-4.5 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Senatorul Marin: „Pentru prima oară în istoria României, un preşedinte blochează bugetul la Curtea Constituţională”

Luna martie a acestui an a constituit startul conferinţelor de presă pe care social-democraţii câmpulungeni le reiau după o perioadă de întrerupere, pe plan local, reprezentanţii organizaţiei municipale participând, alături de conducerea judeţeană, la întâlnirile cu mass-media, ţinute la Piteşti. Frecvenţa comunicărilor către cetăţeni, prin intermediul jurnaliştilor, va fi una lunară, conform obiceiului pe care preşedintele PSD Câmpulung l-a respectat ani la rând. Senatorul Gheorghe Marin, care l-a avut alături, la conferinţa de presă de joi, 7 martie 2019, pe Liviu Ţâroiu, în calitate de „administrator al municipiului” şi mai puţin ca politician, şi-a construit discursul pe efectele întârzierii nepermis de mari a bugetului naţional. Întârziere care îl afectează şi pe colegul său din fruntea municipiului, împiedicat să demareze proiectele noi, care depind de finanţarea de la centru. 

„P.N.D.L. 2, programul pe care l-am lansat în 2016, funcţionează foarte bine, iar, în acest an, foarte multe investiţii vor fi finalizate”

Prima parte a alocuţiunii senatorului Marin a privit propaganda opoziţiei liberale şi a preşedintelui Klaus Iohannis împotriva politicilor social-democrate. Propagandă manifestată asiduu în 2018, care continuă la aceeaşi intensitate şi în 2019. „În continuare, şi forţele politice, şi preşedintele transmit ştiri false. Ca să mă explic, am să încep cu perioada anului trecut. De-a lungul întregului an, cei din opoziţie, inclusiv preşedintele, au ridicat tot felul de semne de întrebare şi îngrijorări alarmante vizavi de ce se va întâmpla cu România în 2018. Au spus că indicele ROBOR, la sfârşitul lui 2018, va ajunge la 5%. Nu a fost aşa. A fost o ştire falsă dată de aceştia. Au spus că toate măririle de salarii vor fi pierdute, pentru că inflaţia va ajunge, la sfârşitul anului 2018, la 12%. N-a fost aşa, inflaţia a fost de 3,2%, în scădere. Că datoria publică a României va fi mult mai mare şi că nu este corect să crească. La sfârşitul lui 2018, datoria publică, în procent, în PIB, a scăzut. Au tot clamat că dăm bani la pensii, la salarii, că facem cheltuieli sociale, că nu dirijăm bani către investiţii şi, prin urmare, investiţiile vor scădea. Dimpotrivă. În anul 2018, investiţiile au fost cu 28% mai mari decât în 2017. Au spus că va fi un deficit de 4%, până la 5%, din PIB. Că intrăm în zona de deficit excesiv şi că Uniunea Europeană ne va atenţiona. N-a fost aşa. A fost 2,88%, deci ne-am încadrat în limita de 3% stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Mai mult, veniturile bugetare, în 2018, au fost mai mari cu 43,2 miliarde lei faţă de 2017. Am reuşit să colectăm mult mai bine.”, a precizat preşedintele organizaţiei municipale a PSD Câmpulung. 

Alte afirmaţii ale opoziţiei, catalogate de senatorul Gheorghe Marin drept „minciuni”, de vreme ce n-au avut corespondent în realitate, au făcut referire la neatragerea de fonduri de la Uniunea Europeană. „În 2018, au fost atrase cu 10 miliarde de lei mai mult decât în 2017. În toamna anului trecut, preşedintele a apărut la televizor şi a spus că nu mai sunt bani de pensii şi salarii şi că există o situaţie gravă în România. Nu s-a întâmplat nimic din ceea ce s-a prognozat. Referindu-mă la investiţii, P.N.D.L. 2, programul pe care l-am lansat în 2016, funcţionează foarte bine, iar, în acest an, foarte multe investiţii vor fi finalizate, pentru că multe proiecte ajung la maturitate şi se vor încheia.”, a adăugat acesta. 

