Întreaga vară, membrii Salvamont Câmpulung Muscel au avut pe agenda de lucru refacerea marcajelor pe traseele turistice, beneficiind, în anumite situaţii, de sprijin din partea asociaţiilor de profil sau a managerilor de societăţi comerciale care înţeleg importanţa muncii lor. Câteva dintre aceste acţiuni s-au derulat pe Craiul, partea pe care se urcă spre Refugiul „Funduri”, unde amatorii de drumeţii le-au sesizat celor de la Salvamont că arborii căzuţi fac dificilă vizibilitatea marcajelor, pe Muntele Dracsin, unde cei opt stâlpi de marcaj montaţi în această vară au fost „plantaţi” pe o caniculă teribilă, pe Vârful Iezer, unde au ajuns un stâlp nou şi o placă de marcaj, Masivul Leaota, cu trei marcaje refăcute cu ajutorul voluntarilor alăturaţi celor de la Salvamont. Alţi 17 stâlpi de marcaj, care i-au dublat pe cei existenţi, au ajuns pe creasta principală Iezer-Păpuşa, între Vârful Bătrâna şi Spintecătura Păpuşii.
De asemenea, a fost amenajată cu marcaj „Triunghi Roşu” poteca – Sector Tămăşel – Valea lui Ivan. Cea mai recentă acţiune s-a consumat pe 8 august 2019, când „Iezerul a fost asaltat de „clasa muncitoare”, 3 echipe de salvamontişti, alături de aspiranţi şi voluntari, au marcat creasta principală şi s-au refăcut şi dat în folosinţă, după tăierea panglicilor, podeţele pe traseele principale de acces la Refugiul Iezer.”, precizează membrii Salvamont Câmpulung. De altfel, unul dintre colaboratorii lor, Asociaţia „Zimbrul Carpatin”, a anunţat încheierea oficială a primei etape a proiectului „Ziua V” în Argeş. Pe 7 august 2019, s-au livrat ultimii stâlpi de marcaj către Salvamont Câmpulung Muscel, „pentru o semnalizare cât mai bună a traseelor de urmat în munţii din judeţ.”
Înaintea acestor momente prezentate, cu ajutorul firmelor Setro Metal Group şi Pel Ind Family şi al Fundaţiei „Conservation Carpathia”, tinerii de la Salvamont Câmpulung Muscel au înlocuit o punte din bârne, de pe traseul de urcare prin jepi către Lacul şi Refugiul Iezer, cu una din metal, sponsorizare din partea Setro Metal. Şeful structurii muscelene de intervenţie a precizat că generatorul de curent a fost asigurat de Florin Pelmuş, iar partea practică a beneficiat de contribuţia câtorva membri ai Fundaţiei „Conservation Carpathia”.
Poate, unul dintre cele mai emoţionante momente din activitatea formaţiei locale Salvamont l-a constituit montarea pe faţada Refugiul Iezer a unei plăci comemorative „În memoria Dr.Victor Popa (1923-2017). Şef al Formaţiei Salvamont Câmpulung, în perioada 1970-1997, iniţiator al proiectului de reconstrucţie a Refugiului Iezer, în anul 1974.” Ama IVAN
Articolul precedent