Direcţia Rutieră a ajuns în centrul unui scandal de pomină, care are la bază informaţiile potrivit cărora şeful instituţiei, chestorul Florentin Brăcea, muscelean la origine, din Câmpulung, ar urma să fie schimbat din funcţie din cauza situaţiilor repetate în care demnitari ai PSD au fost amendaţi pentru depăşirea vitezei. În schimb, Poliţia Română precizează că cercetarea şefului de la Rutieră nu are legătură cu aceste aspecte, ci cu celebrele plăcuţe de înmatriculare cu mesaj obscen, din vara anului trecut.
Brăcea, „într-o procedură avansată de destituire”
Sămânţa de scandal a încolţit în contextul în care senatorul PSD Claudiu Manda a rămas fără permis, după ce a fost prins de poliţişti în timp ce conducea cu 125 de kilometri pe oră într-o localitate din judeţul Giurgiu. În urma incidentului, soţul Olguţei Vasilescu a rămas pieton pentru o perioadă de 90 de zile şi a fost sancţionat cu o amendă de 1.305 de lei.
Într-o intervenţie telefonică pentru Ştirile B1 TV, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a subliniat că Florentin Brăcea este „într-o procedură avansată de destituire”. „Ştiu că domnul Brăcea deja este într-o procedură avansată de destituire din funcţia publică. Eu ştiu că domnul Brăcea, în opinia doamnei Carmen Dan, nu corespunde acestei funcţii. În opinia mea, da. Au declanşat o procedură de cercetare disciplinară cu încălcarea unor reguli de drept. Mai multe lucruri are în componenţă această poveste, dar un lucru este simplu: domnul Brăcea şi-a făcut datoria, îşi face treaba şi probabil că deranjează.”, a declarat Dumitru Coarnă. Întrebat dacă toată povestea a plecat de la scandalul plăcuţelor de înmatriculare anti-PSD, Coarnă a răspuns: „Da, de acolo a plecat. Domnul Brăcea a tratat acea situaţie în limitele legii. (…) Din câte ştiu eu, povestea cu domnul Manda a fost foarte simplă, şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat situaţia de fapt. Problema de fond este că, în momentul în care încerci să-ţi faci datoria conform fişei postului, devii indezirabil şi atunci trebuie să fii înlocuit cu unul care e obedient şi care răspunde „prezent” la tot ceea ce înseamnă solicitări politice”.
Şeful Direcţiei Rutiere, cercetat disciplinar încă din vara lui 2018
Poliţia Română a reacţionat la scurt timp după ce s-a afirmat că chestorul Florentin Brăcea ar putea fi demis din cauza faptului că soţul Liei Olguţa Vasilescu a rămas fără permis. Oficialii dezmint această informaţie şi precizează că anchetarea şefului Poliţiei Rutiere nu are nicio legătură cu incidentul în care a fost implicat senatorul Claudiu Manda. Aceştia susţin că procedura disciplinară asupra şefului Poliţiei Rutiere ar fi început în anul 2018, după scandalul plăcuţelor de înmatriculare anti-PSD. „Verificările faţă de chestorul de poliţie Florentin Brăcea au debutat la începutul lunii august 2018, iar, începând cu data de 6 noiembrie 2018, s-a declanşat cercetarea prealabilă faţă de ofiţer, întrucât, deşi a participat la Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (la sesiunile 69 – 72 ale Grupului de lucru pentru siguranţă rutieră), unde a fost aprobat amendamentul propus de Regatul Belgiei cu privire la posibilitatea folosirii numerelor de înmatriculare alcătuite numai din combinaţii de litere, ulterior, în luna iulie 2018, a solicitat să i se comunice în ce bază legală circula în România un vehicul care avea tocmai astfel de numere. Pe cale de consecinţă, situaţiile înregistrate în ultima perioadă, când unor persoane publice le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, nu au nicio legătură cu cercetarea prealabilă în derulare a chestorului de poliţie Florentin Brăcea.”, se arată într-un comunicat al IGPR.
O ascensiune rapidă
Florentin Brăcea s-a născut la Câmpulung, pe 9 mai 1975. După absolvirea Şcolii Generale nr. 2, a urmat cursurile Liceului „Dinicu Golescu”, după care a luat cu brio examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, deşi părinţii săi ar fi vrut să ajungă economist. La absolvirea facultăţii, în 1999, a fost repartizat la Poliţia Rutieră a IPJ Ilfov, iar pe 1 martie 2000 a fost transferat la Brigada Poliţiei Rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ca ofiţer operativ. După doi ani, din 15 aprilie 2002, până pe 15 august 2004 şi-a desfăşurat activitatea ca ofiţer examinator, după care, până la 15 septembrie 2006, a activat ca ofiţer specialist, tot în cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere a DGPMB. În acest timp, aproape nouă luni, Florentin Brăcea s-a aflat şi în echipajul antemergător care deschide coloana oficială a preşedintelui. Din 15 septembrie 2006, până pe 4 februarie 2010, a fost şeful Biroului Contravenţii al Brigăzii Poliţiei Rutiere a Capitalei, după care a fost avansat la funcţia de adjunct al şefului BPR. Din acest post, pe 28 mai 2014, s-a propus avansarea care l-a propulsat la conducerea Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române. La 35 de ani, Florentin Brăcea era deja comisar şef, iar la 41 de ani a ajuns chestor. Alex Barbu