14.1 C
Campulung Muscel
02/05/2024

Focare de pestă porcină, confirmate la Vlădeşti şi Vultureşti

 

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul de la Vlădeşti anunţa pe Facebook că în comună a fost confirmat un caz de pestă porcină, iar focarul a fost neutralizat. În acelaşi timp, îndemna locuitorii să nu lase animalele domestice libere şi să nu le hrănească cu resturi care au intrat în contact cu carnea contaminată.

„Avem în Valea Uliţei, din Vlădeşti, deja 7 porci morţi şi depistaţi cu pestă porcină. Azi, duminică, 21 iulie 2019, medici veterinari şi cu o parte din angajaţii Primăriei, ne-am deplasat acolo, pentru a îngropa porcii şi a deratiza zona, pentru a opri răspândirea bolii, aşa că nu este nicio vrăjeală, puteţi să vă informaţi şi de la cetăţenii localităţii Vlădeşti şi, cu scuzele de rigoare, nu vă pot da numele proprietarului. Vă mulţumesc pentru înţelegere.”, a scris Cristian Dică Hristu pe pagina de socializare, după ce mai mulţi locuitori nu erau convinşi că virusul a fost confirmat în localitate.

După ce autorităţile au declarat un focar de pestă porcină africană pe teritoriul Fondului de Vânătoare 24 Mâzgana, din comuna Vultureşti, la un porc mistreţ găsit mort în pădure, şi alte două, într-o exploataţie nonprofesională şi într-o gospodărie, în comuna Vlădeşti, Centrul Local de Combaterea Bolilor la Animale s-a întrunit miercuri, 24 iulie. În cadrul şedinţei a fost aprobat planul de măsuri pentru cele trei focare, după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului. Printr-un comunicat trimis redacţiei, Prefectura Argeş a anunţat măsurile care s-au luat vizavi de această problemă. „În cazul focarului din Fondul de Vânătoare Mâzgana, au fost delimitate zonele infectate şi tampon: zona infectată – 8 kilometri (Fondurile Cinegetice: 24 Mâzgana, 25 Grădiştea, 26 Rădeşti şi 36 Cârcinov, localităţile: Vultureşti, Bârzeşti, Davideşti, Valea Mânăstirii, Voroveni, Ogrezea, Stâlpeni, Rădeşti, Piţigaia, Huluba, Mihăeşti, Valea Popii, Valea Bradului, Drăghici, Lucieni, Dealu, Hârtieşti şi Boţeşti); zona tampon – 5 kilometri (Fondurile de Vânătoare: 17 Aninoasa şi 35 Râncăciov şi localităţile: Lentea, Dobreşti, Negreşti, Mostenigreci, Lespezi, Balabani, Lunca, Lăzăreşti, Furnicoşi, Rudeni, Coteasca, Drăghescu, Poieniţa, Uliţa, Priboaia, Goleşti, Valea Mare Bratia, Bălileşti, Livezeni, Dealu Frumos, Băjeşti, Cismea, Bucşeneşti, Ţiţeşti, Valea Stânii şi Conţeşti).”

În cazul focarelor de la porcii domestici din comuna Vlădeşti, zona de protecţie conţine localităţile: Putina, Drăghescu, Coteasca, Poieniţa şi Uliţa, iar zona de supraveghere: Coşeşti, Păcioiu, Priseaca, Leiceşti, Lăpuşani, Găneşti, Retevoieşti, Bădeşti, Pietroşani, Broşteni, Valea Siliştii, Aninoasa, Coteşti, Capul Piscului, Costiţa, Valea Pechi, Schitu Goleşti, Burneşti, Lăzăreşti, Drăghici, Furnicoşi, Mihăeşti, Rudeni, Văcarea, Valea Bradului, Valea Popii, Piţigaia, Rădeşti, Opreşti, Ogrezea, Stâlpeni, Livezeni, Bălileşti, Valea Mare Bratia, Goleşti, Priboaia.

În zona unde s-a găsit mistreţul mort, sunt aproape 300 de animale

În situaţia focarului de PPA la mistreţ, se vor aplica măsurile specifice propuse de Direcţia Sanitară Veterinară Argeş, inclusiv vânarea tuturor exemplarelor din zona infectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul. Se vor recolta analize la animalele vânate, acestea fiind ulterior neutralizate prin îngropare. În zona infectată, sunt 192 de exemplare, iar în zona tampon, conform datelor deţinute de Garda Forestieră Argeş, sunt 106 animale.

În comuna Vultureşti, au fost neutralizate toate animalele bolnave sau suspecte de boală, exploataţia şi gospodăria au fost dezinfectate, iar clădirile destinate adăpostirii animalelor au fost dotate cu materiale dezinfectante.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş. Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, Consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale. Primarul de la Vlădeşti a atenţionat locuitorii comunei să respecte mai multe norme pentru a nu favoriza răspândirea pestei porcine. Adică să nu lase animalele libere pentru a evita contactul cu porcii mistreţi; să nu hrănească porcii  cu lături rezultate din spălarea organelor sau a cărnii de porc; să-şi crotalieze animalele. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!