Cazul unui tânăr, care, din milă, a fost lăsat să locuiască în casa părintească a unui om de afaceri, originar din Mioarele, ne-a fost semnalat, la finele săptămânii trecute, de o doamnă, de loc din aceeaşi localitate. Femeia susţine că tânărul, în vârstă de 38 de ani, riscă să ajungă pe drumuri, după ce proprietarul vrea să vândă imobilul, în condiţiile în care este foarte bolnav şi nu mai poate munci cu ziua prin sat, pentru a-şi câştiga existenţa. De partea cealaltă, autorităţile locale ne-au spus că bărbatul a ajuns în această situaţie din cauză că bea, plus că a distrus locuinţa care i-a fost pusă la dispoziţie de Jean Jordache, cel care a întemeiat firma Amplast.
„V.B. a fost instituţionalizat la Centrul de la Bughea de Jos, el este de undeva din Constanţa, am înţeles. A stat în casa domnului Iordache, cel cu Amplastul, care este plecat, dar l-a lăsat să stea acolo. Acum, în primăvară, or să-l dea afară, pentru că vor să vândă casa. Dar situaţia lui este foarte tragică. Nu ştiu dacă are mutaţie pe Mioarele şi, mereu, îl ia Salvarea. Nu are un ajutor social, nimic. Ultima dată când l-a luat ambulanţa (n.r. pe 9 martie), le-a spus cadrelor medicale că e nemâncat de două săptămâni, nu are lumină, căldură. Are 38 de ani, a lucrat la Amplast şi, de acolo, l-a adus domnul Iordache la Mioarele. Nu lucrează, a lucrat aşa, prin sat, foarte muncitor a fost, adică la sapă, la tăiat de lemne, la cules fructe. Mi-a spus o cunoştinţă, care stă în zonă, că l-a luat Salvarea şi nu-l mai ţineau picioarele, că de două săptămâni n-a mâncat. Aş vrea să mă interesez la Centrele Sociale din Piteşti, poate îl internează, la Vultureşti mai este un cămin… Au fost multe cazuri când i-au luat de pe stradă şi le-au făcut un venit minim. Acum el e la Spital, la Câmpulung, nu mai putea să respire, a picat. Nu ştiu ce am putea face pentru el! Situaţia lui este foarte gravă, s-ar putea să moară şi am zis să încercăm să facem ceva pentru el. A muncit foarte mult la cei din zonă, care acum nu se uită la el şi care ar fi putut să-i ducă mâncare, nişte lemne. Eu am rămas uimită după ce am văzut că a construit unui localnic un garaj, s-a băgat un metru în pământ. Nu l-am văzut bând, era foarte muncitor, dar, în situaţia lui, neavând bani, neavând mâncare, căldură, sănătatea i s-a şubrezit, că nu mai putea să respire, cred că a făcut ceva la plămâni. A zis că n-a mai mâncat de două săptămâni, dar nici nu poate. Data trecută când l-a luat cu salvarea, la spital l-a ţinut doar trei zile, ar fi bine să-l ţină mai mult, să se pună pe picioare, fiind un caz social. Trebuie ajutat într-un fel, dacă va fi dat afară din casă, sigur va muri.”, ne-a povestit localnica din Mioarele cazul tânărului, căruia i s-a dat o şansă să se integreze şi să aibă un acoperiş deasupra capului.
Contactat telefonic, viceprimarul de la Mioarele, Ion Zipiş, ne-a descris diferit comportamentul tânărului. „E un băiat de care domnul Iordache şi-a făcut milă, l-a adus aici, i-a dat casă ca lumea, fiindcă părinţii dânsului au murit. Am înţeles că i-a făcut pardaf prin toată casa, a tăiat, i-a scos pardoselele, a tăiat uşile, un amărât. Trăieşte de pe o zi pe alta, munceşte pe colea, pe colea. E muncitor, dar rupe (n.r. bea). Doarme fără foc, acum a trecut iarna… Am înţeles că vine să-l scoată de acolo, că a făcut dezastru în curte şi în casă, şi peste tot. Nu a apreciat nimic din ce a găsit făcut acolo şi, după ce că l-a ajutat să aibă unde sta, că tot era casa goală, el face numai necazuri. Aşa se vaită el, că nu are ce mânca, dar dacă-l vezi pe drum… Realitatea nu e cum a povestit doamna, adică a avut la dispoziţie orice, plus că l-au luat oameni care au vite: hai la mine, îţi dau tot ce-ţi trebuie, mâncare, băutură, căldură, dar e grea munca! Nu e de la noi, e parvenit.”, ne-a descris situaţia viceprimarul. “E.M.”