Nişte investitori străini vor teren la Schitu Goleşti, ca să deschidă o fabrică de echipamente electrocasnice
Afirmaţia conţinută de titlul acestui articol, extrasă din procesul-verbal al întrunirii Consiliului local Schitu Goleşti din luna aprilie, a fost lansată de conducătorul comunei în contextul unei solicitări de teren venite la Primărie. Şi nu din partea oricui, ci a înşişi reprezentanţilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care le informau pe autorităţile din localitatea musceleană despre intenţia unui investitor străin de achiziţionare a unui teren de aproximativ şase hectare. Pe acest teren, dezvoltatorul doreşte să-şi deschidă o fabrică pentru producţia de echipamente electrocasnice. Neştiind ce răspuns să dea adresei ajunse la Primărie pe la începutul lunii martie şi considerând că decizia trebuie luată împreună cu forul legislativ, primarul Miriţă le-a prezentat-o consilierilor. „Ni se solicită să transmitem dacă avem în perimetrul nostru administrativ un astfel de teren disponibil.”, i-a informat Executivul pe aleşi, care ar fi păcat să dea cu piciorul unei oportunităţi care înseamnă bani la bugetul local. Tocmai pentru a nu rata această şansă nesperată, atenţia s-a îndreptat către imaşul concesionat matriţeriei italiene, care, momentan, n-a fost fructificat.
„Suntem în situaţia de a prelua terenul de la fosta S.N.C. Ploieşti. Trebuie să primim terenul unde a fost amplasat anterior depozitul de explozibil.”, este planul A al primarului Vasile Tudorel Miriţă, care are şi un plan B: „Noi am concesionat o suprafaţă societăţii Fontana. Dacă nu se respectă clauzele contractuale, acest contract poate fi reziliat.”, a sunat a avertisment intervenţia şefului Executivului, care nu poate refuza un investitor în căutare de amplasament, în timp ce altul beneficiază de un teren care nu-i foloseşte la nimic.
„Nu cred că ar trebui să ne grăbim cu rezilierea contractului.”, a sărit în apărarea italienilor de la Fontana consilierul Constantin Balcă, pentru care primarul Miriţă a avut o justificare a poziţiei sale: „Desigur că nu ne grăbim, vom analiza în amănunt şi acest aspect. Acum, se comunică mai greu cu conducerea acestei firme, pentru că în conducerea firmei de la Schitu Goleşti partea română nu mai este reprezentată.” „Partea română”, adică fostul director Claudiu Lupaş, a fost şi el prezent la acea şedinţă, dar în calitate de reprezentant al firmei care a concesionat, în urmă cu şapte ani, fosta unitate militară.
Amintim că, la sfârşitul lunii martie 2017, Consiliul Local a fost de acord să concesioneze direct un teren de 64.343 mp matriţeriei italiene. Cele peste 6,4 hectare, solicitate de SC Fontana Pietro Romania SRL, se încadrau în categoria de folosinţă „păşune” şi sunt situate în punctul „La Bănică”. În vara anului 2016, la Primărie ajungea o adresă din partea companiei, care intenţiona să obţină încă un lot consistent din proprietatea publică, pentru extinderea halelor industriale, în vederea fabricării de matriţe auto. Consilierii au aprobat solicitarea investitorului, permiţându-i să-şi mărească unitatea pe terenul din intravilanul comunei, în schimbul unei redevenţe de 23.662 lei/an. Durata concesiunii a fost fixată la 49 de ani.
Potrivit studiului de oportunitate, terenul amplasat în satul Lăzăreşti „are ca destinaţie extinderea construcţiilor actuale, deţinute de SC Fontana Pietro Romania SRL, pe terenul vecin, situat la Nord, în vederea realizării unei investiţii în domeniul industriei auto.” Suprafaţa care s-a concesionat fără licitaţie publică are următoarele vecinătăţi: la Nord, SC Fontana Pietro Romania SRL, la Est, Unitatea Administrativ – Teritorială Mihăeşti, la Vest – Lot 2, la Sud, Lot 4, conform unui act de dezlipire din 14 februarie 2017, încheiat la un birou notarial. Contractul de concesiune prevede situaţia încetării sale „în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului” şi viceversa. M.B.