=Paul Marin mai spune că s-a rugat de oamenii de afaceri din comună, care patronează firma câştigătoare, să ia lucrarea, căci n-are cu cine s-o facă
„E posibil aşa ceva?!”, se întreba retoric primarul de la Stoeneşti, în încercarea de a-şi convinge consătenii că a ajuns să roage constructorii cu bani – şi câţi bani! – şi să nu dorească mai nimeni să onoreze invitaţiile la licitaţie. Cauza: lipsa forţei de muncă, susţine Paul Ion Marin, care i-ar fi ţinut la distanţă de un contract de aproximativ 9 milioane de lei. 10 milioane, dacă punem la socoteală şi lucrarea suplimentară investiţiei de „Reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi staţie de epurare, sat Stoeneşti, comuna Stoeneşti”. „Supliment” constând în costurile ocazionate de execuţia racordurilor la canalizare şi a branşamentelor la reţeaua de apă, suportate din bugetul localităţii, deoarece P.N.D.L. nu finanţează şi acest tip de intervenţii. În ciuda atractivităţii financiare a lucrării scoase la licitaţie de autorităţile de la Stoeneşti, şeful Executivului susţine că toată participarea s-a redus la un singur ofertant cu dosarul în regulă. „Am ajuns să ne întrebăm vizavi de forţa de muncă. Să ai lucrare de o sută de miliarde (n.r. lei vechi) şi să vină unul singur? Au venit doi, dar pe unul l-au respins, că n-a avut documentele. Să vină o singură firmă şi să mă rog de ei: luaţi-o, că n-am ce face, trebuie să facem lucrarea! Unde am ajuns!”, povestea conducătorul localităţii cum au câştigat oamenii de afaceri din comună, familia Răuţoiu, care patronează şi SRL-ul din Târgovişte, Conteh Barengott.
În afara contribuţiei de 400.000 lei, Primăria suportă alţi 700.000 pentru branşamente
Studiind informaţiile postate în SICAP, portalul prin intermediul căruia instituţiile bugetare îşi selectează partenerii de contracte, remarcăm că investiţia de la Stoeneşti a stârnit interesul a trei asocieri de firme: Zeus SA (reprezentant Gheorghe Marica) şi Sega Proiect 2008 SRL (reprezentant Gabriela Şerban); Building Construction MEA SRL (reprezentant Magdalena Emilia Alexandru) şi Building Design 2000 Top (reprezentant Magdalena Alexandru); Conteh Barengott SRL (reprezentant Elena Cristina Păduraru), Donau Garten SRL (reprezentant Cristian Stoicescu) şi Saltus Provia 2012 SRL (reprezentant Daniela Neacşu). Lucrarea a fost adjudecată de firma Conteh Barengott, la preţul de 8.448.583,44 lei, care acoperă şi cheltuielile cu proiectul tehnic şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei lucrărilor de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi staţie de epurare în satul Stoeneşti.
Suplimentar obligaţiilor ce revin executantului, s-a ivit o investiţie legată de proiectul mare, ale cărei costuri vor trebui suportate de către Primăria Stoeneşti, în completarea finanţării asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale, gestionarul P.N.D.L.: branşamente de apă şi racorduri de canalizare, care reprezintă obligaţia comunei. „În proiectul scos la licitaţie şi achiziţionat nu au fost cuprinse racorduri la canalizare şi branşamente la reţeaua de apă, pentru că acestea nu erau eligibile la finanţare prin P.N.D.L. Lucrările propuse, dacă nu ar fi executate odată cu investiţia, ar însemna noi autorizaţii de construire şi avize noi, deci, costuri suplimentare, stricarea din nou a terasamentului.”, îşi argumentează primarul Marin propunerea de executare a acestor lucrări din fonduri proprii – excedentul local -, prin achiziţie, conform legii, la o valoare estimată de 694.977 lei. De unde înţelegem că urmează altă licitaţie, de fapt, atribuire directă a contractului, dată fiind valoarea mai redusă, care permite această posibilitate.
În afara celor 700.000 lei, costuri estimate, Primăria Stoeneşti este obligată să contribuie cu partea ei, 400.000 lei. „Vreau să le fac o mare facilitate locuitorilor, ca pe reţeaua pe care o facem cu fonduri nerambursabile, să le executăm racordurile. Cămine de racordare la canalizare şi la reţeaua de apă. Ce înseamnă ca eu să astup toată reţeaua şi omul să se racordeze, la trei metri, la canalizare? Distrugerea canalizării, distrugerea terenului, numai rele. Am fost la minister, am aprobat acest lucru şi este posibil să fie finanţat tot din excedentul bugetului nostru local.”, a menţionat conducătorul localităţii, care a anunţat instalarea şantierului şi debutul lucrării.
Bădeni, Coteneşti şi Valea Bădenilor, în etapa a doua a canalizării
Lucrarea presupune „executarea unei reţele noi de distribuţie a apei din conductă de polietilenă de înaltă densitate PEHD 100 Pn 6, executarea unei gospodării de apă, în care se vor amplasa un rezervor de înmagazinare metalic, suprateran, cu capacitatea de 250 mc, şi o staţie de clorinare a apei, reabilitarea captării existente, ce va presupune reabilitarea căminului de captare şi înlocuirea conductei de aducţiune din oţel cu conductă din polietilenă de înaltă densitate PEHD 100.” Asta pe partea de alimentare cu apă, o lucrare care conţine conducte pe o lungime de 9.344 m, conducta de aducţiune, cu o lungime de 50 m, subtraversări ale drumului naţional DN 72A şi drumului judeţean DJ 725 cu conducte, pe o lungime de 56 m, subtraversări ale pârâului Stoeneasca cu conducte de apă, pe o lungime de 130 m, 20 de cămine vane (de linie, golire, aerisire) din beton, 13 hidranţi de incendiu subterani.
În ceea ce priveşte „înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi staţie de epurare”, lucrarea presupune: 8.916 m de conducte de canalizare menajeră, 327 de cămine de vizitare din beton, subtraversări ale DN 72A şi DJ 725 cu conducte de canalizare, pe o lungime de 40 m, subtraversarea pârâului Stoeneasca cu conducte, pe o lungime de 22 m, subtraversarea pârâului Stoeneasca cu conducte de refulare, lungime 87 m, staţie de pompare a apelor uzate, conducte de refulare a apelor uzate şi staţie de epurare a apelor uzate cu capacitatea de 1000 LE.
„Proiectul începe din Stoeneşti, după care coborâm. Staţia de epurare va fi în parc, pe colţul dinspre Dâmboviţa. Satele Bădeni, Valea Bădenilor şi Coteneşti vor fi în tranşa a doua a investiţiei, cu staţia de epurare pe luncă, spre Cetăţeni.”, a încheiat şeful Executivului.