Sătenii din comunele Bughea de Sus şi Bughea de Jos sunt terorizaţi de urşi care, în ultima perioadă, au început să îşi facă simţită prezenţa tot mai des. Zeci de oi şi capre au fost sfâşiate, dar şi câini, şi porci. De asemenea, grădinile şi gardurile oamenilor au fost distruse tot de sălbăticiuni, care nu se dau duse din zonă cu una, cu două.
Porc de 150 de kilograme, omorât în coteţ
Joia trecută, pe 6 iunie, una dintre sălbăticiuni a dat atacul pe unul dintre cele mai circulate drumuri din zonă şi a sfâşiat un porc de 150 de kilograme. Potrivit localnicilor, ursul s-a învăţat cu oamenii şi nu-i mai este frică de nimeni şi de nimic. „Azi noapte (n.r. 6 spre 7 iunie), pe la ora 3.00, au venit şi vecinii de am făcut gălăgie, dar ursul mi-a luat porcul din coteţ. L-a mâncat de viu. Am încercat să-l oprim cu ce am putut, dar degeaba, nu se dădea jos de pe porc.”, a declarat proprietarul godacului omorât. Locuitorii sunt disperaţi şi nu ştiu cum pot alunga animalele, care s-au obişnuit cu zgomotele. Nici măcar petardele sau artificiile date de oameni, atunci când îi zăresc, nu îi mai sperie. „Da, am şi eu vreo 60 de capre, porci, cai şi a atacat şi la mine în gospodărie. Pe 7 iunie, dimineaţa, pe la ora 3.00, m-a anunţat soţia că e ursul la cai. M-am dus acolo, am constatat că fusese, dar nu a putut să ia nimic. S-a dus la un vecin şi i-a luat porcul din bătătură. Am sunat la 112, au venit jandarmi şi poliţişti şi am reuşim să îndepărtăm ursul. Nu ştim sigur unde se află ursul, e în apropiere, e în pădure, dar ne aşteptăm la ce e mai rău. În ultimele şase zile, să zic aşa, de patru ori am fost atacaţi de urs, nu numai eu, ci şi alte familii. Nu mai ştim ce să mai facem. Pe ăsta ultimul abia l-am îndepărtat, după ce ne-am chinuit vreo 25 de minute. Am dat cu petarde după el… E mare, are în jur de 350 de kilograme. Am fost peste tot la autorităţi, am semnat documente şi aşteptăm despăgubiri acum. Sper că se va face ceva cu aceşti urşi, că rămânem fără animale.”, a mărturisit alt localnic, care s-a ales cu mai multe capre omorâte.
Cel puţin 10 urşi în zonă
Sătenii cer ajutorul Prefecturii pentru a soluţiona această problemă. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei de vânători din zonă, sunt cel puţin 10 urşi care coboară frecvent în cele două localităţi. „Situaţia ne depăşeşte pe noi la nivel de unitate administrativ-teritorială. Efectiv, suntem legaţi de mâini şi de picioare, putem să facem doar adrese către Prefectură. Am convocat comisia de evaluare a pagubelor. A fost al treilea atac, într-o săptămână, iar vineri de dimineaţă am aflat că au fost trei urşi. Unul a omorât porcul, altul a dat atacul la nişte stupi, iar cu al treilea s-a întâlnit cu cineva. Sunt mai mulţi urşi în aproape toate zonele comunei. Ursul este un animal sălbatic inteligent, care se plimbă. Se spune că vin de pe raza Ocolului Silvic Aninoasa, unde sunt declaraţi pe fondul de vânătoare, şi că sunt în traversare. Dar să fie clar, ultimul urs a venit pe un drum judeţean, suntem la intrare în comună, nu în vreo fundătură de uliţă. A preferat să meargă pe stradă, nu prin pădure, deci a căutat efectiv să atace, să găsească ceva. Dacă omul ar fi ieşit din casă la ora respectivă, probabil că s-ar fi întâmplat o nenorocire. Se vor întâmpla astfel de atacuri pe viitor dacă nu luăm măsuri clare. Ce să mai fie dislocat un asemenea urs, pentru că el ştie că în gospodării sau la tomberoane va găsi hrană şi tot timpul va veni pe lângă casele oamenilor şi nenorocirile vor apărea! Degeaba ne facem că-i dislocăm, că nu vedem problema, ne ascundem după hârtii, în timp ce animalele sălbatice ne omoară pe drumurile publice!”, e de părere viceprimarul Bogdan Oancea. Şi în Bughea de Sus, joi seara, ursul a intrat în mai multe gospodării, a distrus mai multe porţi şi garduri, 10 stupi şi a dat atacul, fără succes, însă, la porcii viceprimarului comunei.
Turişti atacaţi de urs, la Sălătrucu
Sâmbătă, doi turişti au fost fugăriţi de urs, la Sălătrucu, în zona Cornul Călţunului. Oamenii au dat, pur şi simplu, nas în nas cu animalul, iar aventura lor pe munte putea să-i coste. Au reuşit să fugă şi să se ascundă în zona unor stânci, unde au rămas blocaţi. Au dat alarma la 112 şi au solicitat sprijinul jandarmilor montani, însă ulterior cei doi turişti au revenit cu un apel şi au anunţat că au ajuns într-un loc sigur. „Iniţial, efective de Jandarmerie, împreună cu Salvamont, plecaseră spre cele două persoane, dar acestea au revenit cu apel telefonic, anunţând că au ajuns într-o zonă sigură şi nu mai au nevoie de ajutor”., au transmis jandarmii argeşeni. Din fericire, oamenii nu au fost răniţi, trăgând doar o spaimă teribilă. Alex BARBU