon 15 septembrie 1666”. Mareş a dotat ansamblul de la Băjeşti cu elemente de fortificaţie: ziduri de incintă, turnuri, ambrazuri şi contraforturi. Flaminiu Mârtzu o consideră „singura curte feudală construită cu elemente tipice de fortificaţie”. În acest moment conacul şi zidul de incintă sunt în ruină.
Conform Wikipedia, în localitate, de interes naţional este şi o cruce de piatră din 1662, aflată la 300 metri sud-vest de biserică şi clasificată ca monument memorial sau funerar. În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş, ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor” (1824) din fostul sat Româneşti, astăzi parte a satului Bălileşti; şi casa Agripina Constantinescu (mijlocul secolului al XIX-lea) din satul Valea Mare-Bratia. “E.M.”