Planurile de transferare a parcărilor din jurul Pieţei Centrale, pe seama cărora încasează bani directorul Ionel Vlădescu, la ADP l-au pus pe gânduri nu numai pe actualul beneficiar al unor venituri, teoretic, îndestulătoare, ci şi pe cei şase încasatori, scoşi din schemă de tehnica modernă. După cum am anunţat cititorii, chiar dacă bugetul pe 2019 nu conţine nicio alocare bugetară referitoare la implementarea programului de taxare a parcajului central, Liviu Ţâroiu vorbeşte despre punerea lui în practică începând din acest an. Şi începe cu Sudul municipiului, împrospătat în 2018, pe tronsonul „Bărăţie” – „Dinicu”, căruia îi adaugă zona din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” – doar n-a dărâmat de pomană Teatrul de Vară – şi, mai spune el, altă amenajare, pentru realizarea căreia a ciupit finanţarea păstrată pentru podul din Tabaci. Este vorba despre spaţiul amenajat în faţa Şcolii „Nanu Muscel”, veşnic ocupat de maşini, a căror staţionare va fi posibilă, într-un viitor cât mai apropiat, numai contra cost.
Să vedeţi atunci cu câtă uşurinţă veţi găsi un loc în care să vă lăsaţi autoturismul, cunoscând ce „zgârie brânză” populează târgul, în stare să facă puţintică mişcare, când vine vorba să bage mâna în buzunar după leul aferent unei jumătăţi de oră de parcare. Sporovăind despre bani, primarului i s-a făcut poftă de încasări mai mari decât cele produse de perimetrele indicate şi a plusat cu bulevardul, unde trasajul lăsat moştenire de Geantă permite aplicarea proiectului pe Negru Vodă şi Republicii, până la intrarea lor în şantier. Şi aşa avem o îndoială că executanţii din Piaţa Primăriei, realii câştigători ai licitaţiei, la care a fost împinsă în faţă o firmă existentă doar pe hârtie, deplasează logistica necesară după aprobarea bugetului, cum visa cu ochii deschişi Ţâroiu, într-o declaraţie publică la tv. Şi, în afara bulevardului, ar mai fi „mina de aur” a Pieţelor, parcările care, în opinia administratorului, justifică job-urile a şase încasatori, pe care, cu siguranţă, i-au trecut căldurile auzindu-l pe primar că are de gând să-i înlocuiască cu două parcometre. De aceea spuneam la început că nu numai Vlădescu a avut motiv să-l înjure pe Ţâroiu, care îl va lăsa fără o sursă sigură de venituri, ci şi cei şase angajaţi ale căror servicii nu vor mai fi necesare.
Aflându-ne într-o perioadă electorală, nu dădea bine pentru PSD-istul şef peste Câmpulung să spună că-i dă pe cei şase afară, deşi este logic că nu mai are de ce să-i ţină. Cu camerele tv aţintite spre ei, primarul, vicele şi şeful ADP le-au căutat de muncă, ipotetic vorbind, necăjiţilor cu slujbele în curs de restructurare. Şi cea mai la îndemână variantă a fost trecerea lor pe schema ADP-ului. Ca să facă ce? Căci inşii aceştia sigur nu pun mâna pe mătură ori sapă, după ce, ani buni, au plimbat un chitanţier în jurul Pieţei. Dacă vor de muncă, pun mâna pe ce li se dă să facă, îşi exprimă convingerea, cu alte vorbe, directorul Pătru, potrivit căruia batalionul disciplinar „Panseluţa” nu este cel mai mare rău care li se poate întâmpla nou-intraţilor în „gaşcă”. Asta a sunat a avertisment, mai degrabă, la adresa actualilor subordonaţi, obişnuiţi cu ritmul cătinel şi pe loc, cărora superiorul le transmite că le schimbă posturile. Adică îi trece de la varianta soft, parfumată şi catifelată, la cea hard, cu târnăcopul la purtător. La „munca de ocnă”, cum s-au văitat nişte cetăţeni obligaţi de instanţă să presteze în folosul comunităţii.
Totuşi, ca să nu-i supere pe viitorii disponibilizaţi, taman cu un an înainte de locale, vor fi păstraţi, chipurile, tot la parcări. La supraveghere de parcări, sarcină împărţită deja între ADP şi Poliţia Locală. Păi, la puhoiul de supraveghetori propuşi, iar o să-l auzim pe Ţâroiu văitându-se la microfoane că ce “luăm pe mere dăm pe pere”. Adică plăteşti o liotă de inşi ca să verifice dacă taxa a fost plătită ori ba, la parcometru sau prin SMS/card, când, cu un sistem de supraveghere video „beton”, răreşti personalul cu atribuţii de monitorizare. Dacă municipiul nostru avea camere de performanţa celor achiziţionate de Toader, la Lereşti, ori Boncoi, la Valea Mare, subiectul patrulelor de “urmăritori” era rezolvat. Angajaţii care urmăresc monitoarele din Primărie – în caz că le urmăreşte cineva – pot introduce ei numerele maşinilor staţionate în parcările publice în aplicaţia pe care încearcă să ne-o vândă timişorenii care au dezvoltat-o. Aplicaţie prin care, vă amintim, se poate face plata prin SMS sau card şi la care sunt conectate şi parcometrele. Şi doar unde se constată că sunt nereguli, merge echipajul pentru sancţionare.
Aşadar, nu trebuie să alerge ca nebunii, din parcare în parcare, purcoiul de încasatori reciclaţi, împreună cu comunitarii, când aproape totul poate fi verificat din faţa unui monitor. Cu condiţia să ai camere video multe şi bune. Or noi nu le avem şi nici bugetul pe 2019 nu conţine ceva în acest sens. De fapt, nici parcometre nu conţine, dar, probabil, Ţâroiu ştie ceva despre generozitatea lui Dragnea pe punctul a se revărsa peste Câmpulung.
Raţiunea uşurării lui Vlădescu de parcări e simplă: banii care intrau în bugetul Pieţelor îi ia primarul, ca să-l cităm pe Ţâroiu pus pe glume glumeţe. Dacă nu-i ia primarul, ceea ce taxează şi încasează ADP-ul se varsă în conturile Primăriei, pustiite după gătarea excedentului. Încheiem într-o notă optimistă, nu pentru Vlădescu, ci pentru subalternii rămaşi fără carneţelul cu bonuri: cei doi-trei „mai spălaţi”, după Ţâroiu, sau „mai isteţi, care ştiu să lucreze cu un smart phone”, după Pătru, sunt salvaţi.