La un an distanţă de momentul lansării primului avertisment de reziliere a contractului la adresa firmei Euro Consult Project, primarul Ion Pădureanu a iniţiat acţiunea în instanţă. Un imbold i l-au dat auditorii Curţii de Conturi care, vara trecută, au depistat în evidenţele Primăriei Godeni o plată nelegală făcută în favoarea omului de afaceri Dorel Geamănu, în 2016, anul în care acesta a câştigat licitaţia pentru consolidarea clădirii centrale a comunei, în care funcţionează administraţia publică locală. După ce a încasat 150.000 de lei în avans, afaceristul a întreprins câteva lucrări în partea din spate a imobilului Primăriei, după care şantierul şi-a încetat munca. De doi ani, investiţia este suspendată, deşi, dacă şeful Executivului demara demersurile de rupere a contractului cu Geamănu primăvara trecută, în loc să irosească întreg anul 2018 cu ameninţări cu judecata la adresa lui, în prezent, avea alţi constructori pe schele, pentru a continua reparaţiile lăsate baltă la scurt timp de la debut. Pe 25 aprilie 2019, în Joia Mare, la Judecătoria Câmpulung era înregistrată acţiunea autorităţilor locale de la Godeni, care au apelat pentru acest proces la serviciile unui apărător profesionist, împotriva firmei Euro Consult Project, de la care are de recuperat aproape 200.000 lei.
Prejudiciul, constatat în vara lui 2018, procesul pentru recuperarea lui, iniţiat abia în primăvara lui 2019
Istoricul litigiului proaspăt declanşat, după decesul patronului firmei chemate în instanţă, a început cu o hotărâre a Consiliului Local Godeni, adoptată pe 9 aprilie 2019, într-o şedinţă de îndată. Primarul Pădureanu le-a cerut aleşilor să fie de acord cu încheierea unui contract de asistenţă juridică pentru reprezentarea în instanţă a intereselor Primăriei Godeni în procesul deschis împotriva SC Euro Consult Project SRL, pentru recuperarea sumei de 194.113 lei. Prejudiciul înregistrat de bugetul comunei şi descoperit de auditorii Camerei de Conturi Argeş, care au verificat, în vara anului 2018, documentele instituţiei. La control, angajaţii Curţii de Conturi au constatat plăţi nelegale, în sumă de 150.000 de lei, efectuate în anul 2016, pentru investiţia de „Consolidare a sediului Primăriei Godeni – Corp C1”. Banii intraţi în contul lui Geamănu înainte de începerea lucrării reprezentau contravaloarea unor avansuri nejustificate acordate constructorului. Cu majorările de întârziere calculate la momentul controlului, de 31.276 lei – majorări care vor fi actualizate până la data recuperării integrale a debitului -, valoarea de recuperat ajungea la 181.276 lei. Asta, vara trecută, pentru că actualizarea sumei a crescut miza procesului la 194.113 lei.
La întrunirea de îndată, la care aleşii au fost de acord să-şi angajeze un avocat, unul dintre consilierii opoziţiei l-a întrebat pe Ion Pădureanu de ce s-au dat bani în avans. „Era stipulat în contract.”, şi-a apărat poziţia şeful Executivului, care a mai susţinut că n-a prezentat contractul cu firma lui Geamănu Consiliului Local, pentru că nu i l-a solicitat nimeni. Iată cum nepăsarea autorităţilor legislative, care doar ridică mâna la cerinţele Executivului, fără să se documenteze în prealabil dacă e legal sau nelegal ce votează, încurajează şefii de administraţii publice să facă ce doresc cu banul public. Or, în acest caz, o fi stipulat contractul un avans, dar lucrătorii Curţii de Conturi au concluzionat că ajutorul acordat executantului reprezintă „plăţi nelegale din creditele bugetare”. Tocmai de aceea au impus Primăriei, după controlul din 4-31 iulie 2018, „recuperarea prejudiciului stabilit în timpul misiunii de audit financiar la nivelul sumei de 181.276 lei, din care 150.000 lei debit, reprezentând avansurile nejustificate acordate constructorului, şi 31.276 lei, majorări de întârziere aferente, calculate de la data acordării avansurilor, până la data acţiunii de audit financiar, care vor fi actualizate până la data recuperării integrale a debitului.”
