=Din fericire, potrivit IPJ Argeş,
nu au fost situaţii alarmante
După cazul „Caracal”, care a îngrozit şi şocat o ţară întreagă, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, numărul sesizărilor în ceea ce priveşte dispariţia de persoane a crescut spectaculos. Astfel, în numai cinci zile, au fost reclamate nu mai puţin de 14 dispariţii, în condiţiile în care, până acum, erau sesizate cel mult 15 cazuri într-o lună! Nu au fost puse la socoteală alte trei dispariţii, rezolvate de oamenii legii în mai puţin de trei ore.
Au fost găsite 13 persoane
Potrivit unui comunicat al IPJ Argeş, situaţia nu este alarmantă, în majoritatea cazurilor semnalate fiind vorba despre plecări voluntare de la domiciliu. „Începând cu ziua de 1 august, poliţiştii argeşeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia de la domiciliu a 14 persoane, dintre care 6 minori (5 fete) şi 8 majori (6 femei). Fiecare dintre cazurile de dispariţie a fost verificat, stabilindu-se că niciunul nu s-a produs în circumstanţe alarmante, majoritatea fiind situaţii de plecare voluntară. Dintre persoanele a căror dispariţie a fost sesizată începând cu 1 august au fost găsite 13 persoane, după cum urmează: 5 persoane minore (4 fete) şi 8 persoane majore (6 femei). Majoritatea persoanelor au fost găsite în câteva ore de la primirea sesizării sau în ziua următoare, în prezent desfăşurându-se activităţi în vederea depistării unei minore.”, a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş. Fata cu pricina are 16 ani şi a plecat dintr-un centru de plasament din Piteşti. Oamenii legii au indicii clare despre locul în care se află, au luat legătura cu ea şi urmează să fie adusă la căminul unde a fost instituţionalizată.
Lămuriri pentru cazurile de dispariţii
Ministerul Afacerilor Interne vine cu un proiect de lege ca răspuns la modul dezastruos în care s-a desfăşurat ancheta în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu. Din expunerea de motive a proiectului de lege aflăm că România „acordă din ce în ce mai multă atenţie victimelor, atât victimelor infracţiunilor în general cât, mai ales, anumitor categorii de victime” cu un grad ridicat de vulnerabilitate, cum ar fi minorii. Este adus în discuţie „dreptul persoanei dispărute de a fi găsită şi reîntoarsă într-un mediu care să îi ofere securitate”. După cazul „Caracal”, multe persoane intră în panică şi sesizează Poliţia imediat ce constată lipsa persoanei, uneori, în mod nejustificat. Ce trebuie să ştie cei care anunţă o dispariţie aflăm tot de la purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş „Pentru orice sesizare primită de poliţişti privind dispariţia unei persoane, dacă evenimentul se confirmă, la faţa locului se va deplasa o echipă de cercetare. Primele verificări efectuate de poliţişti au scopul de a stabili dacă dispariţia este una care a avut loc în împrejurări alarmante sau este o plecare voluntară.
În continuare sunt desfăşurate verificări de către poliţişti, care vizează în principal următoarele aspecte: contactarea aparţinătorilor persoanei dispărute sau persoana care a sesizat evenimentul, pentru a obţine informaţii referitoare la dispariţie, semnalmente, semnele particulare, obiectele personale care lipsesc, momentul constatării dispariţiei, date despre un eventual mijloc de deplasare cu care a plecat, etc.; obţinerea unei fotografii cât mai recente a persoanei şi acordul familiei sau reprezentanţilor legali cu privire la mediatizarea cazului; se va stabili când, unde şi de către cine a fost văzută persoana ultima dată, precum şi orice informaţie considerată utilă privind dispariţia; se iau măsuri de conservare a locului dispariţiei, prin delimitarea zonei ce urmează a fi cercetată de specialiştii criminalişti şi interzicerea accesului în acea zonă; se verifică situaţia legală a persoanei, starea fizică şi mentală (exemplu: copilul încredinţat spre creştere unuia dintre părinţi, aflat sub tutelă, internat în centru de primire minori, etc.); se stabileşte zona considerată de siguranţă pentru persoana în cauză; se procedează la o verificare prealabilă a zonei limitrofe locuinţei, inclusiv a autoturismelor, tratând-o ca pe un tot unitar, ca şi loc al faptei, iar în funcţie concluziile preliminare sau de rezultatul primelor căutări, solicită sprijin. După sesizarea dispariţiei, imediat ce au fost obţinute datele de stare civilă, fotografia, semnalmentele, semnele particulare şi obiectele de îmbrăcăminte ale copilului dispărut, poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale solicită: darea în urmărire la nivel naţional, consemnul la frontieră şi căutarea la nivel internaţional prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol.”, a mai precizat Florin Popa. Alex BARBU