„Nu există niciun proiect al preşedintelui”

Trimiterea făcută de senatorul Marin la „frecuşurile” politice ale anului trecut a fost realizată în contextul perpetuării şi amplificării lor la începutul lui 2019, prin blocarea bugetului naţional de către preşedinte, din raţiuni electorale, este de părere şeful PSD Câmpulung. „Ne aflăm în situaţia în care Parlamentul a aprobat un buget, pe care preşedintele l-a criticat foarte tare, spunând că este nerealist. N-am să folosesc cuvintele pe care le-a folosit el. Că acest Guvern este cel mai slab din epoca post-decembristă. N-am să afirm că el este cel mai slab preşedinte din epoca post-decembristă, pentru că, dacă ar fi să ne luăm după spusele domniei sale, ar fi trebuit să fim într-o situaţie jalnică, România să fie în dezastru, oamenii să fugă, investitorii să nu mai vină. Or realitatea nu este aşa. V-am dat câteva exemple de ceea ce a spus că se va întâmpla şi nu s-a întâmplat. De aceea, eu tind să cred că oamenii nu vor mai da crezare preşedintelui, pentru că el nu poartă haina constituţională pe care trebuia s-o îmbrace atunci când a devenit preşedinte. El trebuia să fie un mediator. Or preşedintele nu face decât să continue un război politic cu PSD, să jignească toţi membrii partidului, să se legitimeze, în partea cealaltă, ca unul care ştie ce trebuie făcut în România. Şi că noi suntem cei care nu facem ceea ce trebuie, uitând că, de fapt, România, după doi ani şi după programul pe care l-a aprobat preşedintele, când a fost ales, nu este „România lucrului bine făcut” şi că, aşa cum spunea, vom merge înainte pas cu pas. Nu se întâmplă nici asta. Deocamdată, din tot ceea ce a promis, nu există niciun proiect al preşedintelui, despre care noi să putem spune că este proiectul preşedintelui. Ce putem să spunem este că nu uită niciodată să-şi facă concediile, să meargă la schi, să facă foarte multe deplasări în străinătate şi, când vine acasă, să critice PSD.”, sunt consideraţiile parlamentarului muscelean la adresa lui Klaus Iohannis.  

„După ce Curtea Constituţională i-a respins sesizarea, domnul preşedinte continuă să blocheze bugetul şi să creeze probleme în România”

În loc să fie un mediator între puterile statului, în decembrie 2018 – continuă expozeul virulent al senatorului Marin la adresa lui Iohannis -, a blocat bugetul în CSAT. „A plecat şi a spus că nu aprobă proiectele de buget pe care noi le-am depus. Când a fost remanierea guvernamentală, a blocat funcţionarea a două ministere, timp de câteva luni, pentru că n-a vrut să pună în practică ceea ce a stabilit şi Curtea Constituţională şi ceea ce noi am cerut să se facă prin acea remaniere: să se schimbe cei doi miniştri. Pentru prima oară în istoria României, un preşedinte blochează bugetul la Curtea Constituţională. N-are ce să aibă neconstituţional acest buget, care se referă la venituri şi cheltuieli. Fiecare buget construit reflectă, de fapt, strategia şi viziunile partidului aflat la guvernare, care pune în practică programul de guvernare. S-a dovedit că aşa este. Curtea Constituţională i-a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea, aşa cum a mai făcut-o şi în alte rânduri, pentru că şi-a făcut o practică din a sesiza Curtea Constituţională. A sesizat-o şi când doamna premier Viorica Dăncilă a plecat în concediu şi a zis că a plecat neconstituţional. Curtea a respins şi acea sesizare. După ce Curtea a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea bugetului, domnul preşedinte continuă să blocheze bugetul şi să creeze probleme în România, nu numai pentru Guvern, ci şi pentru autorităţile locale, şi retrimite bugetul în Parlament. Să fim foarte clari! Bugetul reprezintă expresia politicii Guvernului, care este răspunzător. Pentru acest buget, fiecare Guvern şi fiecare majoritate parlamentară răspund în faţa celor care i-au ales. La alegeri se face decontul.”, a mai afirmat senatorul Marin.