Consilierii puterii îl susţin pe primarul care a acordat „plăţile nelegale”, potrivit celor de la Curtea de Conturi
Subiectul „plăţii în avans” a revenit în dezbaterea Consiliului Local şi pe 22 aprilie 2019, când aleşii şi-au reluat locurile în sala de şedinţe, la întrunirea ordinară din lună. Şi a revenit în contextul în care primarul şi susţinătorii săi politici s-au plâns de insuficienţa fondurilor, la aprobarea bugetului local. „Este adevărat că nu avem bani cum au alte comune, dar cum dăm bani în avans?”, l-a interpelat liberalul Ion Aldea pe primarul social-democrat, care a avut un răspuns pentru acesta: „În contractul de execuţie se prevedea plata în avans. Dacă am plătit, s-au cumpărat materialele necesare lucrării, din care o parte au fost puse în operă, iar restul sunt inventariate.”
Dacă, în cazul primarului, era de înţeles să apere relaţia contractuală care s-a dovedit dezastruoasă pentru bugetul public şi banii cetăţenilor, unii dintre consilierii de la Godeni lasă impresia că nu-i afectează pierderea înregistrată, punându-l la zid pe colegul care a cerut explicaţii tardive. „La şedinţa extraordinară, domnul primar a spus că se prevedea în contract plata în avans, dar probabil că, de la şedinţa trecută şi până acum, domnul Aldea a uitat sau nu a fost la şedinţă.”, a comentat ironic consilierul Ion Tănase, susţinut de preşedintele de şedinţă, Constantin Costea, care a refuzat să-i acorde un al doilea drept la replică liberalului.
Procesul se mută de la Judecătoria Câmpulung la Tribunalul Argeş
Primul termen al procesului iniţiat pe 25 aprilie 2019 s-a consumat săptămâna trecută, pe 9 mai 2019. Judecătorul câmpulungean a admis excepţia necompetenţei materiale a instanţei municipale, invocate din oficiu, şi a declinat competenţa soluţionării cauzei în favoarea Tribunalului Argeş – Secţia Civilă, care a fixat un prim termen pe 19 iunie 2019. Acţiunea de reziliere a contractului cu Euro Consult Project este dublată de una având ca obiect sechestrul asigurător.
Relaţia profesională a lui Pădureanu şi Geamănu, uniţi de contractul de execuţie a lucrărilor la sediul Primăriei, sever afectat de crăpături ale pereţilor şi infiltraţii ale apei care probabil că i-au şubrezit rezistenţa, a început pe 31 octombrie 2016. La acea dată, contractul de consolidare şi reabilitare a clădirii Primăriei Godeni i-a fost încredinţat firmei câmpulungene Euro Consult Project SRL, administrată de omul de afaceri Dorel Geamănu, care a oferit cât a estimat proiectantul: 259.493,53 lei sau 57.693,43 euro. Aproape tot anul 2017, laitmotivul stagnării unui proiect care avea de toate – studii, bani şi constructor – l-a constituit, aşa cum a reieşit din dezbaterile Consiliului Local, refuzul proprietarului magazinului-bar din clădirea Primăriei de a elibera spaţiul. Spaţiu care aparţine Consum Coop Stâlpeni, coproprietară asupra clădirii. Cooperaţia i-a închiriat partea sa din imobil lui Florin Olteanu, inginer cadastrist şi fost candidat la funcţia de primar din partea ALDE.
Până să se ajungă la diferendul cu Cooperaţia, ca proprietară, şi cu locatarul acesteia, Dorel Geamănu a întreprins câteva lucrări, în partea de imobil aparţinând Primăriei. Jumătate din anul 2017, primarul i-a tot informat pe consilieri că a luat legătura cu administratorul firmei, căruia i-a pus în vedere să urgenteze lucrările, însă constructorul a motivat că nu poate lucra din cauza lui Florin Olteanu, chiriaşul Cooperaţiei. Aşa s-a născut primul avertisment public al primarului Ion Pădureanu, care anunţa pe toată lumea că, dacă, pe 10 aprilie 2018 – a treia zi de Paşti -, firma nu este la muncă, îi reziliază contractul şi o acţionează în judecată. La fel, Cooperaţia, dacă, pe 10 aprilie, muncitorii lui Geamănu erau împiedicaţi să intre în spaţiu.
Pe parcursul anului 2018, au curs şi alte ultimatumuri ale lui Pădureanu, având ca temă deschiderea unor procese împotriva celor care zădărniceau investiţia. Ultimatumuri a căror punere în practică a fost amânată până după decesul omului de afaceri, de la a cărui firmă primarul era sigur că recuperează banii localităţii şi dacă SRL-ul intră în faliment. Potrivit celor mai proaspete informaţii comunicate de primar aleşilor locali, Consiliul Judeţean ar fi dispus să finanţeze reparaţiile la Primărie, asta ca să nu se distrugă mai rău până la soluţionarea litigiului cu firma de la care ne îndoim că mai „pupă” vreun leu înapoi. Magda BĂNCESCU