Parcă ar fi condus Câmpulungul de o „glugă de coceni”, lipsită totalmente de reacţie, de îşi permit unele dintre instituţiile judeţene să-şi bată joc de puţinul care merge bine în oraş. Aşa cum sunt Liceele „Dinicu Golescu” şi „Dan Barbilian”, cotate, din punct de vedere al valorii, între primele cinci din judeţ. În ciuda performanţelor copiilor instruiţi aici, s-a împrăştiat o vorbă, care depăşeşte dimensiunile unui simplu zvon, de vreme ce a fost discutată la nivel de conducere, potrivit căreia Inspectoratul Şcolar ar avea de gând să „uşureze” grila de şcolarizare cu câte o clasă. Purtătorul acestor veşti revoltătoare în Consiliul Local a menţionat caracterul lor neoficial, în sensul că, până joia trecută, nu erau emise decizii certe de tăiere a numărului de clase la cele două şcoli. Dar directorii tuturor unităţilor şcolare din judeţ au fost convocaţi la ISJ Argeş, subiectul şedinţei constituindu-l pierderea de clase şi, pe cale de consecinţă, de ore pentru profesorii afectaţi de împuţinarea elevilor. După care sindicaliştii – cel puţin, în cazul „Dinicu Golescu” -, i-au alertat pe manageri şi dascăli în privinţa pericolului de a rămâne fără 30 de elevi. 60, cu cei de la „Dan Barbilian”. Şi să fi fost pură intenţie, fără şanse de concretizare, tot este dureroasă chiar şi răsuflarea unui asemenea scenariu în cancelariile celor două instituţii, care ar fi trebuit protejate numai datorită nivelului la care fac educaţie.
ISJ „măcelăreşte” cifra de şcolarizare a două licee, iar primarul susţine că habar nu are
Şedinţa de Consiliu de joi, 30 mai 2019, a debutat cu anunţul mesagerului Colegiului „Dinicu Golescu”, consilierul local Cristi Creţu, sosit cu noutăţi scandaloase: planurile făcute de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean de a realiza norma de clase tăiate în Argeş pe seama Câmpulungului! Unde, culmea, funcţionează două licee aflate între primele cinci din judeţ, ca nivel al performanţelor şcolare. Şi ca nedreptatea să fie completă, ele sunt cele care pierd câte o clasă, în total 60 de elevi, care vor fi privaţi de a începe cursurile liceale, în această toamnă, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Liceul Teoretic „Dan Barbilian”. Nemaivorbind despre faptul că atât corpul profesoral, cât şi părinţii şi copiii şi-au făcut nişte planuri pe seama ofertei educaţionale, bazate pe cifrele de şcolarizare, comunicate la început de an. Iar cu două săptămâni înainte de Evaluările Naţionale, se văd nevoiţi să-şi reconsidere opţiunile, ca să fie siguri că nu rămân pe dinafară.
Mobilizarea directorilor de şcoli la Piteşti, joi, 30 mai, la convocarea inspectorului general Dumitru Tudosoiu, a fost pusă în mişcare de un ordin din 28 mai 2019 al Ministerului Educaţiei Naţionale, care, în esenţă, prevede diminuarea numărului de clase la liceele teoretice. La Câmpulung sunt afectate „Dinicu Golescu” şi „Dan Barbilian”, propuse să rămână fiecare fără o clasă, tăiată în favoarea şcolilor profesionale. Dar nu la vreo profesională de la noi. Măsura priveşte şi fostul Industrial, care pierde o clasă de liceu, dar care se va regăsi la profesionala de la Colegiul Tehnic.
Săptămâna trecută, când Consiliul Local a fost avertizat degeaba de colegul profesor, care a eşuat în încercarea de a mişca majoritatea lui Liviu Ţâroiu, ordinul ministerului nu fusese publicat încă în Monitorul Oficial. Dar şi să fi fost un „foc de paie”, irită numai gândul că oficialii de la Inspectorat s-au putut orienta către două unităţi câmpulungene foarte bune, când la Piteşti sunt destule şcoli plasate mult sub nivelul celor afectate de la noi. Or, la Piteşti, tăierea planificată era tot de trei clase, dar nu de la instituţii de top.
În afara majorităţii consilierilor care lăsau impresia că n-au ei căderea să conteste decizia “generalului” Tudosoiu, invocând aşteptarea până la publicarea ordinului în Monitorul Oficial – după care chiar nu mai era nimic de făcut -, şi primarul a băgat capul în nisip ca struţul. „Eşti primul care îmi dă o astfel de informaţie, n-o cunosc, o să iau legătura cu Inspectoratul. Acum zece minute, am avut întâlnire cu directorul tău (n.r Petre Parghel) şi nu mi-a povestit nimic de treaba asta.”, a făcut pe niznaiul Ţâroiu. Nu l-a crezut nimeni, mai cu seamă că Parghel a fost la discuţia cu sindicatul purtată în ziua şedinţei de Consiliu, după întrunirea de la Inspectorat cu directorii de şcoli din judeţ. „Când mă retrag de aici, o să iau legătura cu Inspectoratul, să văd despre ce este vorba. Probabil că n-a luat o hotărâre, a făcut o convocare cu directorii, s-a consultat. Mâine, îi fac scris, fac şi la minister, că nu mi-e greu.”, a scăpat de subiectul ingrat Liviu Ţâroiu, pe care îl calcă în picioare inspectorul general cu asemenea intenţii ascunse, după cum vrea primarul să credem. Dar noi credem că ştia foarte bine ce i se pregăteşte Învăţământului local.
