20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Lumea a sărit pe primarul de la Stoeneşti cu reţeaua de gaz, apă şi canalizare şi cu drumurile neasfaltate

Liberalii din Muscel, în localităţile în care fac opoziţie, s-au înţeles să ceară primarului reţea de gaz natural, finanţată din bugetul acestui an. La Câmpulung, după cum am arătat în ediţia trecută, opoziţioniştii lui Liviu Ţâroiu solicită ca excedentul înregistrat la finele lui 2018 – care are deja destinaţia fixată – să susţină înfiinţarea şi extinderea infrastructurii pentru această utilitate „exploatată” electoral. Conform celor stabilite la şedinţele de partid, colegii de la Stoeneşti i-au înaintat şefului Executivului de la Stoeneşti aceeaşi doleanţă pentru bugetul anului 2019: includerea cheltuielii necesare introducerii reţelei de gaz în comună. Cu atât mai mult cu cât studiul de fezabilitate există, iar sursa de finanţare, în opinia acestora, o pot constitui tot economiile anilor trecuţi. La ce gâlceavă s-a încins în mediul on-line, cu opinii majoritar defavorabile primarului Paul Ion Marin, pe marginea planului investiţional raportat ca îndeplinit, omologul de la Câmpulung se poate declara fericit că pe orăşeni nu-i interesează cât a realizat din cât şi-a propus. 

Liberalii din zonă, înţeleşi să-şi facă imagine electorală cu reţeaua de gaz   

Trei consilieri locali de la Stoeneşti, Cătălin Iosifescu, Constantin Stuparu şi Marian Văcaru, i-au adresat primarului Marin o hârtie cu un conţinut aproape identic celei primite de Ţâroiu, adaptate, fireşte, la realitatea de la Stoeneşti şi costurile reţelei necesare în comună. Aceştia invocă în solicitarea lor Legea nr.167/2018, care modifică şi completează Legea nr.123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, în baza căreia administraţiile locale pot cofinanţa din fonduri proprii investiţiile în sistemele de distribuţie şi transport al gazelor naturale. „Având în vedere că preţul lemnelor a crescut de patru ori în ultimii ani, această prevedere legală constituie un motiv ca Stoeneşti să devină, treptat, o localitate în care toţi locuitorii şi agenţii economici să beneficieze de alimentarea cu gaze naturale. Ţinând cont de Legea 167/2018, vă solicităm derularea de investiţii în acest scop, cu fonduri care să fie prevăzute în proiectul de buget local pe anul 2019, vizând realizarea execuţiei a 12 km liniari de reţea de gaze naturale în satele Piatra, Stoeneşti şi Slobozia, urmând ca, în anii viitori, să alocaţi fonduri şi pentru alimentarea celorlalte sate. Conform studiilor făcute, cheltuielile din buget pentru aceste investiţii se ridică la 1.000.000 lei. Ca sursă de finanţare, indicăm excedentul bugetar al anului 2018, acesta cifrându-se la circa 2.200.000 lei.”, este cerinţa liberalilor din comuna musceleană pentru bugetul acestui an.

De la gaz, discuţia a deviat la drumuri, apă, punţi pietonale şi multe altele

De la reţeaua de gaz, care nu figurează printre realizările de până acum ale primarului Paul Ion Marin, căreia i s-au adăugat multe alte neajunsuri în comună, s-a pornit în mediul on-line, pe pagina „Stoeneşti Argeş România”, un amplu schimb de opinii, care a antrenat o mulţime de interlocutori. Fie oameni ai locului, fie cu rădăcini în comună, îndepărtaţi fizic de meleagurile natale. Dar cum revin în concedii la casa părintească, sunt la curent cu stadiul investiţiilor în locul de baştină, care pe unii îi mulţumeşte, pe alţii, ba. Fără îndoială, interviul acordat de Paul Ion Marin unui ziar de la Piteşti a stârnit o dispută atât de lungă, antrenând zeci de comentatori pro şi contra administraţiei publice locale, încât, vorba unuia dintre ei, n-a mai muncit nimeni în Stoeneşti în acea zi. Doar a scris pe Facebook. Pentru cititori le-am selectat pe cele cu „miez”, care prezintă lipsurile concrete ale comunei şi le-am dat la o parte pe cele referitoare la simpaticii şi antipatii politice, infrastructura de utilităţi şi cea rutieră fiind, totuşi, o temă serioasă, de actualitate, peste tot în ţară. 

8Cătălin Iosifescu: „Din moment ce dumnealui şi-a atins toate obiectivele, nu cred că avem ce-i reproşa, poate doar că şi-a ales nişte obiective prea „mărunte”. Oricum, e de apreciat faptul că se pricepe la chibzuirea banului şi să atragă sponsorizări private.”

8Florin Oancea: „Ce facem cu gazele? Ce facem cu asfaltarea străduţelor din centru-centru, chiar cele de lângă Primărie? Nu ştiu dacă au fost obiectivele dumnealui. Probabil, fiecare are în zona lui ceva să prezinte.”

