Ce se întâmplă la Schitu Goleşti, în materia alimentării cu gaze a localităţii, îi bagă în boală pe câmpulungenii din vecinătate, care se roagă de primar, fie că a fost Călin Andrei, fie că e Liviu Ţâroiu, să introducă reţeaua în partea sudică a municipiului. Am relatat recent despre cea mai proaspătă extindere a infrastructurii de gaz, care a primit aprobarea Consiliului Local Schitu Goleşti, la şedinţa din luna mai: Uliţa Povernei şi Uliţa Vlăsceanu. Prima, pe o lungime de 305 metri, a doua, 117 metri. Lucrarea de extindere a sistemului de distribuţie a gazelor naturale va fi susţinută, financiar, cu o contribuţie din bugetul local, într-un cuantum total de 96.161,52 lei: 56.258,44 lei, în cazul Uliţei Povernei, şi 39.903,08 lei, pentru Uliţa Vlăsceanu. Prin hotărârea de aprobare a zonelor de lucru şi a cofinanţării locale pentru fiecare dintre acestea, aleşii de la Schitu Goleşti au încuviinţat cedarea în folosinţa operatorului Distrigaz Sud Reţele a conductelor de distribuţie nou executate. Compania va putea racorda solicitanţii la reţeaua care se va realiza în regim de cofinanţare, cu respectarea legislaţiei aplicabile în domeniul gazelor naturale, fără îndeplinirea altor formalităţi şi fără emiterea de către Primăria Schitu Goleşti a unor adeverinţe sau acorduri în acest sens. Primarul Vasile Tudorel Miriţă a fost împuternicit de Consiliul Local să semneze contractul de cofinanţare a investiţiei.
La câteva zile distanţă, aleşii reaşezaţi la masa dezbaterii în plen, ca urmare a unei convocări în regim extraordinar, au dat un vot similar pentru încheierea contractelor de cofinanţare cu compania de gaze, în scopul continuării lucrărilor de extindere a sistemului de distribuţie. Ca urmare a cererilor cetăţenilor comunei, prin care solicită implicarea financiară a autorităţilor locale – după cum a argumentat proiectul de hotărâre Executivul Primăriei -, au fost adăugate listei de investiţii Uliţele Balcă şi Intrarea Radu, existând avizele tehnice de principiu pentru alimentarea cu gaze naturale a celor două puncte de consum, emise de Distrigaz.
„La nivelul comunei Schitu Goleşti, sistemul de alimentare cu gaze nu acoperă în totalitate teritoriul administrativ şi nu deserveşte toţi locuitorii comunei. Întrucât au fost primite o serie de solicitări de la cetăţeni, se impune extinderea sistemului pe o serie de uliţe şi drumuri comunale. Prin corespondenţa purtată cu operatorul s-a comunicat că realizarea investiţiilor de extindere a sistemului se va face sub formă de cofinanţare autoritatea locală – operator. În acest sens, au fost emise avize tehnice de principiu, însoţite de adresa-înştiinţare, în vederea realizării investiţiei de extindere.”, a justificat în plen conducătorul localităţii necesitatea continuării investiţiei pe tronsoanele care alcătuiesc programul anului 2019.
Aprobările despre care am relatat au fost necesare, deoarece pentru cele patru uliţe expirase contractul de cofinanţare cu SC Distrigaz Sud Reţele. „S-a reluat documentaţia de la capăt., a informat primarul Tudorel Vasile Miriţă. În 2017, a fost aprobat devizul pentru Uliţa Vlăsceanu şi pentru Uliţa Povernei. Acum, preţul materialelor a crescut, astfel că, faţă de vechiul deviz din 2017, valoarea investiţiei pentru fiecare uliţă este cu 8% mai mare. Cele două uliţe vor fi racordate în patru-şase luni. Urmează să primim de la Distrigaz Sud documentele, deviz, aviz tehnic de racordare pentru aprobarea cofinanţării din bugetul local şi pentru ultimele două uliţe, Balcă şi Intrarea Radu.” Intervenţiile Distrigaz pe cei 98 de metri ai Uliţei Balcă necesită o contribuţie financiară a Primăriei de 37.888,41 lei şi de 19.343,45 lei pe Uliţa Intrarea Radu, unde reţeaua se extinde pe o lungime de 86 de metri.
Etapele birocratice ale lucrării de alimentare cu apă a satului Loturi, la final
Toate cele 18 avize necesare autorizaţiei de construire,
depuse la Consiliul Judeţean
La „Diversele” ultimelor două şedinţe ale Consiliului Local, aleşii de la Schitu Goleşti au venit pregătiţi cu mai multe probleme culese din teritoriu. Fie recomandări, fie solicitări pentru şeful Executivului de a dispune soluţionarea doleanţelor care, în principal, sunt ale cetăţenilor. Una dintre acestea i-a aparţinut fostului primar Marciel Palaghiu, care a punctat în intervenţia sa adresată conducerii executive a localităţii necesitatea mutării unui stâlp al Romtelecom, aflat pe DN 73, la km 37+250. Şi o a doua cerinţă: „În cătunul Rudărie avem un caz social. Feraru Ilie este bolnav de cancer la stomac şi solicită să-i fie sleită fântâna proprietate personală. Trebuie ajutat.” „Dacă dumneavoastră hotărâţi astfel în Consiliul Local, lucrarea se va realiza în cel mai scurt timp.”, a replicat viceprimarul Iulian Duţă, care, nefiind cine ştie ce investiţie, ar putea s-o întreprindă şi fără hotărâre de Consiliu. Mai cu seamă că este greu de crezut că ar fi întâmpinat o opoziţie a aleşilor la rugămintea unui bolnav grav.
Florian Pătraşcu a reclamat existenţa unei gropi de gaze pe Uliţa Heroeşti, care trebuia acoperită, în timp ce colegul Constantin Balcă s-a referit la apa care curgea încontinuu la Pomîrlă, în Costiţă, după calea ferată. Vicele l-a anunţat că are o soluţie, pe care urma s-o discute cu proprietarul domeniului respectiv.
Însă cea mai importantă comunicare a secţiunii destinate discuţiilor libere ale aleşilor i-a aparţinut primarului Vasile Tudorel Miriţă. Acesta i-a anunţat pe consilieri că a obţinut avizul şi de la Direcţia Agricolă Judeţeană Argeş, necesar investiţiei de alimentare cu apă a satului Loturi, prin racordarea la magistrala Câmpulungului. După analiza documentaţiei de avizare de către instituţiile stabilite prin lege, urma ca întreg materialul pregătit, cu toate cele 18 avize, să fie depus la Consiliul Judeţean, pentru obţinerea autorizaţiei de construire. “E.M.”