21/04/2025

Festivalul „Steluţele romilor din Muscel”a ajuns la a X-a ediţie

Vineri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” s-a derulat cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Steluţele romilor din Muscel”. Manifestarea a reunit mai multe grupuri de elevi din şcolile din Muscel, iar copiii au prezentat un spectacol foarte frumos, cu cântece, dansuri tradiţionale ţigăneşti, dar şi populare româneşti. Romii au venit în număr mare la festival, sala Clubului ARO fiind arhiplină. Alături de amfitrionul manifestării, Marian Neagoe, au fost primarul şi viceprimarul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu şi Mărgărin Blidaru, dar şi liderii comunităţilor de romi din localităţile Muscelului.

Ediţia din acest an a debutat cu un cântec, interpretat de Marian Neagoe, care a ridicat sala în picioare. „Să vă spun o povestioară, ce e cu acest cântec foarte drag mie. Eram împreună cu Tudoriţa Scarlat, o doamnă deosebită, apropiată de cultură, de artă şi, mai ales, apropiată de copii romi, cum sunt toţi învăţătorii şi educatorii, în ultimul timp. Rezultatele se văd şi vă mulţumesc! Eram în corul şcolii, sunt 50 de ani de când această melodie m-a marcat pentru tot restul vieţii, exprimă cam tot ce trebuie să facem noi pentru copii. Dragi părinţi, faceţi toate eforturile să le faceţi o copilărie fericită. Adică hrană consistentă, haine, rechizite, cărţi şi, mai ales, să-i iubiţi şi să-i sprijiniţi în tot ceea ce vor să facă copiii voştri. Nu le obturaţi visele! Aveţi mare grijă, pentru că aşa cum îi creşteţi acum, aşa vor avea şi ei grijă de voi. Iar noi, autorităţile, vom avea grijă de voi, iar ei, peste 15-20 de ani, să ne înlocuiască, inclusiv pe mine, pe primari, pe profesori, ingineri, instalatori. Dragi copii, voi sunteţi viitorul nostru şi eu vă mulţumesc că sunteţi vioi, vrednici, frumoşi şi sănătoşi. Să ne trăiţi, dragi copii!”, a transmis Marian Neagoe, liderul romilor din Muscel. 

În cadrul GAL Câmpulung va funcţiona o şcoală a părinţilor

„Suntem la a X-a ediţie, jubiliară, a Festivalului „Steluţele romilor din Muscel”. Acum 10 ani, am gândit acest proiect foarte drag mie şi colegilor mei, împreună cu Sergiu Cicu şi primarul Liviu Ţâroiu. Niciodată nu mă gândeam că ajungem la a X-a ediţie şi să se bucure de aşa un mare succes. Domnului primar îi mulţumesc foarte mult că m-a sprijinit în toate activităţile mele, viceprimarului şi lui Sergiu Cicu, jos cu pălăria! Dragi invitaţi, trebuie să vă spun că acest spectacol n-ar fi avut niciodată loc fără sprijinul nemijlocit şi necondiţionat al deputatului Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor, al primarului Liviu Ţâroiu, al senatorului Gheorghe Marin, dar şi al fostului primar Călin Andrei, al liderilor mei de la Partida Romilor, inclusiv al primarilor din Muscel. Vreau să mai mulţumesc educatorilor, învăţătorilor, profesorilor, directorilor, care au grijă de copiii noştri. Pentru ziua de astăzi, sunt convins că şi-au dat tot interesul să arate valoarea copiilor noştri, dacă nu la învăţătură, măcar la muzică şi dans, unde cred eu că suntem neîntrecuţi. Mulţumesc încă o dată dascălilor, care au grijă de aceşti copii, care reprezintă viitorul României. În ritmul în care creşte natalitatea la romi, şi e foarte bun acest lucru, din păcate, europenii, românii noştri nu prea mai fac copii şi, cel puţin, naţia romilor e tânără, e sănătoasă, e viguroasă, numai că trebuie să meargă la şcoală şi la muncă. Acesta este dezideratul de la care nu o să abdic niciodată. Dacă ne înţelegem bine, cu toţii, au o promisiune din partea domnului primar Ţâroiu, în cadrul GAL Câmpulung o să facem o şcoală a părinţilor. Am discutat asta cu dumnealui, cu viceprimarul, cu doamna Andriana Nedelcu, cu directorii de şcoli, mi se pare imperios necesar. Dacă îmbrăţişaţi acest deziderat, ne bucurăm foarte tare, pentru că eu cu domnul Ţâroiu chiar ne ţinem de aceste lucruri. Vă promitem sincer că o să fim tot timpul alături de dumneavoastră, în ceea ce înseamnă învăţământ gimnazial, dual-profesional, liceal. În cadrul acestui proiect o să facem multe activităţi legate de şcoală, de educaţie, de cultură.”, a mai spus Marian Neagoe.

Spectacolul a continuat cu un moment emoţionant. Alexandru Zarvă, un tânăr cu sindrom Dawn, care, datorită pasiunii lui pentru dans, a reuşit să-şi depăşească limitele şi să învingă prejudecăţile. A urcat pe mai multe scene din ţară, singur sau alături de tineri voluntari, şi a obţinut premii la diverse concursuri. Cu această ocazie, a demonstrat că dizabilitatea nu este o piedică în a face ceea ce-ţi place. Este un exemplu bun şi pentru ceilalţi, care sunt sănătoşi şi de multe ori mofturoşi. Tânărul a dansat în ropotul de aplauze al celor din sală. 

După, participanţii s-au delectat cu Formaţia „Popular Band”, condusă de maestrul Crinu Enache, care a încins atmosfera. După momentul de „încălzire” au urcat pe scenă micuţii romi, care au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale ţigăneşti, dar şi o serie de dansuri populare româneşti, demonstrând că portul popular bine purtat rămâne în tradiţiile din zona noastră. Aşa cum v-am spus, sala a fost plină cu micii interpreţi, dar şi rudele şi prietenii veniţi să-i susţină. La final, toţi copiii au plecat acasă cu cadouri din partea organizatorilor celei de-a zecea ediţii a Festivalului „Steluţele romilor din Muscel”. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!