8Cătălin Iosifescu: „Din moment ce nu le-a realizat, se pare că nu au fost! Iar gazele nu vor fi în obiectivele dumnealui nici în viitor (…). Cu gazele se pare că se aşteaptă fondurile europene, pe principiul că, dacă se zvoneşte că, peste cinci ani, se vor putea introduce gaze pe fonduri guvernamentale, de ce să cheltuim din banii de la bugetul local.”

8Dragoş Iarca: „Acum câteva luni, a spus că are proiectul făcut la gaze. Dacă tot nu are de gând să-l finalizeze, de ce cheltuieşte bani pe proiect?”

8Cătălin Iosifescu: „Cred că ar trebui să-l întrebi personal care îi sunt intenţiile, asta dacă te ţine.”

8Florin Oancea: „Cătăline, câte proiecte s-au făcut pe fonduri europene? Să ştim în cât timp putem aştepta gazele pe fonduri europene? Tu ştii, că eşti opoziţia din Consiliu.”

8Cătălin Iosifescu: „Ştii prea bine câte, dar vrei să se audă de la mine, pentru ca domnul primar să se supere pe mine şi nu pe tine: bani europeni în visteria Primăriei Stoeneşti, exceptând subvenţiile APIA pe izlazuri: 0.”

8Florin Oancea: „Domnul Paul pe mine nu se supără. În locul dumnealui chiar m-ar bucura asta, aş fi încântat să îmi spună cineva ce îşi doresc locuitorii. Dar trebuie să înţelegem cu toţii ca acestea sunt foarte importante pentru toţi locuitorii şi, în sondajul făcut, oamenii îşi doresc, în proporţie foarte mare, GAZE.”

8Dragoş Iarca: „Până la gaze, cu apa potabilă cum rămâne? Promite de zece ani că are proiect şi că, de la anul, încep lucrările!”

8Vlad Ovejanu: „Exact! Până să vorbim despre gaze şi alte lucruri „mari” pentru Stoeneşti, ar trebui rezolvată problema apei! Şi la momentul actual, martie 2019 , oamenii din Coteneşti (peste pod, Valea Coteneştilor) spală haine la mână încă de prin noiembrie şi le clătesc în gârlă! Iar apa pentru gătit şi gospodărie cară cu găleţile unii de la alţii (nemaiavând toţi fântână). E inadmisibil aşa ceva!”

8Florin Oancea: „(…) E normal ca apa să primeze, dar oamenii ar trebui să meargă toţi la Primărie, nu pe rând.”

8Vlad Ovejanu: „Oamenii s-au plictisit văitându-se şi primind promisiuni. S-au obişnuit cu gândul că nu va face nimeni nimic şi se descurcă cum pot. (…) Dacă mergeţi să vedeţi „reţeaua de apă” de pe Valea Coteneşti, veţi vedea cum se rezolvă problema în mintea actualilor din Primărie. Câteva ţevi de plastic atârnate pe stânci şi prin copaci şi un bazin plin de nămol şi frunze (care ajung în case când se dezgheaţă apa, cam prin aprilie-mai aşa).”

8Doru Bragă: „În afară de asfalt, de ce nu spune că a stricat stadionul de fotbal, bani europeni nu a accesat, că nu se pot fura, titlurile de proprietate sunt emise pe ochi frumoşi, alimentarea cu apă este groaznică, iluminatul stradal numai în centru şi multe altele! Păcat de oameni.”

8Adrian Vlad: „Domnul primar, lume rea, domnule! Cel mai bun primar ever! Anul acesta, a făcut cea mai mare investiţie, v-a lăsat să luaţi pietriş, a pus şi dânsul pietriş pe uliţe, ce mai vreţi, câte să mai facă şi dânsul? Mai terminaţi cu apa, avem ţuică.”

8Andrei Samoilă: „Bună asta cu ţuica, pentru că a lăsat să funcţioneze povernele cu apă din reţeaua de apă a comunei.”

8Maria Arsene: „Au trebuit trei mandate doar pentru proiectul „Apă-canalizare”, cred că prin anul 2080 se va finaliza!”

8Dragoş Stuparu: „Foarte multe realizări! Să nu întrebi pe nimeni şi să strici un teren de fotbal, să nu întrebi pe nimeni şi să faci o investiţie foarte mare într-o şcoala care, în scurt timp, nu va mai avea elevi, români etc. Acestea sunt cu adevărat realizări!”

8Dragoş Iarca: „Hai să fim drepţi! Cu stadionul nu cred că e de acuzat. În privinţa asta e vina noastră. Atunci când a început lucrarea, de ce nu am mers să îi spunem că nu e bine, că strica terenul? Am fost toţi luaţi de val şi mulţumiţi că ne face sintetic. La şcoală ai dreptate. Au investit inutil nişte bani.” 

8Alexandru Luca: „(…) În legătură cu stadionul, aveam 14-15 ani şi se discuta că vor să-i facă gard, să facă frumos pentru echipa de fotbal. Ce a ajuns? Nu mai avem echipă şi stadionul ciopârţit.”

