În perioada 12 – 17 iulie, la Mihăeşti, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a târgului de cai de Sfânta Marină, care se doreşte a fi o alternativă mai civilizată a unui eveniment similar, organizat de câţiva ani la Berevoeşti, la marginea cătunului de rudari Gămăceşti, care a căzut în dizgraţie pentru mulţi crescători de animale, din cauza locaţiei şi a condiţiilor de organizare. Crescători de cai renumiţi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, au ajuns, în acest an, la Mihăeşti şi au fost încântaţi de ceea ce au găsit aici. Potrivit organizatorilor, au fost circa 200 de expozanţi, care au adus cu ei peste 700 de cabaline din diferite rase.
Cai de rasă de mii de euro
Cei care au iniţiat, în 2016, acest târg, sunt membrii familiei Istrate, din Mihăeşti, crescători de cai din tată-n fiu, cu un număr impresionant de exemplare de rasă. Evenimentul s-a înfiripat deja în sufletele iubitorilor acestor animale nobile şi inteligente, iar faptul că, de la an la an, sunt exemplare mai multe şi mai valoroase nu face decât să arate importanţa care se acordă acestui târg care, prin specificul său, promovează zona Muscel. Şi la ediţia din acest an au participat crescători de cai din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Unele dintre cele mai valoroase exemplare au fost prezentate de fermieri din Polonia. „Au fost peste 200 de expozanţi, însă, duminică, ploaia ne-a stricat târgul. Faţă de anul trecut, avem şi ceva noutăţi. Aţi văzut perechile de negri, murgii, dar sunt şi alţi cai frumoşi, care merită să fie admiraţi. Au fost în prima zi exemplare unice în ţară, dar au plecat, pentru că au venit de departe. Sperăm ca la anul să vină mai mulţi şi să ne lase vremea să ne desfăşurăm pe parcursul a 4-5 zile.”, a declarat pentru Muscel Tv Mihaela Istrate, unul dintre organizatori. Vizitatorii târgului au venit atât pentru a admira caii de rasă, dar şi pentru distracţie în grup, cu familia sau prietenii. „Am venit să ne distrăm. Am luat grătarul, am făcut o oaie la proţap, am făcut şi o tocană şi am mâncat cu prietenii. Aştept de la an la an să vin aici, să mă distrez.”, a declarat un bărbat din Aninoasa. Cei care au venit la acest eveniment au văzut, pe lângă animale frumoase, şi întreceri spectaculoase de tracţiune. Caii cei mai puternici şi mai frumoşi au fost vânduţi pe mii de euro. „Am doi cai, de 5 ani, respectiv 4 ani. Amândoi valorează 15.000 de euro. Nu i-am scos la vânzare, deocamdată, nu vreau să-i dau.”, ne-a spus un bărbat din Stâlpeni. „Ce să vă spun, am doi cârlani, de doi ani, crescuţi şi dresaţi de mine. Nu-i vând, am venit, aşa, din pasiune, mi-e drag! Valorează cam 2.000 de euro, dar nu-i vând acum.”, a continuat un fermier din Coşeşti. Pe lângă cai, la târg s-au vândut şi o serie de accesorii hipo, cum ar fi hamuri, căpestre, bice, şei, potcoave etc., dar şi atelaje. „Eu nu am avut la vânzare decât căruţa, am cerut pe ea 13.000 de lei. Am avut clienţi, dar mi-au zis că-mi dau 10.000, aşa că nu am dat-o. Mi-a luat peste o lună să o fac. E toată din fier, făcută la strung. Am mai avut una, am vândut-o acum trei săptămâni, cu 7.000 de lei, dar de lemn, nu de fier.”, ne-a explicat un meşter.
13 samsari, amendaţi de autorităţi
Şi comuna Berevoeşti a găzduit, şi în acest an, tradiţionalul târg de cai de Sfânta Marină, samsarii din Argeş şi judeţele limitrofe dându-şi întâlnire, aşa după cum ne-a obişnuit în ultimii ani, în zona Râuşor, la marginea cătunului de rudari Gămăceşti. Reamintim că târgul a fost organizat ani la rând în municipiul Câmpulung, pe platoul din Grui, însă, din 2006, acesta a fost sistat de autorităţile locale din cauza mizeriei ce rămânea în urmă, dar şi a faptelor antisociale, care nu au lipsit de la niciun târg. În 2007, samsarii şi-au vândut caii la Cândeşti, lângă „Păstrăvărie”, iar, din 2008, târgul s-a mutat la Berevoeşti, după ce Primăria şi Consiliul Local din Albeştii de Muscel au refuzat organizarea, motivele fiind aceleaşi ca în cazul municipiului Câmpulung. În altă ordine de idei, inspectori oficiali de la Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş şi Tigveni au efectuat controale la târgurile de cai de la Berevoieşti şi Mihăeşti. Pentru lipsa documentelor sanitare veterinare, 13 proprietari de cai au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 19.500 lei. A.B.