La începutul acestui an, managerii mai multor spitale din ţară au luat decizia de a afişa în interiorul unităţilor cât câştigă salariaţii, de la medic până la brancardier, după cele mai recente modificări aduse legii salarizării în acest domeniu. Iar lefurile în spitale sunt atât de mari, după cum aţi putut lectura în ultimele două ediţii ale ziarului nostru, încât angajaţii nu mai au nicio scuză pentru „atenţiile” înghesuite în buzunar de pacienţi, nu pentru că vor, ci pentru că trebuie, conform cutumei fără moarte. După afişul postat în mai multe unităţi medicale din ţară, prin care se urmăreşte descurajarea şpăgii percepute în spital, de la cel mai mare, până la cel mai mic, s-au înmulţit declaraţiile în spaţiul public ale directorilor care le cer bolnavilor să nu-i mai mituiască pe doctori. Şi, totodată, să-i denunţe pe cei care continuă să ceară bani necuvenit, în condiţiile în care un medic ajunge să câştige, chiar la noi, la Câmpulung, între 15.000 lei şi 27.000 lei! Bani în mână! Cele mai proaspete îndemnuri adresate beneficiarilor serviciilor medicale, de a da pe faţă practicile ilegale, în privinţa cărora recunoaşte că n-au fost stopate nici după creşterea semnificativă a salariilor, îi aparţin lui Raed Arafat, secretar de stat MAI.
Aşteptăm ca directorii spitalelor din Câmpulung să-i îndemne public pe cetăţeni nici să nu se gândească să-i mituiască pe angajaţi
Una dintre primele instituţii de sănătate publică din România, care a afişat lefurile salariaţilor, însoţite de apelul către pacienţi de a nu mai da şpagă, este Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. „Avem salarii mărite, nu ne trebuie şpagă! Un medic câştigă între 16.000 şi 30.000 lei brut, un asistent medical câştigă între 4.800 şi 11.000 lei brut, un infirmier câştigă între 2.500 şi 5.500 lei brut, un brancardier câştigă între 2.500 şi 5.500 lei brut. Lăsăm corupţia să sufere, pe tine te vindecăm!”, este mesajul expus la vedere, care, însă, n-a fost văzut cu ochi buni de unii dintre cei învăţaţi cu metehne foarte leac. Drept pentru care primele postere lipite în mai multe zone ale spitalului au dispărut. Noroc că directorul a comandat un stoc îndestulător de afişe. „Sunt salarii mai mult decât rezonabile şi meritate, de altfel, pentru munca pe care o desfăşoară în spital, dar am vrut să încurajăm pacienţii şi aparţinătorii să elimine acest obicei, care se mai poate perpetua. Facem chestionar de feed-back pe aproape toate secţiile şi într-un procent de 1-2%, nu ştiu exact cât raportează, au fost sesizări că a existat suspiciune de condiţionare a actului medical. Nu ştiu cât de relevante sunt cifrele, dar vrem să limităm acest fenomen care, cumva, s-a cronicizat în întreg sistemul sanitar. Nu voi ezita să iau măsuri disciplinare acolo unde sesizează pacienţii sau aparţinătorii, avem cazuri în comisia de disciplină, dar nu pe dare sau luare de mită, pe alte abateri, şi e foarte important ca tot personalul să înţeleagă că suntem la dispoziţia oamenilor.”, a declarat, pentru Adevărul, managerul Cătălin Rotea.
După cum am precizat la început, nu este singurul spital din ţară, care a încercat, aducând la cunoştinţa oamenilor salariile mărite, într-o manieră mai facilă decât afişând câştigurile nete pe site-urile proprii, pe care omul de rând nu le accesează, să descurajeze corupţia în sistemul medical. Exact acelaşi lucru vrem să-l lecturăm şi noi în incinta celor două unităţi sanitare câmpulungene, Spitalul Municipal şi Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru ca lumea să meargă acolo liniştită şi asigurată că va fi bine tratată şi fără stimularea interesului corpului medical.
„Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicul după ei!”
