22.6 C
Campulung Muscel
22/06/2025

Dirigintele de şantier de la Staţia de Epurare nu vrea cât i-a propus Primăria, ci cere procent din valoarea investiţiei

Locator Construcţii SRL, din comuna Bascov, este firma care va asigura dirigenţia de şantier în cadrul proiectului de reabilitare a Staţiei de Epurare, care continuă o investiţie finalizată acum zece ani. Atunci, a fost pusă la punct Linia Nămolului, în prezent urmând să fie modernizată şi Linia Apei, graţie unei finanţări obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Joi, 1 august 2019, Liviu Ţâroiu a contractat serviciile specialistului care va supraveghea lucrarea, în privinţa căreia a estimat un debut greşit, de vreme ce primăvara acestui an a devenit toamna acestui an, în condiţiile în care există de toate: şi bani, şi constructor desemnat, şi frontul de lucru în aşteptarea echipelor companiei bucureştene, care, la fel ca cele locale, îi înmulţesc primarului perii albi.

Achiziţia produsă săptămâna trecută s-a încheiat la valoarea simbolică de 1 leu, şi asta pentru că dirigintele de şantier căruia i s-a încredinţat direct contractul doreşte procent din valoarea investiţiei. În schimb, autoritatea contractantă a oferit pentru serviciile de supraveghere a lucrărilor 65.000 lei, fără TVA, sau 77.350 lei, cu TVA.

Lucrarea de la Epurare, licitată vara trecută, s-a scumpit cu 2,2 milioane de lei  

Întrucât am pomenit de valoarea investiţiei, care este esenţială pentru calcularea procentului cuvenit dirigintelui de şantier, trebuie să spunem că, în vara acestui an, aleşii municipali au actualizat devizul general, refăcut după încheierea contractului de execuţie cu câştigătoarele licitaţiei. Amintim că, în luna iulie a anului 2018, Primăria a scos la licitaţie lucrarea de reabilitare a Staţiei de Epurare la o valoare totală estimată  de 11.726.462,53 lei, alcătuită din proiectare şi asistenţă tehnică, de 349.891,77 lei, şi partea de construcţii şi instalaţii, de 11.376.570,76 lei. Pe 2 octombrie 2018, s-a desemnat ofertantul câştigător: asocierea formată din Aquaproiect SA – Aqua-Montaj SRL – Adiss SA – Laurenţiu H SRL. Preţul oferit de executanţi a fost de 11.702.155,01 lei, foarte apropiat de estimarea proiectantului. 

La aproape un an distanţă de adjudecarea contractului de către cei patru asociaţi, municipalitatea a ajuns în faza în care actualizează devizul general, aşezat pe cifrele produse de licitaţie. Asta pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale nu plăteşte cât a evaluat proiectantul, ci cât prestează executantul. Numai că, în acest caz, spre deosebire de celelalte proiecte finanţate prin P.N.D.L., valorile sunt foarte apropiate. Deci, mai mare deranjul cu hârtiile refăcute şi retrimise la minister.  Asta dacă n-ar fi fost de luat în calcul şi săltarea valorii investiţiei ca urmare a creşterii, de la 1 ianuarie 2019, a salariului minim în construcţii, la 3.000 de lei. După cum veţi observa din diferenţa rezultată din refacerea devizului general, cifrele din prezent întrec înţelegerea iniţială a autorităţilor municipale cu finanţatorul de la Bucureşti, care trebuie să aloce bani în plus pentru lucrarea de la Câmpulung. 

Astfel, din cauza salarizării personalului de pe şantiere şi a lipsei de economii cu care s-a soldat licitaţia, valoarea investiţiei a fost majorată la 13.940.667,20 lei, din care construcţii + montaj, 3.237.681,91 lei. Alte referinţe ale proiectului: durata de execuţie – 12 luni; debit epurat – 400 l/s. Aşadar, este vorba despre o scumpire a proiectului, per ansamblu, cu peste 2,2 milioane de lei, faţă de momentul licitaţiei. Valoarea a crescut şi faţă de momentul tratativelor cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care era dispus să subvenţioneze cu 12.543.510 lei o investiţie estimată la 13.289.510 lei. 

Creşterea costurilor celorlalte proiecte P.N.D.L., ca urmare a aşezării lor conform prevederilor din 2019 privitoare la salariul minim impus de lege pentru lucrătorii din construcţii, s-a încadrat în valoarea contractelor de finanţare semnate cu ministerul. Cu această excepţie de la Epurare. 

În iulie 2010, s-a încheiat şi a fost inaugurată prima etapă a modernizării Staţiei de Epurare, care a suferit o transformare radicală, graţie lucrărilor axate pe Linia Nămolului, bazine de aerare şi staţii de suflante, şi a utilajelor de ultimă generaţie montate de constructor. Contractul de execuţie a investiţiei a fost câştigat de firma Danex din Bucureşti, care a derulat nu numai lucrările din program, având şi intervenţii suplimentare. Lucrările efectuate la Staţia de Epurare au privit staţia de pompare a nămolului primar şi în exces, bazinul de omogenizare, hala de concentrare şi deshidratare mecanică a nămolului, rezervorul de fermentare a nămolului, rezervorul de biogaz, centrala termică, bazine de aerare cu nămol activat, staţia de suflante şi gospodărie electrică. Ca o îmbunătăţire adusă studiului de fezabilitate, s-a propus să se utilizeze apa epurată, în locul celei potabile, reducându-se astfel costurile de operare. Valoarea proiectului s-a ridicat la 1.266.000 euro, din care Uniunea Europeană a alocat 750.000 euro, Guvernul României, 250.000 euro, iar din bugetul local s-au folosit 266.000 euro.

Cel mai probabil, se vor modifica şi cifrele proiectului de reabilitare a conductei de aducţiune a apei 

Deocamdată, n-au fost actualizate cifrele unui alt proiect important pentru municipalitate, plătit tot de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. „Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (Dn 800), în municipiul Câmpulung” – proiectare + execuţie a fost estimată la o valoare de 3.964.488,57 lei. Din acest total cu care contractul a fost scos la licitaţie, proiectarea şi asistenţa tehnică au fost evaluate la 61.539,66 lei, iar construcţiile şi montajul, la 3.902.948,91 lei. Ofertantul câştigător este CALA-Centrul de Tehnologii fără Săpătură, o societate din Mureş, care şi-a adjudecat lucrarea la preţul de 3.409.457,10 lei. Subvenţia ministerului era, înainte de ţinerea licitaţiei, 4.312.010 lei, aşadar, adaptarea contractului în funcţie de majorarea retribuţiei minime plătite pe şantiere nu va constitui o problemă.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!