Escrocii de meserie nu sunt numai inventivi, ci şi tupeişti, mai ales atunci când doresc să câştige uşor sume mari de bani. Poliţiştii atrag în permanenţă atenţia oamenilor să nu cadă în capcanele întinse de infractorii care vor să îi înşele prin diverse tehnici, indiferent că vorbim de modul de abordare, prin telefon, internet, livrare de produse prin curierat, etc. Mai nou, oamenii legii vorbesc despre un alt nivel al metodei „Accidentul”, care a făcut deja victime în Bulgaria, existând toate şansele ca escrocheria să ajungă şi la noi în ţară.
Primele victime, în Bulgaria
Chiar dacă este printre cele mai vechi metode, trebuie să ştiţi că infractorii au prins un tupeu incredibil în ultima perioadă. Pentru că au văzut că nu mai merge povestea cu trimisul banilor la diverse sucursale ale unor bănci şi, pentru a fi credibili, ei se dau acum poliţişti, care le cer ajutor potenţialelor victime în speţe închipuite. „Infractor: Alo, bună ziua, sunt poliţist şi vă solicit sprijin într-o speţă. Victimă: Vă rog. Cu ce pot să ajut? Infractor: Veţi fi sunat, în curând, de cineva care o să vă ceară bani. Nu vă speriaţi! Nimic din ce va spune nu e real… dar vă rog să intraţi în jocul lui! Daţi-i ce vă solicită, noi îl prindem şi vă restituim banii. Victima, de bună credinţă şi convinsă că ajută un poliţist, face ce i se spune. Abia când nu îşi mai recuperează suma de bani plătită, realizează că a fost înşelată. S-a întâmplat în Bulgaria, dar ştim cu toţii că fenomenul infracţional nu ţine cont de graniţe… E bine să ştiţi! E bine să fiţi informaţi şi să le transmiteţi, la rândul vostru, celor pe care îi cunoaşteţi. Infractorii: cetăţeni bulgari. Victimele: cetăţeni bulgari. Prejudiciul: peste 500.000 de euro. Din ţara noastră cumpărau cartele, telefoane şi se cazau în diferite locaţii, pe care le schimbau permanent. După 17 percheziţii simultane, în România şi Bulgaria, gruparea infracţională a fost destructurată. Sperăm ca, în ţara noastră, Metoda „Accidentul” să dispară de tot, nicidecum să treacă la nivelul următor. Cu implicarea noastră, cu sprijinul vostru… Chiar şi aşa, e mai bine să fiţi preveniţi decât păcăliţi. Să aveţi primăvară în suflet, oameni buni!”, este mesajul de avertizare al Poliţiei Române, postat pe pagina de Facebook.
Sfaturile poliţiştilor
Pentru a nu deveni victime ale unor înşelăciuni, poliţiştii vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie. Verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator, nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme. Un alt sfat este să nu acceptaţi schimburi de bunuri sau aşa zise chilipiruri şi să nu permiteţi accesul în locuinţă sau în curtea imobilului a persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenţia dumneavoastră şi, ulterior, veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani. În niciun caz, nu achitaţi niciodată sume de bani în avans pentru ridicarea unor premii şi nici nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, etc.) sau date despre familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi persoanelor cu care intraţi în contact aparent întâmplător.
Pentru a evita să fiţi înşelaţi, nu daţi crezare aşa-ziselor informaţii telefonice de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi care pretind că reprezintă rudele dumneavoastră „implicate” într-un accident rutier şi nici nu efectuaţi niciun transfer bancar în contul unor necunoscuţi şi nu înmânaţi bani persoanelor care sunt trimise la uşa locuinţei dumneavoastră sau cu care vi se solicită să vă întâlniţi.
Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.
Alex BARBU