Profesorii, susţinuţi de Asociaţia de Părinţi de la „Dan Barbilian”, ripostează
În ultima zi a săptămânii trecute, cadrele didactice de la Liceul „Dan Barbilian”, care nu se află la prima experienţă de acest fel, fiind „scurtcircuitate” cu asemenea şocuri aproape la fiecare sfârşit de an, au întocmit o scrisoare deschisă, prin care cer demisia ministrului Ecaterina Andronescu. Deşi puteau foarte bine s-o ceară şi pe a inspectorului general, care a făcut selecţia şcolilor cu efective micşorate. „În urma Ordinului de Ministru 4507, din 28 mai 2019, privind cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020, cadrele didactice din Liceul Teoretic „Dan Barbilian” contestă această decizie, considerând-o ilegală şi abuzivă şi cer demisia Ministrului Învăţământului. Corpul profesoral al Liceului Teoretic „Dan Barbilian” îşi exprimă nemulţumirea şi îngrijorarea în legătură cu efectele negative pe care această decizie le va avea asupra liceelor teoretice, cu precădere asupra liceului nostru, atât în rândul profesorilor, cât şi al elevilor. Repercusiunile acestui ordin vor duce la un dezechilibru major şi la anularea ultimului proiect de încadrare pe care liceul nostru l-a înaintat, în termen legal, ISJ Argeş.
Ilegalitatea acestui ordin este determinată de faptul că cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar au fost aprobate de Guvern în baza planurilor de şcolarizare elaborate de fiecare Inspectorat Şcolar Judeţean, în data de 24 aprilie 2019, ele neputând fi modificate retroactiv, prin încălcarea legii. De asemenea, trebuie luat în calcul şi faptul că vor fi afectate inclusiv catedrele profesorilor titulari (care ar putea intra în restrângere) sau suplinitori, mulţi obţinând, până în momentul actual, continuitate şi transfer.
Liceul nostru şi-a prezentat oferta educaţională în conformitate cu planul stabilit, ceea ce conduce la o dezinformare şi bulversare în privinţa orientării şcolare a elevilor de clasa a VIII-a. În plus, prin transformarea a 170 de clase cu profil teoretic în clase pentru şcoli profesionale, se va ajunge, în mod paradoxal, la situaţia în care elevi cu medii peste 7 la Evaluarea Naţională nu vor avea acces la un liceu teoretic, răsturnându-se, astfel, sistemul de valori.
Impactul psihologic este cu atât mai mare cu cât profesorii din liceul nostru şi-au dovedit profesionalismul prin rezultatele deosebite obţinute constant la examenul de Bacalaureat (spre exemplu, anul trecut, două eleve au absolvit cu notă maximă, iar promovabilitatea a fost de 98%) şi la olimpiadele pe discipline (în anul curent sunt şapte participări la faza naţională).
Dincolo de situaţia particulară a liceului nostru, această măsură abuzivă afectează dramatic 30.000 de elevi care contau pe locurile din liceele teoretice, privându-i de educaţia corespunzătoare pregătirii lor, afectează familiile acestora, afectează pe termen mediu şi lung mediul universitar şi economic, cu consecinţe grave pentru întreaga societate.
Prin urmare, neexistând nicio fundamentare şi nicio consecinţă favorabilă a ordinului de ministru, solicităm revocarea acestuia şi demisia ministrului Învăţământului, responsabil pentru acest abuz.”, scriu dascălii de la „Dan Barbilian”, ale căror semnături însoţesc adresa prezentată public de Asociaţia de Părinţi „Dan Barbilian”.
Un protest care a culminat cu o grevă a profesorilor liceului amintit a contramandat planuri asemănătoare ale Inspectoratului ivite în trecutul recent, care, nu se ştie din ce motiv, tot ameninţă cu împuţinarea elevilor şcoala cu cea mai multă disciplină şi cele mai bune performanţe. În cazul „Dinicu Golescu” şi „Dan Barbilian” nu stau în picioare argumente legate de reducerea populaţiei şcolare, când liceele câmpulungene încă se adresează unei zone cu peste 100.000 de locuitori, cu toată orientarea elevilor de la margine de Muscel către Braşov şi Piteşti. Magda BĂNCESCU