Acesta le-a amintit muscelenilor şi vorbele lui Iohannis înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, poziţie pe care ţara noastră o va ocupa timp de şase luni. „Să ne aducem aminte (…) ceea ce n-a făcut niciun preşedinte din nicio ţară care a deţinut preşedinţia. Acesta spunea că ţara noastră, ţara al cărei preşedinte este, nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului. Cei care urmau după noi au spus că, dacă nu sunt românii pregătiţi, încep ei. După două luni şi ceva, toţi oficialii care vin susţin că România este pregătită şi că o să vedem la urmă câte dosare va reuşi să închidă România din cele care au rămas deschise de la preşedinţiile precedente. Eu cred că va fi un rezultat foarte bun. Deja, până acum, au fost închise câteva dosare foarte importante.”, a mai spus acesta. 

„Preşedintele nu urmăreşte decât un singur scop, electoral, crezând că blocând bugetul, blocând PSD, va putea câştiga electorat”

Pentru a demonta ideea că investitorii se ţin la distanţă de România, Marin a vorbit despre preluarea de către gigantul suedez Ericsson, cel mai mare producător de reţele de telefonie mobilă din lume, a două fabrici la Timişoara. „Ericsson a anunţat că va angaja cel puţin 2.000 de oameni şi asta se întâmplă în pofida a ceea ce se spune, că România a speriat investitorii. În legătură cu faptul că în România nu se trăieşte bine, am să vă mai dau un exemplu, despre care cred că este edificator. Vânzările de maşini, comparativ cu celelalte state. În ianuarie 2019, în comparaţie cu ianuarie 2018, vânzările de maşini noi au crescut cu peste 21%. Toate statele europene au înregistrat scăderi, cu excepţia României şi Lituaniei, care au avut creşteri. România a atins o creştere de 21,6%, iar pe plan european, per total, a fost o scădere de 4,6%: Franţa are scădere 1,1%, Germania – 1,4%, Italia – 7,5%, Spania – 8%, Anglia – 1,6%. Dintre maşinile noi, numărul de autoturisme achiziţionate de persoanele fizice este cu 77% superior celui din ianuarie 2018. Asta în condiţiile în care, în ianuarie, programul „Rabla” n-a intrat în funcţiune. Românii n-au mai aşteptat programul „Rabla” ca să-şi cumpere automobile noi – mă refer la persoane fizice – şi le-au achiziţionat. Asta arată că există o disponibilitate şi o încredere a românului de a-şi achiziţiona produse de lungă folosinţă, gândind că va fi stabilitate în continuare. Asta ca să arăt care este realitatea vizavi de ceea ce spun cei din opoziţie şi aici mă refer, în special, la preşedinte care, în momentul de faţă, nu vrea deloc să fie de partea românilor şi nu urmăreşte decât un singur scop, electoral, crezând că blocând bugetul, blocând PSD, va putea câştiga electorat, în aşa fel încât să obţină al doilea mandat. Concluzia este că nu urmăreşte decât al doilea mandat.”, este convins Marin.

În ciuda scepticismului general, întreţinut de „ştirile false” provenite din tabăra liberală, senatorul muscelean susţine că, la ora actuală, „România este campioana fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. În 2017 şi 2018, s-au atras 7,55 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, plăţi directe în agricultură, prin subvenţii şi prin PNDR – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În 2018, 900.000 de români, deţinători de terenuri agricole, au primit subvenţii în valoare de 2,7 miliarde de euro. Noi ne-am obişnuit să vorbim despre agricultură în strânsă legătură şi cu voinţa lui Dumnezeu. Dacă plouă sau nu plouă. Totuşi, în aceşti doi ani, s-au reabilitat şi modernizat sisteme de irigaţii pe aproximativ 400.000 de hectare, chiar şi în judeţul nostru s-au pornit pompele pe canalele de irigaţii care au existat. S-au făcut mai multe ferme, unităţi de procesare, 7.300 de locuri de muncă. Aşa cum am promis în campania electorală, au fost lansate programele pentru tomate şi aţi văzut că, din vara anului trecut, au apărut roşiile româneşti în supermarket.” 

