-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

De „Sfânta Treime”, sunteţi aşteptaţi la hramul Mănăstirii Ioneşti

Luni, 17 mai, Mănăstirea „Sfânta Treime” din Ioneşti îşi serbează hramul. Lăcaşul de cult, păstorit de Părintele Stareţ Ioachim Zlotar se află la opt kilometri de oraşul Costeşti, în comuna Buzoieni.

Fiul vechi al Câmpulungului, Părintele Stareţ Ioachim a venit la Câmpulung în anul 2003, unde a rămas opt ani, până în 2011. Pe 22 noiembrie 2011, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic i-a dat o misiune grea, hotărând mutarea acestuia la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Ioneşti, numindu-l stareţ la numai 32 de ani şi având misiunea de a termina construcţia.

Părintele Stareţ Ioachim şi-a început viaţa monahală la numai 17 ani, când a plecat din casa părintească pentru a-şi închina viaţa domnului. A plecat din mica localitate unde s-a născut, Vicovul de Sus, din judeţul Suceava, unde a locuit împreună cu mama şi cu cei şase fraţi. Mama nu a fost de acord, spunându-i cu nu este uşor drumul ales, dar chemarea către Dumnezeu a fost mai puternică, cu mult înainte de a face acest pas important în viaţa sa, încă de pe vremea când preotul din biserica din satul natal îl punea să spună Crezul în faţa credincioşilor la slujbele de duminica, de la care nu lipsea niciodată. În plină iarnă, pe 2 februarie 1996, Părintele Stareţ Ioachim a intrat în viaţa monahală, la Schitul „Daniile Sihastru”, urmând ca, în anul 2003, să vină la Câmpulung, unde a rămas până în 2011.A urmat Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab”, de la Curtea de Argeş, din 1999, până în 2004, şi apoi patru ani, până în 2008, Facultatea de teologie „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Piteşti, studiile fiind definitivate doi ani mai târziu, când a susţinut masteratul. La Mănăstirea „Negru Vodă” a fost făcut călugăr în anul 2005, cu numele Ioachim, într-o ceremonie solemnă oficiată de Arhiepiscopul Calinic, urmând ca în noiembrie 2011, să fie hirotonicit şi numit stareţ la locaşul sfânt din Ioneşti.

Construcţia Mănăstirii „Sfânta Treime” din Ioneşti a început în anul 1999, când a fost oficiată prima Sfântă Liturghie arhierească, iar lucrările au continuat până în 2005, fiind stagnate, până în 2011. Între 1999 şi 2011, deşi a fost cunoscută sub titulatura de mănăstire, a funcţionat ca biserică de mir. Când a ajuns aici Părintele Stareţ Ioachim Zlotar, ploua înăuntru, pentru că acoperişul nu era terminat, dar nu a fost o piedică pentru ţinerea sujbelor zilnice, atât dimineaţa, cât şi seara, duminică, de duminică, Sfânta Liturghie şi slujbele de la miezul nopţii în fiecare Post, Sfântul Maslu, aşa cum sunt orânduite în orice mănăstire. „Cu ajutorul credincioşilor, care au donat bani, am făcu cupola şi turlele. Când am venit prima oară, ploua în biserică şi coteam zăpada iarna.”, ne-a declarat în urmă cu câţiva ani părintele stareţ.

Luni, 17 mai, Mănăstirea „Sfânta Treime” îşi sărbătoreşte hramul, slujbă la care sunt invitaţi zeci de preoţi, inclusiv Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Calinic. Sunt aşteptate şi microbuze cu credincioşi din Câmpulung şi Muscel la cea mai mare sărbătoare a lăcaşului religios, a cărui faţă s-a schimbat de când este condus de Părintele Stareţ Ioachim. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!