8Laurenţiu Ioan Iosifescu: „Mă distrează copios discursul! 1.Cum să existe probleme cu apa într-o localitate înconjurată de dealuri, cu izvoare din belşug? E atât de simplu de rezolvat problema, încât e nevoie doar de o schiţă simplă de mână! 2.Se pare că la Stoeneşti e un mare merit dacă faci lucruri absolut normale; promovăm cultul personalităţii prin lucruri mărunte: păi, nu e normal să atragi în comună investitori, să le oferi un mediu propice şi mai apoi să culegi roadele? 3.A aduce gazele în comună prin conductă implică nişte costuri uriaşe, să ne arate şi nouă proiectul cu staţia de compresoare, cu traseul propus pentru conductă, etc. (…).”

8Dragoş Iarca: „Avem exemplu Rucăr. Şi la gaze, şi la apă. Dar noi nu vedem. Ne e frică să nu fim acuzaţi de plagiat.”

8Adrian Ovidiu Gancea: „Problema apei potabile este primordială. Dar lucrurile trebuie făcute cu cap şi într-o ordine logică: apă – canalizare – gaze – asfalt. Avem nevoie de toate aceste elemente în egală măsură. Dacă întâi se asfaltează ca pe urmă să apară soluţia şi pentru reţeaua de apă, va fi nevoie să se spargă asfaltul şi să se refacă (bani cheltuiţi în plus). Lucru valabil şi pentru reţeaua de gaze sau canalizare. (…)” 

8Dana Ioana Ionaşcu: „Oameni buni, dar cu satul Slobozia ce facem? Aici nu s-a făcut nimic! Probabil, nu facem parte din comuna Stoeneşti.” 

8Stoeneşti Argeş România (administratorul paginii): „În Coceşti e problemă mare cu şanţurile, şi pe pârâul lui Morcov la fel. Şi în stânga pârâului, şanţul acela de pe următoarea stradă, dacă vine apa pe pârâu, acolo va inunda.”

8Dana Ioana Ionaşcu: „Da, vor fi inundate casele, cum s-a mai întâmplat!” 

8Viorina Pîrlici: „Nu îl interesează nimic în Coceşti. Puntea… o să cădem în gârlă. Iluminat… e beznă, a râcâit pârâul, toată apa, toţi bolovanii şi toate mizeriile sunt la mine în grădină. Când plouă, apa vine, îmi intră în beci. Nu face nimic! Ruşine!”

8Dana Ioana Ionaşcu: „Probabil, o să facă puntea în momentul în care un copil va cădea în gârlă!”

8Andreea Oprescu: „Poate, peste încă 30 de ani, o să se facă! Că de când mă ştiu şi eu, este aceeaşi punte! Să le fie ruşine!”

8Robert Gabriel: „Este trist, dar nu cred că voi vedea vreodată asfalt în Slobozia, nici măcar îndreptate, nivelate, ce să mai vorbim de asfalt!” 

8Florina Chirilă: „În Coceşti, nici tomberon de gunoi nu există, explicaţia lăsa de dorit! Oricum, noi suntem amplasaţi pe fond forestier!”

8Stoeneşti Argeş România: „Eu stau în centru-centru, lângă Primărie, şi nu e niciun asfalt. Că unii au şi nu se gândesc decât la ei. Mult succes!”

8Ana Maria Herescu: „(…) Tu ai apă curentă? Pentru tine o fi un moft, ce faci cu wc-ul? A… în fundul curţii. La ce ne trebuie nouă canalizare? Ia spune, în ce condiţii merge copilul la grădiniţă? Te anunţ că suntem în anul 2019, iar de când am fost noi la grădi, nimic nu s-a schimbat. Nici primarul, nici condiţiile şi văd că nici gândirea limitată.” 

8Luiza Vîlcu: „În fiecare an, mă întorc acasă şi strada e aceeaşi, la intrarea în Stoeneşti, dinspre Câmpulung (pe rezervă la fel). Chiar nu poate să facă lucrurile astea importante pentru toţi, fiind un drum național? Dacă astea nu se văd, cum putem să vedem „realizările importante ce crede că a făcut”?”

8Dragoş Iarca: „Drumul naţional nu ţine de Primărie.” 

8Luiza Vîlcu: „Dar Primăria comunei trebuie să insiste pe lângă Consiliul Judeţean să repare străzile. Cel puţin, asta cred.”

8Florin Oancea: „Stoeneşti trebuie să devină o comună cel puţin la nivelul şi la condiţiile de viaţă ca vecina noastră, comuna Lereşti. Oamenii trebuie să treacă peste unele bariere gen: individualism şi invidie. Oamenii, la Stoeneşti, înţeleg aceste aspecte şi trec peste ele atunci când au scop comun, să beneficieze de toate condiţiile necesare: administraţie în folosul locuitorilor, respect maxim pentru locuitori din partea autorităţilor, apă potabilă, canalizare, gaze, etc. Aici, oamenii au demonstrat că înţeleg, oamenii ştiu ce vor.” “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!