După acest îndemn preluat de câteva unităţi, ale căror conduceri vor să termine cu păcătosul obicei întreţinut de pacienţi, convinşi că nu se uită nimeni la tine dacă nu-i dai ceva, acum câteva zile, alt manager de spital a ieşit public cu declaraţii vizând stârpirea şpăgii. Boală de care nu se mai vindecă medicii bătrâni, dar măcar se doreşte să nu-i contamineze pe cei tineri. „Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului, care cu asta se ocupă, şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. (…) Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi.”, sunt declaraţiile managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, preluate de Agerpres.
Potrivit sursei citate, directorul Lazany susţine că a discutat cu membrii Comitetului Director posibilitatea de a implementa la Bistriţa un sistem de management anticorupţie, după modelul celui aplicat la Spitalul Judeţean Suceava. „De implementat este foarte uşor, cu 10.000 de euro vă garantez că vă pun certificat de acreditare ISO 37000 şi mai punem şi încă 17000, 24000 şi 30000. Problema este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toată lumea. Pentru că dacă pacientul nu înţelege că nu trebuie să dea… Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun. Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant.”, a mai afirmat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Raed Arafat: „Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate”
Încheiem această pledoarie pentru curăţarea sistemului medical de putregaiul scuzat, decenii la rând, prin salariile de mizerie, cu declaraţiile făcute la DigiFM de secretarul de stat MAI Raed Arafat, invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea „Oameni de colecţie”. „Eu, niciodată, n-am acceptat o scuză pentru chestia asta, să condiţionezi sau să iei bani de la bolnav, nu neapărat să condiţionezi. Eu n-am luat în viaţa mea şi îmi permit să spun acest lucru. Şi ştiu că mulţi colegi de-ai mei n-au luat în viaţa lor. Aici, nu trebuie niciodată generalizat. Sunt oameni care şi-au făcut treaba foarte corect şi fără să întindă mâna să ia bani de la un bolnav, indiferent că e bogat sau sărac. Salariile au crescut, dar oricât au crescut, mai sunt unii care făceau mai mult ca salariile de azi. Şi e foarte greu să-i obişnuieşti să nu continue, când salariul şi aşa e mai mic decât ce primeau. Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Indemnizaţia secretarului de stat este 9.000 lei. Şi mai este o normă de hrană care se dă la minister şi cu aceasta ajunge aproape la 10.000 lei. Iar un medic specialist tânăr, care acum a ieşit, ştiu că începe salariul lui de la 13.000 lei. Şi mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă şi 20.000 lei.”, a afirmat Raed Arafat.
Acesta îndeamnă ca problema şpăgii să fie tratată pe şleau. „Adică ai luat, ai plecat. (…) Poţi mulţumi după, cu o chestie simbolică. Şi asta o au şi britanicii. Cel puţin, o aveau cândva. În orice caz nu puteai să primeşti bani. Dar un cadou simbolic, de exemplu, în Scoţia, la urgenţă sau la spital – am lucrat cu ei prin anii ’90 – nu putea să depăşească 24 de lire. O carte, o sticlă de ceva sau un buchet cu flori, dar asta nu putea să aibă loc decât după ce totul e gata, după ce bolnavul este externat, totul este rezolvat şi bolnavul se întoarce cu aşa ceva de recunoaştere şi este simbolic. Şi medicul declara că a primit ceva simbolic de la pacient. Nu poţi să spui că am primit, pentru că bolnavul este mulţumit, 200-300 de euro. Nu poţi să spui că bolnavul este foarte mulţumit şi am primit înainte să-l operez. Nu merge. Forţarea la plată în sectorul sanitar nu trebuie să fie verbală, poate să fie şi prin comportament. Faptul că las bolnavul să aştepte. Faptul că nu mă uit la bolnav şi mă fac că nu mă interesează până nu vine cu ceva. Sau vine altcineva şi insinuează că este bine să dai acolo, ca să te vadă. Acestea trebuie să dispară.”, susţine secretarul de stat, în opinia căruia dispariţia şpăgii ar putea fi posibilă, într-un viitor, probabil, nu apropiat zilelor noastre, prin educarea pacientului şi educarea medicului, încă din facultate. „Şi măsuri coercitive, fără nicio discuţie.”, a conchis acesta. „E.M.”