„Blocarea bugetului pe 2019 şi neintrarea lui în operă fac ca autorităţile locale să piardă sume importante de bani”

În opinia senatorului de Muscel, bugetul pe 2019, „aşa zisul buget al dezastrului naţional, cum s-a exprimat preşedintele”, este construit pe nişte repere care vor conduce mai departe la o creştere economică susţinută. „Creşterea prognozată este de 5,5% şi, pentru prima dată în istoria României, produsul intern brut va depăşi o mie de miliarde de lei. Începem să ne apropiem de celelalte state. Probabil că vom depăşi PIB-ul Greciei şi, în continuare, al Portugaliei, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că noi ne-am propus să creştem cu procente mai mari decât ceilalţi, ca să putem să reducem decalajul dintre dezvoltarea economică a noastră şi a celorlalte ţări. Inflaţia va fi scăzută, 2,8%, rata şomajului, tot aşa mică, 3,2%, şi ceea ce este important de spus este suma alocată pentru Educaţie, care, în 2019, este cu 46% mai mare faţă de 2018, pentru Transporturi, cu 54%, iar pentru Sănătate, cu 64%. De asemenea, şi sumele alocate pentru bugetele locale. Blocarea bugetului pe 2019 şi neintrarea lui în operă fac ca autorităţile locale să piardă sume importante de bani. În legea bugetului era prevăzut ca din impozitul pe venit să revină 100% autorităţilor locale. Neproducându-se promovarea bugetului, rămâne varianta trecută, care era 60%. O parte din bani nu mai vin către autorităţile locale. Domnul primar o să confirme. Neavând buget, nu poţi să promovezi investiţiile noi pe care vrei să le dezvolţi. Şi atunci trebuie să le amâni, se pierde timp de licitaţie, de execuţie ş.a.m.d. cu alte cuvinte, aceste sume vor fi pierdute.”, a punctat Marin gravitatea neaprobării bugetului, care trebuia să fie funcţional de câteva luni.    

 „Ne-am ţinut de cuvânt când ne-am propus să rămână mai mulţi bani în buzunarele românilor”

Încheiem cu referirile reprezentantului Muscelului în Parlamentul României la câştigul salarial. „Noi am plecat, în 2016, cu sloganul „mai mulţi bani în buzunarul românilor”. Acest lucru s-a întâmplat şi noi ne-am ţinut de cuvânt. În ceea ce priveşte câştigul salarial net, acesta va creşte cu 14,9%, în 2019. Tot în 2019, de la 1 ianuarie, salariul minim a crescut la 2.080 lei. În 2017 şi 2018, salariul mediu real – vorbesc despre privaţi + bugetari – a crescut cu 20,3%, pensia medie reală a crescut cu 18,5%. Inflaţia anuală în 2017 a fost 3,32%, în 2018, 3,27%, ca să ne lămurim în legătură cu creşterea puterii de cumpărare. Au zis că inflaţia acoperă creşterea salarială. Nici vorbă! La 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi creşte de la 1.100 la 1.265. Tot la 1 septembrie, indemnizaţia socială pentru pensionari creşte cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. În continuare, în 2019, se vor acorda voucherele de vacanţă, 1.450 lei per angajat, plus indemnizaţiile de hrană. Va creşte şi alocaţia pentru copii la 200 lei. Dacă bugetul era promovat, alocaţia majorată intra mai rapid. În ceea ce priveşte salariul mediu net, în 2019, acesta va creşte de la 2.685 lei, în 2018, la 3.085 lei, în 2019. În politica pe care am făcut-o, ne-am ţinut de cuvânt când ne-am propus să rămână mai mulţi bani în buzunarele românilor.”, a încheiat senatorul Gheorghe Marin. M.B. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!