12/06/2025

Prefectura a demarat operaţiunea de recoltare a urşilor periculoşi Fiara care era să omoare un pădurar va fi împuşcată

Numărul urşilor a crescut semnificativ la nivelul întregii ţări, după ce, în urmă cu câţiva ani, autorităţile au interzis vânătoarea acestora. În judeţul Argeş, situaţia este una îngrijorătoare, de-a dreptul dramatică în unele zone, iar sălbăticiunile reprezintă un pericol real pentru gospodăriile oamenilor ce nu trebuie ignorat. Fiarele au dat iama în zeci de gospodării, chiar şi în mediul urban, au omorât animale domestice, au atacat oameni (a existat chiar şi un deces, în 2017, la Aninoasa), dar nimeni nu a luat vreo măsură concretă, pentru a gestiona acest fenomen. Ultimul caz este cel al pădurarului din Rucăr, care a fost atacat şi rănit grav într-o pădure din zona Brătioara – Albeştii de Muscel, în timp ce se afla cu alţi colegi în timpul unei activităţi de marcare a copacilor. Prefectul de Argeş, Emilian Dragnea, a vorbit despre această problemă, declarând că săptămâna trecută, în Argeş, au fost recoltaţi trei urşi.

Efectivele de urşi s-au triplat

Incidentul în urma căruia pădurarul din Rucăr era să-şi piardă viaţa a fost, dacă se poate spune aşa, picătura care a umplut paharul, determinând autorităţile judeţene să ia măsuri. Prefectul Emilian Dragnea a vorbit, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de presă, de la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, despre modul cum vor fi rezolvate cazurile grave. „Pe 4 – 5 aprilie, a fost recoltat un urs în zona Arefu, urmând să-l recoltăm şi pe cel din zona cetăţii Poienari. Azi-noapte (n.r. 10 spre 11 aprilie) a fost recoltat un alt urs din zona Nucşoara. Toţi aceşti trei urşi sunt cei care atacau gospodăriile şi existau aprobări pentru recoltarea lor, iar pentru cel de acum două zile, din zona Albeştii de Muscel, care a atacat un pădurar, avem înaintată documentaţia pentru obţinerea aprobării şi recoltarea acestuia. Sunt evenimente cu impact periculos la nivelul gospodăriilor şi al oamenilor, deoarece efectivele de urşi din Argeş sunt de aproape trei ori mai mari decât ar fi normal să fie în această perioadă şi trebuie să intervenim rapid. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, timp de aproape cinci ani, a fost interzisă vânătoarea urşilor. Trebuie făcut un inventar şi întocmite propunerile de relocare şi recoltare a urşilor, pentru ca, odată cu declanşarea sezonului propice turismului, să fim feriţi de evenimente neplăcute.”, a declarat prefectului judeţului Argeş.

Administratorii fondurilor cinegetice, obligaţi să înceapă demersurile de recoltare sau relocare a urşilor-problemă

Soluţia agreată de autorităţi pentru rezolvarea acestei probleme ar fi vânătoarea animalelor sălbatice, a mai precizat Emilian Dragnea, care în urmă cu doi ani, într-o emisiune televizată, declara că va lua măsuri încă de atunci pentru a stopa atacurile urşilor, ceea ce nu s-a întâmplat însă. 

Pentru a preveni incidentele de genul celui petrecut în pădurea din Albeştii de Muscel, Instituţia Prefectului Judeţului Argeş solicită administratorilor fondurilor cinegetice din judeţ să facă o analiză privind numărul exemplarelor de urs care pot ataca gospodării şi, implicit, oameni şi să înceapă imediat demersurile pentru relocare sau recoltare, în funcţie de fiecare situaţie. 

Reamintim că, recent, Muzeul Judeţean a închis Cetatea Poenari din comuna Arefu, una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului, după ce marţi, 26 martie, angajaţii instituţiei, care se pregăteau să însoţească spre fortăreaţă un grup organizat de turişti, au observat la baza scărilor un urs. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!